Напишете въпрос свързан със санирането.
Здравейте, надявам се темата да е в този раздел. Та ето за какво става дума, вие ще кажете какви са добрите практики:
Панелено жилище на 1ви етаж, до асансьор. Досега не сме живели в него, за тотален ремонт е. Дали сме си бюджет и доста време за оправяне. Желанието ми е отсега да направим добра практика за шумоизолация откъм стълбището и асанс. Разбирам, че няма да станат чудеса, но искаме да опитаме. Едната стъпка е добра врата, може би с вътр.панел каменна вата - избрала съм врата от бг производител на цена около 1300 лв., мисля, че е добра. Другото е стеничките около врата и може би целият под и таван, за да има смисъл - какво се слага? Като цяло сме заложили да има опънат таван в повечето стаи и в коридора, те биха направили нещо по въпроса. Мисля си за корк, но достатъчен ли е и къде? :?

Да добавя, че откъм стълбището са коридор, килер(перално) и евентуално по-надолу(към входната врата на входа) граничи 3та спалня, която ще я ползваме известно време за гости и склад.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Темата ме заинтригува неимоверно, следя
Във форума намерих подобна тема, но за изолация на стая откъм стълбище и в крайна сметка не се даде цялостна препоръка какво да направи човека. Заключенията бяха: да си премести спалнята в хола 27 кв.м., друг път да гледа какво купува или да си купи тапи за уши... Та нека видим цялостно решение и ще преценим дали си заслужава. Засега при нас остава вариантът с добра врата, но това със сигурност няма да е достатъчно.
Pooh - майстор
sunny83 написа:
Та нека видим цялостно решение и ще преценим дали си заслужава.
Цялостно решение, за звукоизолация, от форум??? Вие сериозно ли?
Ако си замерите стойностите на шума и вида на вълните - може и да се умува кое как да се изолира. :wink:
Няколко основни правила във звукоизолацията:
-ниските честоти се "гасят" с маса/плътност, а високите с пореста структура/леки - "въздушни" материали
-"въздушните джобове" са задължителни за разсейване на вълните
-редуване на различни по плътност слоеве, са ключа към успешната изолация
-звуковите вълни се предават като вибрации по твърдите връзки на конструкцията - по-малко връзки=по-малко преминали вълни за "гасене"

Ако целта е силно ограничаване на средни и високи честоти (говор и въздушен шум) - решението е:
Свободностояща предстенна конструкция с демпферна лента по периферията. Звукоизолационна вата (по-ниска плътност от препоръчаната за топлоизолация - между 30 и 40 кг/м³). Двуслойна обшивка със задължително различни по плътност материали, примерно - 1 слой - пожароустойчив гипсокартон, 2 слой - обикновен. Листовете да не се опират никъде до ограждащите елементи (стени, под и таван) и фугите да се обработят с акустичен уплутнител (вид акрил).
Горното не е Панацея, но до голяма степен ще заглуши естествените шумове. Ще останат преимно ударни шумове, които се предават по бетонната конструкция.
Напиши "Звукоизолации и акустика" в Google и ще излязат материали и фирми. Бих посочил конкретно, но ще излезе, че правя реклама. Ватата не трябва да бъде с тегло по-малко от 70 кг/м3.
Pooh - майстор
masterbobo написа:
Ватата не трябва да бъде с тегло по-малко от 70 кг/м3.
Я някой да си направи справка коя вата е добра за топло- и коя за звукоизолация. :wink:
Според обобщените данни на производителите - звукоизолацията се движи между 20 и 50 кг/м³, аз просто намалих диапазона. Но над това рязко се влошават качествата на ЗВУКОизолацията, за сметка на ТОПЛОизолационните характеристики. Няма универсални решения. Е, по нашите географски ширини, винаги има я някой универсален специалист, я някоя универсална технология, но това се отразява на джоба на пациента в крайна сметка :wink:
Благодаря за отговорите.
Мисля, че не става дума за нискочестотни вълни, а и не сме живяли там, за да кажа дали изобщо е шумно.
Положителното е, че всекидневната и спалните са в дъното на апаратамента, да кажем през други вътрешни стени.
Според практиката ако се изолира нещо, то си заслужава да са всички стени, под и таван или може да се мине с по-малко?
Pooh,
Това, което съм написал, се отнася за готови акустични панели Parmephon. Има и такива, изработени от рециклирани материали, при които плътността е много по-ниска - серия Rewall. Всичко е въпрос на преценка и избор. Напълно съм съгласен с теб, че по-високата плътност води и до по-добра топло изолация - две в едно. Това пак е въпрос на преценка и избор. Все пак стената е външна към коридор. Не налагам мнение. Просто давам съвет, а решението е на питащия.

sunny83,
Ако аз трябва да решавам, ще изолирам всички стени и тавани. Там където е необходимо звуко и топло изолация с определен тип изолация, а където е необходимо топло изолация - с друг тип. Освен това ще направя обстойна консултация със специалист - консултант на фирмата, която предлага продукта. В допълнение на казаното след изолация на жилището намалих близо три пъти разходите за отопление. Държа да отбележа, че при мен нямаше проблем с шума. Успех в начинанието!
Pooh - майстор
Според практиката, цялостно изолиране на панелно жилище е почти "Невъзможна Мисия" :wink:
Но при всяко едно положение - цялостното изолиране, тип - "помещение в помещението", дава много по-добър резултат, отколкото решения - "на парче". Ако Ви предстои основен ремонт с направа на замазки - подовата изолация е силно препоръчителна, за звуковия комфорт (много голяма част от звукопренасянето се извършва по подовата конструкция). Има звукоизолиращи мембрани за под, които в комбинация със "сух под" от суха посипка, звукоизолираща уплътнителна лента по периферията и гипсофазерни плоскости (примерно), дават много добър краен резултат. Таваните споменахте, че ще бъдат опънати. Там не е лошо да помислите за монтиране на изолация за ударен шум от съседите - тук вече се търси маса и по-висока плътност на ватата - около 75-80кг/м³. Малко сложно се монтира на таван, без да има профили, които да я фиксират/подпират, но не е невъзможно - има фиксатори за вата. Най-важното при цялостното изолиране е връзката между отделните елементи - трябва да се ограничи максимално възможността на всяка повърхност да вибрира без да предава вибрации на останалите. Решенията са - плъзгащи връзки и акустичен уплътнител. Сериозно внимание при звукоизолацията трябва да се отдели на всички отвори - врати и прозорци (основните "пробойни" за проникване на звукови вълни) се "лекуват" с тежки завеси пред тях - за обиране на преминалите вълни. Ако гоните пълно изолиране обаче - специално внимание се обръща и на ЕЛ-излази (ключове, контакти, лампени излази), вентилационните отвори (сериозната изолация, сериозно запечатва помещенията, а това става проблем за проникване на чист/пресен въздух) и тръбни излази. Но това е вманиачване, което е неоправдано скъпо при панелно жилище (цената може да надмине цената на самия апартамент).
Лично аз смятам, че даденото в първият ми пост по темата решение, е достатъчно "на първо време" за подобряване на звуковият Ви комфорт. И аз съм на 1 етаж, ако и да не е панелно жилището, но знам какво е "през теб да минават всички живущи" :wink:
Останалите повърхности, спокойно могат да се изолират и на по-късен етап (ако изолирането на стените и входната врата Ви се сторят недостатъчни). Само една важна отметка - за да не наливате излишни финанси - изпълнявайте всичко дословно, спрямо технологиите, защото малките промени, могат да доведат до големи качествени изменения (крайно незадоволителни резултати в следствие на минимално "спестяване"). Примерно - вместо свободностояща обшивка се изпълнява класическа предстенна обшивка с директни окачвачи. Резултат - окачвачите свързват конструкцията и плоскостите със стената и много успешно "заобикалят" ватата (основен елемент при гасенето на звуковите вълни) и установявате, че имате скъпоструваща и неработеща система.
Изобщо - звукоизолирането, определено не е евтино и е добре да сте наясно с целите си и доколко си заслужават ценово. Ще се повторя, но самата основна конструкция на панелното жилище, го прави сложно за гасене на звуковите вълни и често е по-удачно да се смени жилището, отколкото да се плати 2 пъти, а и силно да се намали, като площ. :wink:

@masterbobo, Разбирам и съм далече от идеята да се заяждам - просто при жилище на първи етаж, ниските и средните честоти са много повече и по-досадни, отколкото ниските - за които са правени професионалните изолационни панели - те са най-трудни за гасене и съответно специалните продукти са най-вече за тях. :thumbs:
radius - майстор
Pooh написа:
Двуслойна обшивка със задължително различни по плътност материали, примерно - 1 слой - пожароустойчив гипсокартон, 2 слой - обикновен.
Не разбирам какво ще помогне различната плътност, като двата листа са долепени и вибрират в синхрон? Има ли разлика в гипса за пожароустойчивия, не е ли само хартията?

Тема "Шумоизолация на стена откъм стълбище" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: