• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 41
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
Целта е да минимизирам он/оф циклите на иначе инверторната ми термопомпа. При 10-12С съм около и под минимума ( 2 и нещо кВ топлина) и тя горката спира. След като ползвам разните му умни интегрално-диференциални алгоритми на мицубиши, съм докарал нещата до около 4 включвания на час ( и то ако работи само през нощта от 22-6ч.). И без това с 70-80л в системата съм на долната граница, препоръчвана от Мицубиши.
Понеже съм с пропиленгликол, ще има топлообменник от иноксова тръба поне 1 цол и с площ 1,5-2 кв.м ( 8,5кВ е макса на ТП). Схемата я мисля така ( ще има и байпас, но да не претрупвам картинката):
Прикачен файл:
буфер.jpg
буфер.jpg (37.96 KиБ) Видяна 4181 пъти
Въпроса е дали ще има смисъл от подобно нещо, при положение, че не искам да вдигам много градусите заради буфера. В момента работи на 31-33С подаваща вода и 26-27 връщаща.

Нямам никакви наблюдения доколко ще има топлообмен при тези мижави температурни разлики. Мисля си за 500л съд, който при покачване с 5С ще акумулира 2,9кВч енергия. Това ми стига, но питането ми е главно ще има ли топлообмен при площ 1.5-2кв.м. на серпентината ?
preslav - майстор
Картинката дали ще претрупаш не знам, но системата със сигурност. Ако все пак твърдо си решил да се занимаваш с (не искам да го казвам), има външни топлообменници далеч по-ефективни от една серпентина - аз лично съм много доволен от Данфуските - разгедай се в нета за фирма "НАСА-М" или нещо подобно беше, като задеш параметри ще ти сметнат какъв топлообменник ти трябва, е ще трябва и помпа за втория контур + управление.
Въпреки всичко не мисля, че ще спечелиш нещо, инверторът е за това инвертор, а Мицубиши определено знаят как се правят инвертори, това че в топли дни ще мине в режим on/off изобщо не е беда.
radius - майстор
Да не говорим, че още една машина чака в гаража за донор. Но не е там работата.. Не ми се занимава с други помпи ( макар да имам една чисто нова алфа). Пластинчат ТО не е евтин, а мисля да се вместя до 500лв.
За добро или зло, тия дни пак се очертават температури около 10С. Ще го видим под 5 дали ще цикли.
filmatoplo - майстор
Без значение за какво ще го ползваш буфера ,намери съд дори пвц със еди колко си вместимост ,вкарай в него колкото си искаш неръждаемо гофре с какъвто си искаш диаметър ,няма по лесен начин .изолацията на буфера по Мечо Пух _Колкото повече . :wink:
шоп - майстор
radius написа:
а мисля да се вместя до 500лв.
Една идея от мен:
Взимате 5 неръждаеми водосъдържателя от бойлери 2 ра употреба по 60-80 лв бройката

Така за 300-400 лева ще имате 400 литра буфер под налягане. Нама втора помпа, няма управление второ, няма топлообмен-няма загуби:-) Можете да им заварите нипели 1'' с цел да се намалят хидравличните загуби и всички да бъдат свързани последователно.

По този начин свързвам бойлери за соларни системи
Помислете и върху този вариант.
Успехи!
radius - майстор
Мерси, обаче трябва и аз да намеря връзки във вторични суровини :wink: . Това с бойлерите е доста хитро, най-вече че няма да има загуби от топлообменник. Системата ми е с пропиленгликол 50:50 и 200л ще ми излязат доста скъпо...

За студовете съм ползвал управление по външна температура ( настройваш си при всякакви градуси отвън, колко да е темп . на водата в системата) и работи доста добре и стабилно.

Чудя се и друго - този буфер дали няма да обърка управлението на ТП? В момента ползвам опция да си задавам стайна температура и системата следи как реагира къщата и регулира мощността. Настройва се през какво време да взема отчетите, мин. и макс. температура на флуида и градуси над макса и под минимума ( за да се увеличи хистерезиса и минимизират он/оф циклите). Това управление препоръчват от Мицубиши за преходните сезони.
Помпата ( грундфос алфа 15-60 забита на трета степен) се управлява от ТП. Като не работи ТП и помпата спира.
И се пита като почне да топли, ще стопли буфера, т.е. стаята ще реагира по-бавно на промяната, темп. на водата ще се покачва по-бавно, което не знам дали е добре, защото машината ще работи на по-висока мощност ( а това не е нужно). И като реши да изключи управлението, защото е затоплена стаята, ще имаме един топъл буфер и топла стая. При следващото включване буфера все още ще е топъл и все едно го няма!? Мога да оставя помпата да върти без да се командва от ТП, но по този начин след достигане на желаната стайна температура, ТП ще изключи, а помпата ще върти и топлината от буфера ще се отдаде в стаите. И те ще прегреят... :?
шоп - майстор
:)
моето управление е по-просто. Може да следи само външни температури и на всеки 5 градуса застудяване ми качва 1 градус на топлата вода. Те данните могат и да се променят де. Това са фабричните.

Аз съм изключил тази опция...за момента.


За да нямаш тези притеснения защо не помислиш да сложиш буфера на връщащата вода?
radius - майстор
Не мога да си обясня какво печеля, ако е на връщащата. Там ще е още по-малка амплитудата и ще акумулира още по-малко. Вероятно ще е по-малко объркващ за управлението на ТП. При положение, че не се знае кои параметри участват във вземането на решение от умния контролер, ще трябват проби ( и съответно грешки). В най-сложния вариант ползва стайна темп., външна, подаваща и връщаща вода. Някой случайно да познава програмист от Мицубиши :lol: ?
шоп - майстор
radius написа:
Системата ми е с пропиленгликол 50:50 и 200л ще ми излязат доста скъпо...
Защо реши да напълниш системата с пропилен гликол?

Не се ли живее постоянно в тази къща?
50:50 до колко градуса няма да замръзне, изобщо реалистично ли е да замръзне ?
Защо ползваш от скъпият пропилен гликол, а не от евтиният концентриран антифриз, който все още се намира почти без пари?


Много въпроси станаха, но в момента чета как руснаците използват разсол налят в километри земносвързани серпентини и всичко са го сметнали до последната копейка.
m.eit - специалист
шоп написа:
radius написа:
Системата ми е с пропиленгликол 50:50 и 200л ще ми излязат доста скъпо...
Защо реши да напълниш системата с пропилен гликол?

Не се ли живее постоянно в тази къща?
50:50 до колко градуса няма да замръзне, изобщо реалистично ли е да замръзне ?
Защо ползваш от скъпият пропилен гликол, а не от евтиният концентриран антифриз, който все още се намира почти без пари?

Скъп,колко да е скъп пропилен гликола ? В София си. Виж във фирма „Валерус„до зеленчуковата борса във Дружба.Тази пролет го купувах за 4,50 лв. литъра от тях,концентрат.Хубаво е да си носиш туби че със техен амбалаж верно му се дига цената.
:weedman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 41

Тема "Буфер в ниско температурна система" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: