Най - вълнуващия въпрос зимно време.
papalin4o - специалист
Здравейте.
Ето снимка на инсталцията край котела:

https://www.flickr.com/gp/papalin4o/JnqNP8
https://www.flickr.com/gp/papalin4o/57267N

Не си спомням какъв беше диаметъра, но след малко ще измеря някое парче и ще го напиша.
ESPACE - майстор
32мм е. После я делят явно на 2х25 към всеки етаж, защото в кутията влиза 25-ца. Това са 13 кръга, по литър в минута за всеки е 13л.мин. сумарно. Не е малко за по-високотемпературно отопление, но в случая е недостатъчно.
papalin4o - специалист
Колко литра в минута е нормално да бъде?

Ето как изглежда разделянето на двата етажа:

https://www.flickr.com/gp/papalin4o/yPL9Gv

Майстора сега ми каза, че помпата щяла да бъде за припомпване. 140W и с 8м напор.
Как Ви се струва?

П.П. Също така, според Вас нормално ли е, когато котела изключи, помпата и тя да спира? Всмисъл, помпата на котела.
Нали тогава спира циркулацията на водата?
Последна промяна от papalin4o на чет яну 04, 2018 12:50 pm, променено общо 2 пъти.
vrangelov - специалист
ESPACE написа:
32мм е. После я делят явно на 2х25 към всеки етаж, защото в кутията влиза 25-ца. Това са 13 кръга, по литър в минута за всеки е 13л.мин. сумарно. Не е малко за по-високотемпературно отопление, но в случая е недостатъчно.

Това 32 май се равняваше на 1 цол вътрешен диаметър. За единият етаж може и да стигне при нискотемпературно отопление, но за двата и мен ме съмнява. Ако се сложи мощна помпа, която да компенсира високото съпротивление на тръбите, най-вероятно ще се появи шум. Ако котелът се кара на високотемпературен режим, се губи кондензът и трябва да се добавят вентили, задвижки и управление за задвижките. Лека полека работата отива на... съд.
papalin4o - специалист
vrangelov написа:
ESPACE написа:

Това 32 май се равняваше на 1 цол. За единият етаж може и да стигне при нискотемпературно отопление, но за двата и мен ме съмнява. Ако се сложи мощна помпа, която да компенсира високото съпротивление на тръбите, най-вероятно ще се появи шум. Ако котелът се кара на високотемпературен режим, се губи кондензът и трябва да се добавят вентили, задвижки и управление за задвижките. Лека полека работата отива на... съд.
Аз имам и задвижки които се командват електронно от температурен датчик в стената, но в момента сме ги откачили от колектора, за да видим дали нещо те не правят мизерии. Сега колектора е отворен напълно, не се командва от задвижките.
Също така имам и Compotherm който управлява целуят котел, и когато достигне температурата на която е зададен изключва котела.
Според мен, този Compotherm е напълно излишен, а мога да карам на ръчен режим котела и да се отваря и затваря колектора посредством задвижките и управленията в стената.

П.П. Също така, според Вас нормално ли е, когато котела изключи, помпата и тя да спира? Всмисъл, помпата на котела.
Нали тогава спира циркулацията на водата?
шоп - майстор
papalin4o написа:

В момента ползвам изцяло помпата на котела, но никъде немога да намеря нейни спецификации.
Ми снимай помпата и ще ти кажа всички ТТ данни.

Обаче още сега ти казвам, че тази помпа е с мизерна мошност, дебит и напор. Никой производител няма да монтира ( инвестира ) в скъпа помпа.

Има помпи с 1-2-3-4-6-8-10-12 и много повече напор. По графиката Q/H и присъединителните размери ще си избереш твоята помпа.

Един жокер от мен за да си сметнеш необходимият дебит:
1000 литра вода ако се охладят с 1 градус отдават 1.16 киловата топлинна енергия.

Ако знаеш топлозагубите си при +15 и при -25 външна и делта Т между вход и изход вода може много лесно да си сметнеш дебита.

Няма никакво значение дали ще подаваш 40 и връщаш 35 водата
или 35 към 30
или 30 към 25... обема вода х разликата вход и изход ти х 1,16 е отдадената енергия към сградата.

Ако тази енергия е = на топлозагубите си ОК, ако е по-малка: мръзнеш.
syncho - майстор
Проблемът ти е в помпата. В газовите котли слагат слабички помпи. Няма как да очакваш да ти върши работа. Върни си дебитомерите, за да знаеш дебита през всеки един кръг - те не са ти проблемът. Не търсете под вола теле. Просто си сложи или по една допълнителна помпа на етаж или да ти сметнат съпротивлението на цялото подово и да ти сложат само една помпа при котела. Освен съпротивлението ще трябва да се сметне и необходимият дебит през всеки един кръг, за да се настрои системата.
radius - майстор
И накрая се свържи с мен да ти продам една неразопакована Грундфос Алфа 2L 15-60 и да си свиркаш.
kalin72 - майстор
radius написа:
И накрая се свържи с мен да ти продам една неразопакована Грундфос Алфа 2L 15-60 и да си свиркаш.
И най-най-накрая, като тръгне топлото по етажите, и се затоплиш, и жената ти е супер щастлива, децата и то, да вземеш да ни събереш писалите в тая тема и да ни почерпиш с едно ягненце, може и яренце, и вино и бира, и всичко пием :-D
шоп - майстор
И последно може да напишеш името на фирмата или "спецЯлиста", който ти взе парите и иска с една "помпичка" монтирана на газов котел да захрани подово на двуетажен имот

Все пак за да не съм черноглед изцяло...кръгове по 50 метра дължина са отлично и много разумно решение.
Подовото ти е направено добре, това е важното. Има изолация, лента и към стените. Няма да къртиш, а помпа се слага лесно и бързо.
Успихи!

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: