• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
preslav - майстор
Чираче написа:
Май никой не обърна внимание на моето предложение. :? Вероятно съм в грешка....
Напротив, аз обърнах внимание на предложението ти, но спрях до стиропора. По принцип топоизолация под земята не е необходима, но ако ще се ползва хидроизолация тип яйчена кора е задължителна. Стиропорът е нещо дето пие влага, а от нея се разрушва и губи изолационните си качества, на такива места се ползва "фибран" (поне така шушнат знаещите). За течната гума нищо не мога да кажа, но хидроизолация трябва да има - за мен двукомпонентните изолации са по-добри, но всеки сам знае до къде да стигне с компромисите.
Грубо казано идеята е - стена, "течна гума", яйчена кора, топлоизолацията препоръчителна. Геотекстил, чакъл, перфорирани тръби, чакъл, геотекстил, обратен насип. Яйчената кора позволява вентилиране на основата и отстраняване на минималното количество влага проникнало през мембраните. Течната гума възпрепятства проникването на минималната влага в стените/основите на сградата. Геотекстила възпрепятства проникването на пясък и корени в чакъла на дренажа. Перфорираните тръби отвеждат водата от дренажа. Не трябва да се икономисва от ревизионни шахти по дължината на перфорираните тръби. В дренажа не е уместно да се заустват водосточните тръби.
Аз така ще го правя, но след мноооооогое летаааа, мноооооогое летааааа, а може и след тази зима, амаааа
zz_stefanov - майстор
Чираче написа:
Май никой не обърна внимание на моето предложение. :? Вероятно съм в грешка....
Ми аз лично смятам, че за отделянето на зида от страни от пръста е достатъчно поставянето по стената под земята на мембрана тип яйчена кора. Не разбирам за какво ще е тоя стиропор под земята.
Ако водата идва из под стъпките на основите тя ще заобиколи и мембраната и хидроизолацията и за това е необходим дренаж под тяхното ниво, който да намали налягането на подпочвените води и да ги отведе.
За пода на помещението съм съгласен.
nikolov333 - майстор
Работата отива на "много пари за нищо" и "където е текло пак ще тече"..
theagent - специалист
Чираче написа:
Май никой не обърна внимание на моето предложение. :? Вероятно съм в грешка....
Имам допълнения и възражения
Чираче написа:
...
3. Купуваш течна гума
...
5. Купуваш стиропор с дебелина 3-4 см, и го полагаш върху стената с лепене БЕЗ дюбели.
6. Върху стиропора полагаш по-дебел найлон, и правиш обратния насип с трамбоване. Може да ползваш пачи крак под наем.
...
Течна гума хубаво, ама мазана изолация от този тип ще е по-хубаво да се направи И с мрежа, защото само с течната гума механичната й здравина не е особено висока. Отделно, дето гледам, че къщата май е с носещи стени от тухли единички, което ще рече, че повърхността за хидроизолиране не ще да е особено гладка и, съответно, с мазаната хидроизолация не е сигурно че ще се получи добро покритие.

Стиропор в качеството на хидроизолация ми звучи малко странно. Кой знае защо, в строителството за тази цел се използва XPS и не "найлон", а дренажна мембрана.
stridata - специалист
Почвате да се отплесвате и коментарите стават излишни! Къв стериопор, кви 5 лв...
Ако обобщим, нещаата стоят по следния начин:
1. Вън - чакам да се затопли и копая дренаж до под основите, оказа се че са на 900мм. Ще го копна до 1200-1300мм? И ще почета малко за да си го направя като хората. Ще помисля и за нещо м/у къщата и пътеките.
2. Вътре ще бутна мазилката и ще изкопая пода 200мм. и ще го оставя да си съхне до есента. В стаята която ще е котлето само ще я освежа и ще започна монтаж на тръби и ще се концентрирам в/у парното. Като видиме есента какво се случва ще допълня пода с чакъл или квото се препоръчва, "найлон" и ще го бетонерам, а на стените ще почопля фугата и ще го мина с някоя от тези хидро с фибрите или някаква не много скъпа технология. Целия стил на къщата е стариннен така, че ще измажа стените с някаква груба шпакловка приличаща на варова и ще чакам да видя кво ще стане през годините. Ще сложа и по радиатор в двете външни стаи. Това е момчета... Ако нещата не се влошат, един ден докато съм жив ще изкъртя пътеките, хидро на основите и ще ги отливам на ново. Това с което ще се набутам е това с което ще измажа стените? Бъркам ли някъде????
Andri01 - майстор
В общи линии е нещо такова. Но ако не установиш посоката на подземните води -нищо няма да стане!! Отвеждането им също трябва да се направи акълийската. Аз използвам тази вода за поливане с автоматика към капковото.
theagent - специалист
stridata написа:
Почвате да се отплесвате и коментарите стават излишни! Къв стериопор, кви 5 лв...
...
2. Вътре ... ще го мина с някоя от тези хидро с фибрите или някаква не много скъпа технология.
...
Бъркам ли някъде????
Според мен бъркаш, ако си мислиш, че с хидроизолация отвътре ще решиш проблема. Ако не бъде отрязан достъпът на вода до стените, просто ще запечатиш влагата в тях, а тухлите ще продължат да се киснат във вода, което не ми звучи добре, при положение, че (ако правилно съм разбрал от снимките) това са носещи стени.
Чираче - майстор
stridata написа:
Почвате да се отплесвате и коментарите стават излишни! Къв стериопор, кви 5 лв...
Бъркам ли някъде????
Да, бъркаш. В отношението към всички, които отделиха време, за да си изкажат мнението. Започна леко да влизаш в час, и започна да показваш рогца.
Аз бях до тук.
stridata - специалист
Стига с този песимизъм :yawinkle: Това за което говорите е най-лошия вариант... Има много фактори които ме навеждат на мисълта , че водата ще я "резна" с дренажа. И пак казвам, нито дренажа ще ми е в минус, нито отливането на подовете. Ще се набутам с 200-300лв. за шпакловане.. Като избие влага другата година, ще го мисля пак. Забравих да спомена че, градинката ми започва от ръба на пътеките и това също е вкарвало вода вътре...Хахахахах. Блаженни вярващите!

П.п
Чираче, не бъди цупла! Твоя коментар беше полезен, но момчетата започнаха да коментират него и аз му изгубих смисъла. Въобще не съм влязъл в час, нито знам кво е яйчена кора, нито каква е тази течна гума... Стана неразбираемо за мен! Просто си говорим, защо веднага се стига до крайности? Жив и Здрав да си ти и твоето семейство. Мир! И нека продължим дискусията, може да е полезна за някой! В сферата в която съм компетентен се опитвам да бъда полезен на всеки и с всичко! Може и на теб да съм полезен в някой момент.?
theagent - специалист
stridata написа:
Стига с този песимизъм :yawinkle: Това за което говорите е най-лошия вариант... Има много фактори които ме навеждат на мисълта , че водата ще я "резна" с дренажа. И пак казвам, нито дренажа ще ми е в минус, нито отливането на подовете. Ще се набутам с 200-300лв. за шпакловане.. Като избие влага другата година, ще го мисля пак. ...
А да си помислиш, че този "песимизъм" може да е основан на това, че някой вече е настъпвал такава мотика? Това, за което говорим, е по-скоро реалният вариант. Дали на тебе ти харесва е отделен въпрос.
Ако "резнеш" водата с дренажа - чудесно. Ама понеже гледам, че нещо много подскачаш като четеш варианти, предполагащи по-големи разходи, докато не изясниш дали наистина достъпът на влага до основите е бил прекратен, недей да даваш пари за мазане отвътре. Още по-малко пък с хидоизолационни материали, защото това ще е пълна безсмислица и пилеене на пари.
Последна промяна от theagent на вт яну 09, 2018 10:25 am, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Влага в Приземен етаж." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: