Hoвoceлckи написа:Препоръчвам РС да е на "3", с идеята ако има някакъв въздух в хоризонталния участък на тавана, движещата се вода да го увлече и закара в другия край, където да си излезе през разширителя. Ако е над Притито, въздуха в този участък ще трябва да бъде увлечен първо надолу, да мине през радиаторите, тогава да се върне нагоре и чак тогава да излезе през обезвъздушителя (който ще монтираш най-добре на "1").
От това къде ти е РС малко зависи точката на кипене и налягането в системата ти. Виждаш, че по принцип ти се препоръчва "под налягане". Така че - колкото по-високо, толкова по-добре ...
Обема на РС зависи от общото количество вода в системата. Майстора ти трябва да го е съобразил. Макар че без да се замислям, ми се струва малко. Да кажат по-запознатите.
Добре,схващам логиката.....
Ще ми позволиш ли да ти кажа , моята Антилогика

Условно приемаме; цялата система е с ръчни обезвъздушители,добре затворени,разширителя е пълен-няма от къде да дойде въздух!
На мястото на останалите три точки сме поставили ръчни обезвъздушители
Палиме топлото и ризата почва да ври и да отделя голямо количество котлени газове, които казвате ,че до един метър след ризата пак се
обръщат на вода,да ама не, по П.Бучаров,ако РС е директно на изход водна риза, те излизат през него,малка част от тях успяват да се промъкнат по трасето и ние ги чакаме на следващия обезвъздушител,преди да тръгнат надолу /което им е много трудно, защото са газове/ и стигат до колектора където ги чака пак ръчен обезвъздушител. Да не забравяме,че все пак са газове и подлежат на известна комресия , с което си качество все повече пречат на нормалната циркулация !
Интересно е да отбележа , че тези газове винаги нападат /не знам защо/ трите самостоятелни глидера и бойлера, никога в радиаторите.
Щом трите глидера запознат да чурулукат, знам, че трябва да обезвъздушавам от бойлера!
Та моята антилогика мисли, че РС требе да е на точка 2, където мога да го вдигна и най-високо!
Имате думата, аз ако знаех, нямаше да се допитвам...