Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Andri01 написа:
" - Обуй си панталона,не ходи по гащи. След малко ще дойдат гостите - казва жената / която НЕ е по гащи :)/
- Няма да се обуя,да видят хората колко съм слаб,че не ме храниш!
- Ами тогава си свали и гащите - да видят защо не те храня..."
Шопе, ти не си слабичък,нали :) :partyman:

Водоизместването ми е над 100 литра :wink: За другото... абе върши работа:-) То на жените все им е малко :wink:

За да не е 100% спам, сега долара е евтин и който може да си осигури доставка от Китай може да се замисли за покупка на вакуумни колектори. Цената е доста под 1/2 по-ниска спрямо предлаганите на Бг пазара.
Колеги благодаря Ви за изчерпателните отговори но мисля,че ще се спра на варианта ТП.
Исками се да е вода-вода, но като чета за въздух-вода съм на кръстопът. Някой смятал ли е колко ще струва оборудването в двата варианта :? Като се има в предвид,че ще са ми нужни две сонди, тази от която ще дърпам вода ще е около 50 м х 100 лв си е 5000, другата в която ще връщам водата ще е може би наполовина. Така че само сондажите ще са около 7500 лв.
Къщата може би ще излезе около 220 кв.м , получиха се малки промени. Зидарията,ще е с тухли еденички 2 реда , отвън вата 10 или см и отново с еденички още един ред. Или с други думи 12,5+12,5+10+12,5+ външна мазилка и вътрешна шпакловка= около 50 см зид. Проблема е ,че ще имам доста прозорци и се надявам с добра ПВЦ дограма и читави стъклопакети,да нямам много загуби.
Благодаря ви отново за изчерпателните отговори =D> :supz:
a_stoev - майстор
И най-добрия прозорец е по-скапан от най-скапания зид. В най-граничния случай може да се изравнят.

Въздух-вода ще ти излезе на 1/2 от вода-вода като включи сондажите. Вече като почнеш да си играеш с марките може и да се промени пропорцията. Осезаема разлика в консумацията ще видиш в тежка зима, ако е като сегашната няма и да я усетиш.
Gadnyara - специалист
И аз така си мислех за прозорците и зидовете, но се доверих на архитекта и излезе прав...

Добре оразмереният и качествен прозорец доставя светлина и
пропуска топлината от слънцето повече отколкото са загубите през него. И през януари.
Проблем би било лятното слънце, ако не са взети мерки да се ограничи директното му греене в помещенията. :wink:

П.п. 100кв.м на 200кв.м къща (видях в един пост в темата) значи изцяло стъклени външни стени. Това е прекалено.
шоп - майстор
VENMEN написа:
Като се има в предвид,че ще са ми нужни две сонди, тази от която ще дърпам вода ще е около 50 м х 100 лв си е 5000, другата в която ще връщам водата ще е може би наполовина. Така че само сондажите ще са около 7500 лв.
Най-важното нещо при ТП вода/вода е сондажа.

Вие нямате такъв и мечтите и сметките не са полезни.

Без фактически сондаж с гарантиран дебит и без да се знае на колко метра е водното огледало всичко е фантазия.

Ако трябва да вадите вода от 50 метра, дори да има дебит може и да не излезе сметката.

Всеки може да си сметне енергията необходима за изкачването на 1 килограм на 50 метра и да умножи по КПД то на ел.двигателя и КПД то на турбината.... нещата при маломошни помпи определено не излизат след като сложим и цената на сондажната помпа и нейната амортизация.
Успехи!

Тема "Отопление със соларни панели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: