Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте, наскоро видях камина на дърва работеща на принципа на отдаване на горещ въздух и същевременно засмуква студен въздух. След като пресметнах кубатурата, закупих и съответната камина. Камината е с 9 отвора за топъл 9 за студен. Имам идея да направя система от тръби ф75, като на всяка стая монтирам по две тръби. Едната за топлия мисля да върви на ъгъла между тавана и стените, другата за студения да върви по ъгъла на пода и стените. Дайте някакви мнения и съвети за идеята ми и осъществяването и.
Andri01 - майстор
Идеята не е лоша,но минусът е,че се разнасят миризмите из всички стаи. Помисли върху това. А вентилатор? Монтирахме нещо подобно на един приятел,но след ползване 1 зима ,се отказа от въздуховодите. При него топлия въздух минаваше долу на около 400мм. от пода/ все пак той се издига на горе/ ,а студения се вземаш под него. Решетките посивяха много бързо от праха,който се засмуква.
muhala - майстор
Мой приятел направи подобно решение на вилата си. Вкарва само топъл въздух. Студения минава през вентилационни отвори във вратите. Баща ми му направи кожух от ламарина, който да обгради камината. Това обаче крие доста рискове. Според мен задължително трябва да се сложи въздушен филтър. После се оказа, че дебита на турбината е малък.
viewtopic.php?f=23&t=54418

Тема "Отопление на топъл въздух" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: