• 1
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • 198
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Сварочник - помощник
https://youtu.be/hqhV50852jA Само че когато последователния трептящ кръг влезе в резонанс съпротивлението му е минимално :) и тока ще е значителен.
yangi - специалист
Тока се ограничава от насищането на дросела. Тогава инвертора излиза от резонанса и се ограничава тока. Резонанса е с цел ключовете да включват до ток близък до нулата. При резонанс са по малки загубите върху силовите елементи, тока е синусуида, но пък напреженията върху дросела е кондензатора са много високи. Транзисторите се настройват на резонансната честота. Инвертора е добър за голям ток.
АБВ потребител - специалист
yangi написа:
Тока се ограничава от насищането на дросела. Тогава инвертора излиза от резонанса и се ограничава тока. Резонанса е с цел ключовете да включват до ток близък до нулата. При резонанс са по малки загубите върху силовите елементи, тока е синусуида, но пък напреженията върху дросела е кондензатора са много високи. Транзисторите се настройват на резонансната честота. Инвертора е добър за голям ток.
Тока наистина се ограничава от дросела,тук си прав ,но да излиза от резонанс ,това няма как да стане без да промениш стойноста на капацитета или индуктивноста. Точката на резонанс е при определена честота и определени капацитет и индуктивност,и ако намалиш или увеличиш честотата ,съпротивлението нараства.Прегледай клипчето на Колегата внимателно и ще разбереш за какво говоря. Аз си мислих че стабилизира тока там но не е така :) www.phys.uni-sofia.bg/~dankov/P%20Danko ... rcuits.pdf
yangi - специалист
В случая имаме резонанс на напреженията. При увеличаване на тока се увеличават напреженията в/у кондензатора и дросела. Увеличаването на напрежението няма как да промени капацитета на кондензатора, но започва да насища сърцевината на дросела (увеличава се магнитната индукция) и му се променя индуктивността, от там се излиза от резонанса и се ограничава тока. Като се ограничи тока отново се намалява насищането на дросела и инвертора се връща пак в резонанса. По тоя начин той се опитва постоянно да стабилизирва тока. Насищането се постига при определен ток с подбор на сърцевината. Въздушната междина на дросела е за определена индуктивност от там и честота на резонанса. Иначе няма какво да ограничи тока. При резонанс индуктивното съпротивление е равно на капацитивното, но с противоположни знаци, в резултат на това сбора им е нула и тока се ограничава само от минималните стойности на съпротивленията на проводниците. Ако подбереш дросел, който да не се насити (например с голямо сечение), каквато и въздушна междина да сложиш, настроиш ли резонанса няма какво да ти ограничи тока. Надявам се да си разбрал идеята.
АБВ потребител - специалист
Увеличаването на напрежението няма как да промени капацитета на кондензатора, но започва да насища сърцевината на дросела (увеличава се магнитната индукция) и му се променя индуктивността, от там се излиза от резонанса и се ограничава тока.

Колега ,Извинявай но малко не съм съгласен с това. :? 1. Не напрежението, а протичащия ток насища дросела.Когато тока намалява, напрежението се покачва, и обратно ,при пад на напрежението тока се увеличава в затворената верига. Голямото напрежение на кондензатора идва от рязкото прекъсване на тока.Но както и да е.Няма да споря.Сега съм се захванал с този резонансник да го правя ,да видим какво ще стане.Вчера навивах трафа. Бармалейника не съм го пипал ,трябва да му правя кутия имам едно зарядно освен да го прежаля. Защо тогава на тези клипове за да променят точката на резонанс сменят кондензатори и променят индуктивноста на бобината.Я се замисли :) С две думи ще кажа че за мен кондензатора е излишен тук ,цялата работа върши дросела , но ще видим какво ще стане.

Прикачен файл

rrlcc-6.gif
rrlcc-6.gif (4.79 KиБ) Видяна 1265 пъти

Прикачен файл

rrlcc-5 (1).gif
rrlcc-5 (1).gif (6.28 KиБ) Видяна 1284 пъти
Последна промяна от АБВ потребител на вт фев 13, 2018 7:43 pm, променено общо 1 път.
elektrozen - помощник
АБВ потребител написа:
С две думи ще кажа че за мен кондензатора е излишен тук ,цялата работа върши дросела , но ще видим какво ще стане.

Не се карайте, аз знам какво ще стане, ама няма да ти хареса :)
И...има и машини само с дросел но там не се регулира с ШИМ :idea:
yangi - специалист
Аз работя по Бармалейската схема, чакам силовите елементи от aliexpes, което ще отнеме време. Иначе с управлението и захранването съм готов.


Иначе за резонанса не искам да споря. Просто исках да изясня някои неща. Иначе за тока си прав, че той насища дросела. От графиката се вижда, че пълното съпротивление Z е равно на R активното при резонанс. А R в случая е съпротивлението на дъгата (примерно около 0,2 ома на вторичната част на трафа). Като вземем коеф. на трансформация на трафа да кажем 5. Съпротивлението на първичната част става 1 ома. Или ако не се разбалансира резонанса това съпротивление е твърде малко за да се ограничи тока, а да не говорим при к. с. Плюс това на дъгата съпротивлението е силно нелинейно. Вдигането на тока насища дросела тогава Xl намалява и Z се вдига. Резонанса става при по-висока честота. Насищането зависи от броя на навивките и честотата. По-малко навивки и по-ниска честота водят до насищане при по-ниско напрежение.

При резонанс да кажем зa кондензатора и индуктивността, че са идеални и са по 10 ома, но общото им съпр. е нула. За да пропуснат ток 1А в/у всеки един ще има по 10 волта (1Ах10ома), за ток 10А ще има по 100 волта. В случая ограничаването на тока става само от активното съпротивление. Колкото по-малко е активното съпротивление толкова е по-голям резонанса на напреженията и съответно тока.
АБВ потребител - специалист
Да поясня,става въпрос по специално за последователния трептящ кръг в първичната намотка от схемата на Негуляев. Е това ми е ясно, бум, малко цъкане и съжаление и пак отначало :-D или силна миризма на изгоряло,но в повечето случай е късно. Чак пък да се караме,спорим. Нали в спора се ражда истината :wink: И един въпрос към Модераторите.Защо не могат да се качват по-големи снимки???
yangi - специалист
Лично аз не споря и нямам намерение да правя схемата на Негуляев просто смятам, че колегата е в грешка. При тая схема не ми харесва наклона на V-A характеристика. Иначе за КПД и големи токове е много добра.
elektrozen - помощник
Наклона казваш...
И как го измери? Само от любопитство питам :lol:
  • 1
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • 198

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: