Virtex написа:Чудя се дали диск за герунг/потапящ циркуляр/mitre saw става за настолен циркуляр и каква може да се окаже реалната разлика във вида на зъбите ?Зачети малко на мен ми е чужд английския но за всяка операция мисля че вече има диск с определен вид на зъбите.Според мен нещо от рода на 48 зъба с профил на зъбите ляв ,прав и десен е най-универсален за напречно и надлъжно рязане на масив.Тъй като герунга не е предвиден за надлъжно там може чапраза да е по-малък за по-чист срез и такъв сложен да разбичва ще тормози и диска и мотора и оператора.И аз съм бичил с 96 зъба за алумин зъбите са прав трапец и пак прав .Сряза е перфектен но си е тегаво и не го препоръчвам но изпадна на сметка ко да прайш.
Уж на теория по-добрият сряз би трябвало да позволява рязане на всичко, макар и по-бавно и натоварващо. Или се бъркам ?
Герунгът се използва за напречно рязане, а настолият - предимно за надлъжно.
От там идва разликата в дисковете.
За герунг е по-добре нещо с повече зъби, за да реже чисто.
За настолния ти трябва диск с по-малко зъби и с по-големи долчинки между зъбите, защото стружката при надлъжното рязане е друга (при напречното дървесината става на прах, а при надлъжно - на власинки). Освен по-големите долчинки, дисковете за надлъжно са понякога и по-тесни, за да не товарят мотора и да не се разхищава много материал.
Като режеш надълго с диск с много зъби, изхвърлянето на стружката е затруднено, а освен това често дискът гори дървесината.
Това са съображенията, които диктуват решението в случая.
Аз използвам диск с 24 зъба на настолния и с 40 на герунга.