• 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
На 1,250 кг/час разход на иглолистни пелети поддържа 53-54° на водата в котела и е топло в три стаи и банята. Трите стаи са 22+14+16 кв.м., съответно 23° и 21° в другите две.
Навън е 6-7 градуса. За къща без никаква изолация и два стари джама не виждам какво повече мога да постигна. А, и единият от двата пвц прозореца не затваря плътно, ама не видях да може да се регулира. Масо е обковът ... ако някой знае какво да погледна и завъртя ...
Графика от работата на системата: http://prikachi.com/images.php?images/608/9065608H.jpg
шоп - майстор
Привет колеги,
застудя и се сетихме за топлото и икономията свързано с него.

На доста приятели съм направил водни топлообменници на димоходите. Знам колко са ефективни и дойде ред и вкъщи да монтирам такъв. Приказната обущара е без обуща и шивача е без панталон вече не важи при мен:-)

Логично е след въздушният топлообменник, който подава рекуперирана енергия към горелката да монтирам и воден економайзер на димохода за да осигуря на 100% нуждата от БГВ, когато работи горелката.

Показвам чрез фотоотчет, какво направих за 2 часа

Иноксовият димоход е ф200 и на него плътно навих 60 витки неръждаемо гофре. Приблизително 42 линейни метра.
Отгоре следва 5 см минерална вата, тиксо и алуминиева печатарска плака за външен кожух и приличен вид:-)

Прикачен файл

SAM_9267.JPG

Прикачен файл

SAM_9268.JPG

Прикачен файл

SAM_9269.JPG

Прикачен файл

SAM_9270.JPG

Прикачен файл

SAM_9271.JPG
Andri01 - майстор
Това е за топлене на 2 бойлера по 80л. За около 1,30 ч. достигат 55-60 градуса. Е,има малко условие/ за съжаление / - камината трябва е запалена :).

Прикачен файл

Камина- серпентина 10.2013 12.jpg
шоп - майстор
Като време работата е за под час ако има помошник при намотаването на гофрето. На мен ми отне почти 2 часа, защото съм единак и не търпя хора около мен :) През две витки фиксирах с тел за връзване на арматура, защото нямам 4 ръце, а гофрето е като живо и пружинира.

Както и да е, показвам, че и сам може.

За феновете гонещи визия и търговски вид е желателно да изрежат фланци за челно затваряне на кожуха.
Аз гоня само ефективност и минах на варианта разцепване на краищата, огъване и малко ал. самозалепваща лента.

Времето стана пивко и вече заседнах на бира. Ако не ме домързи до привечер ще монтирам економайзера на мястото си. Неръждаем бойлер Алпа Титан 650 литра чака, циркулационна енергоспестяваща помпа 5-22 вата има налична, както и всякакви фитинги и изолации. Липсата на малък РС ме спира. Оказа се, че имам само 50 литрови, а монтирането на такъв РС е икономически неоправдано.

Прикачен файл

SAM_9272.JPG

Прикачен файл

SAM_9273.JPG

Прикачен файл

SAM_9274.JPG
шоп - майстор
@Andri01 =D> =D> =D>

Може да се сметне приблизително какъв ще е топлообмена и очакваната мощност на економайзера.

При Вас витките не са плътни и не разчитате на кондукция, а само на конвективен топлообмен. 100% съм сигурен, че при Вас това е оптималното решение.

При мен обаче то нямаше да работи. Аз вече веднъж съм взел въздушно топлината на димогазовете от 100 на 70-80 да кажем, чрез въздушният топлообменник и сега чрез този се надявам да ги сваля на 50-60.

Подготвям и трети економайзер, който да сваля димоградусиоте до 25-30-40гр. Затоплената до приблизително тези градуси вода ще се използват от термо помпа вода-вода.

Да уточня, че всичко е неръждаем метал положен с наклон и конденза се отвежда в кондензо уловител.
Andri01 - майстор
Аз използвам камината за отопление на хола и чрез димохода/ в кожух/ топля и горе спалнята-има си вентилатор на автомат. Гофрето е направено така,че да няма конденз в комина и същевременно да на пречи на отоплението на стаята. Преди години имаше еди многознайко в строителния форум-Академил,който се заклеваше,че това няма как да стане. Но той просто си живееши в един собствен свят на непогрешимост и много знаене. Е,стана,е вече 4г. си работи заедно със системата на слънчевия колектор-използва ДС като разширителен.
шоп - майстор
Andri01 написа:
Преди години имаше еди многознайко в строителния форум-Академил,който се заклеваше,че това няма как да стане. Но той просто си живееши в един собствен свят на непогрешимост и много знаене. Е,стана,е вече 4г. си работи заедно със системата на слънчевия колектор-използва ДС като разширителен.
@Andri01, такива книжни плъхове, които само са чели или чули и не са хващали бормашина, ъглошлайф или зеге в ръката си, ги игнорирам. Може да са Академил, Академик или Професор: ако кажат, че не може ме амбицират да покажа, че може:-)))

Разбира се трябва да се инвестира време финанси и умение. Удивлявам се на хора, на които камините и котлите имат димните газове над 150-200гр., обаче купуват пелети с цена 350-400 и дори 500 лв и ревът-скъпо е! Ами скъпо ще е!

Инвестирайте 150-200 или 300 лв... направо без пари на фона на горивото и после си пийте и пейте :)

Понеже вече получих въпроси на лични как захващам краищата на декоративният кожух от алуминиева печатарска плака? .... Ами лично днес го реших със самонарезни копчета за гипс картон. Това имах под ръка. Иначе може и с поп нитове, винтчета, видии, тел или каквото имате под ръка и е подходящо за целта.

П.П. Вече монтирах економайзера на мястото му. Ако до 17 часа не ме дмързи ще скоча до Ромстал да купя един 8 литров разпирителен съд и да пусна системата в ход :supz:

П.П.П. понеже горя много сухи въглища конденз все още не мога да получа. За разлика от мнозина кондензният режим не ме плаши, а се стремя към него.

Прикачен файл

SAM_9275.JPG

Прикачен файл

SAM_9276.JPG

Прикачен файл

SAM_9277.JPG
шоп - майстор
Привет!

Вчера свързах икономайзера и направих първи тестове и замервания. Няма още топлоизолация и терморегулатор. Полеви тест :rock:

Навързах последователно 3 неръждаеми бойлера. Вертикален 120л Светлю Шишков и два хоризонтални Елдом 1 бр 120л. и 1 бр 80л.

Общо 320 литра вода. Напълних ги с вода 14 градуса от сондажния хидрофор.

За 10 часа работа на горелката, тази сутрин температурата в бойлерите бе 52 градуса.

Т.е. икономията е енергията на 320л. вода загрята с 38 градуса. Честно казано очаквах повече!

Но сега като се замисля резултата не е лош. Преди тази серпентина имам и топлообменник въздух-въздух.

320л. х 38гр х 1,16 = 14105 вата за 10 часа

или средна топлинна мощност 1.41kW

През нощта сина е взимал душ ( къпе се по-дълго от жена :) ) така, че неизвестно кличество студена вода е навлязла в системата. При многочленно домакинство няма да ми се отдаде възможност да направя точни замерваня в рамките на 10-12 или 24 часа без да има консумация на топла вода.

Системата за захранване я умувах сам и смея да твърдя, че е оригинална. При всяко отваряне на топло кранче, студена вода навлиза в серпентината и утилизацията на топлина от комина в този момент е максимална.

Такава е и логиката: ако приемем, че температурата на димните газове е константна-имаме максимално КПД когато делта Т е максимална.

Ако на някой колега му е необходима схема-мога да скицирам.

От към експлоатационни разходи: 5 вата/час разход ел.енергия на циркулационната помпа :-D


До дни ще навия още една идентична серпентина, която ще се явява трети икономайзер на димоотвода и ще е нискотемпературна 14-25 градуса за захранване на ТП.

Прикачен файл

SAM_9323.JPG

Прикачен файл

SAM_9324.JPG

Прикачен файл

SAM_9325.JPG
zaksofon - специалист
Колега “Шоп“, шапка ти свалям за майсторлъка, ей това се казва от нищо-нещо и точно в духът на форума. Браво! Имам някои въпроси за инсталация, като тази... Както вече писах из форума, на няколко места, преправям си парното, като сменям стария котел на твърдо гориво - 35 Kw, с автоматизиран, комбиниран такъв със същата мощност. Пригодих лятната кухня в нещо, като работилница, котелно и апартамент за кучето, като си направих и изолация... Остана да изградя само комина и съм готов. Харесах си котел Емташ EK3G-S 30 - 35Kw. Отоплявам къща 140 м2 на два етажа, с добра топлоизолация EPS - 6см (стените ми са по 40 см тухла), смених и всички стъклопакети на дограмата с 4 сезона, както и направих изолация от вата 10 см (т.нар - сух под) на тавана. Иска ми се обаче да използвам твоята схема за серпентина на димоотвода. Тъй като тръбите ми вече са си вързани в колектори, мога ли да използвам топлообменника за един радиатор само, например този в коридора между етажите, който така или иначе никога не пускам. Установих, че коридора се явява нещо, като комин между етажите и отвежда топлината. А ако работи и този радиатор - автономно, без да е свързан към котела, ще се получи буфер и стаите ще се охлаждат по-бавно, или поне аз така си мисля. Но както и да е....Какво трябва да направя? Да отделя въпросния радиатор от колекторните тръби и да затапя дупките. Да го свържа към серпентината, да му сложа помпичка и разширителен съд? Пропускам ли нещо? Да, трябва да има и термостат за помпата и захранване. Друго? Бъркам ли някъде? И последно, каква е цената на гофрето, което си използвал за серпентина. Благодаря предварително!
Последна промяна от zaksofon на пон фев 26, 2018 10:49 am, променено общо 1 път.
КИМИ - специалист
Юнаци, що не си купите по 2 климатика и да си гледате живота, ами всеки ден и нощ тичате да гледате манометри, термометри и др. такива дивотии?
  • 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 65

Тема "Коминът-мечта или как да уловим топлината беглец" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: