• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 61
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zaksofon - специалист
Колеги, ровя се из полския сайт, ама не го разбирам този език пусто. Кажете моля това (от снимките), означава ли, че сега срещу има-няма 500 лв. получавам въпросния контролер, заедно със стаен терморегулатор? Стайния, не мога да разбера безжичен ли е? Занете ли, дали има проблем свързването на този контролер към турски котел Емташ EKY/S 30, аналогичен е на по-популярния в БГ- EK3G/S30? И въобще, като се има предвид, че контролера, ще трябва да дойде чак от Полша, какви пари ще е доставката само, ако някой има опит? Заслужава ли си разправията за полския, като може да се вземе “умен“ контролер и от Натурела за по-малко пари? Благодаря предварително!

Прикачен файл

2018-03-01_152216.jpg
2018-03-01_152216.jpg (43.28 KиБ) Видяна 2756 пъти

Прикачен файл

2018-03-01_152148.jpg
2018-03-01_152148.jpg (77.37 KиБ) Видяна 2756 пъти
Валтер Желязков - специалист
zaksofon написа:
Колеги, ровя се из полския сайт, ама не го разбирам този език пусто. Кажете моля това (от снимките), означава ли, че сега срещу има-няма 500 лв. получавам въпросния контролер, заедно със стаен терморегулатор? Стайния, не мога да разбера безжичен ли е? Занете ли, дали има проблем свързването на този контролер към турски котел Емташ EKY/S 30, аналогичен е на по-популярния в БГ- EK3G/S30? И въобще, като се има предвид, че контролера, ще трябва да дойде чак от Полша, какви пари ще е доставката само, ако някой има опит? Заслужава ли си разправията за полския, като може да се вземе “умен“ контролер и от Натурела за по-малко пари? Благодаря предварително!
Включи автоматичен превод на страницата.
По въпроса мога да пиша утре, че телефона ще ме измъчи, ако бързаш ми звънни.
zaksofon - специалист
Благодаря колега Желязков, очаквах да се отзовеш, защото четох доста от твоите коментари и тук и в друг форум, относно темата. Не бързам, аз дори не съм си купил котела още, но преди да го направя искам да разбера дали може да се смени контролера, тъй като се пазаря с доставчика да го купя без фабричния. Доста материал изчетох и се уверих, че управлението на Емташ-а, пет пари не струва, пък аз искам ако ще е гарга - поне да е рошава. Нали разбираш? :) Моля те, да кажеш нещо относно Натурела, за 250 лв получавам почти добро качество, или съм се заблудил?
За контролер на Натурела немога да помогна, не съм работил с него.
transportna - специалист
Колеги днес забелязах интересна промяна в индикацията за температурата на горещите газове. Обикновенно тя е в червено прозорче с данните от датчика. При промяна на температурата над тази, която е зададена в контролера, червеното прозорче се оцветява допълнително с жълт кант. Тоест веднага ти се заостря вниманието върху "ненормалното" явление.
Ей такива глезотийки мен ме кефят. И както казвам за такива случаи "Дяволът се крие в детайлите".

П.С. Повишаването на темп. на изходящите газове съм го направил принудително и не е свързано с "ненормална" работа на горелката.
transportna - специалист
Колега, zaksofon ползвай гугъл преводач и ще ти се изясни поне на 90% написаното в полските сайтове. Не си мисли, че аз, Валтер, ag_ro и другите дето сме ходили до Полша за горелки,знаем полски. С повечко труд се образоваме. Та на въпроса за контролера - това което си си харесал е пълната комплектация на контролера с датчиците плюс изнесен панел за отдалечен достъп PS-43-01. Отдалечения достъп се осъществява с кабел до 20 метра. Тоест контролера си е долу в котелното. Панела за отдалечен достъп ти е на 3-я етаж в хола ти. Връзката между тях става с кабел до 20 метра. Не знам това точно ли търсиш или си мислиш, че задължително стайния датчик трябва да е вграден в панела. Може да си купиш само контролера, вариант Е /економик/ или F /фулл/ и да си вземеш интернет модула, чрез който ще си имаш достъп от всяка точка с интернет свързаност.
Варианта Е или F е според броя датчици поставени в комплектацията. Друга разлика няма.

Никой от нас не е пробвал вариант полска горелка с Натурела. Колегата от Варна boyanak, отдавна пита и разпитва и след сезона май ще прави такива опити. Вчера отново ги разглеждах нещата на Натурела и за себе си си мисля, че трябва всичко да стане, според спецификациите им. Но пък ме гложди въпроса, защо като контролера е универсален има 3 варианта за различни горелки. Не мога да ти дам готов отговор, но всеки може да претегли сам плюсовете и минусите.
Успех!
Колега, zaksofon, колегата, transportna, вече е отговори на въпроса за контролера и панела. В началото на темата е качил и линк, в който ще намериш и превод на български език на описанието на контролера. На последната страница има техническа спецификация на мощностите, които може да управлява, като мощност на помпите, на вентилатора, на ел. двигателя. Сравни с данните на котела, който искаш да управляваш.

Малко да се отклоня от темата. Искаш автоматизирано отопление на въглища, спрял си се на евтин котел, но според мен с доста кусури. Говориш за допълнителен топло-обменник на димните газове /пари+/, смяна на контролера /пари+/, поне двама се оплакаха от силен вентилатор /смяна - пари+/ и още... Като теглиш чертата, дали няма да е по добре да вземеш котел от по висок ценови клас. Напиши ретортна горелка в браузъра си и разгледай, колко много предложения ще ти се отворят. Има доста фирми внасящи котли и горелки на приемливи цени и качество и с добри контролери. Има производители в България и на нови котли и на реновирани. Просто се по огледай и прозвъни фирмите. Най добре е да видиш на място котел в работен режим и да поговориш със собственика.
Успех.
transportna написа:
Колеги днес забелязах интересна промяна в индикацията за температурата на горещите газове. Обикновенно тя е в червено прозорче с данните от датчика. При промяна на температурата над тази, която е зададена в контролера, червеното прозорче се оцветява допълнително с жълт кант. Тоест веднага ти се заостря вниманието върху "ненормалното" явление.
Ей такива глезотийки мен ме кефят. И както казвам за такива случаи "Дяволът се крие в детайлите".

П.С. Повишаването на темп. на изходящите газове съм го направил принудително и не е свързано с "ненормална" работа на горелката.
Би трябвало да ти намали и силата на вентилатора, докато спадне температурата. Поне така работи, когато се използва аварийната решетка при горене на дърва или едри въглища.
transportna - специалист
@Валтер, всичко спира и подаването на гориво и вентилатора, защото температурата /от подаването на допълнителни дърва в случая/ рязко се вдига. Съответно и темп. на изходящите газове.
=D> Бързо ме разкри как съм постигнал "ненормална" работа. :o
Да покажа, какво съм подготвил за ъпгрейд на системата. Хидравличен съединител, трипътен смесителен вентил със задвижка за отоплителния кръг и отделен кръг за БГВ. Оставя да добавя и две помпи. Чакам да се затопли времето да го монтирам и тествам, че няма да имам търпение до следващия отоплителен сезон.
Ако има забележки или идеи по изпълнението, моля да споделите.
Прикачен файл:
IMG_20180302_122433.jpg
IMG_20180302_122433.jpg (115.5 KиБ) Видяна 2699 пъти
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 61

Тема "Контролер SKZP-02 настройка и съвети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: