Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
Lisko - майстор
DMN написа:
zz_stefanov написа:
Сина ми ме навива да сложа SSD на лаптопа (бюджетно Леново на 8 години) Щял да стане като нов. Аз като го гледам че се разпада механично, не се навивам.
Аз в момента разсъждавам по същия начин като теб, защото лаптопа ми е на около 6-7 години. Въпреки, че не се разпада механично.
Знам ли какво друго ще му "изпищи" в скоро време, и няма да е ремонтно-пригодно/изгодно.
Затова смятам да му сложа пак един нов HDD на разумна цена/качество. Изкушавам се за SSD, но мисля че в моя случай не е много оправдано. Аз не гоня голяма производителност и бързина :) . Засега ми трябва просто да си работи, както си е работил досега. Дето се вика - като му сменя харда - да изкара още толкова време...а дано, ама надали :-D .
Пристъпвам пак към въпросите, защото не съм сигурен за някои неща.

- Диска ми е стандарт SATA- II, ако си харесам някой диск, който е SATA- III, ще има ли проблеми, предполагам че не(освен ограничение на скоростта на данните), ама все пак да питам :-D .

- Гледам, че имат разлика и в размера 2.5 и 3.5 инча, най вероятно е размерът на въртящия се диск. Нещо по въпроса?

- Препоръки за някой HDD до/или 500 гигабайта? Марка?

– След смяната на диска, нещо трябва ли да се прави като настройки в биоса или нещо друго?
:partyman:
Отговори:
- няма да има проблеми (съвместими са назад)
- 3.5 са хардовете за десктопи - такова нещо не влиза в лаптоп
- Гледаш да има поне 3 години гаранция. Големите производители за 2 - WD и Seagate. Но това не значи че непременно трябва да е от тях.
- Не
velas - специалист
При HDD с лоши сектори, "лекуването" 99% е невъзможно.
При стари лаптопи (със SATA II порт) няма значение какъв HDD/SSD ще се сложи. Ползва се максимума на скоростта на порта.
Единственото значение е големината на диска (по лично усмотрение).

Не се втелявайте дали SSD-то е 120;128;240;250;256 GB и пр. Разликите им са в структурирането на слоевете на паметта (от там идва разликата в кратността).
Кратните на 2 (128;256 и т.н.) правят по-малко грешки при четене/запис в сравнение с другите, но и цените им са осезателно по-високи. Технологиите за дву-три слойни паметти са създадени единствено заради ниската себестойност, респективно - крайна цена.
За домашна употреба никой няма да усети дали SSD то му е най-евтиното 240GB или най-скъпото 256GB!!!

Но разликата между най-скъпия HDD и най-евтиното SSD е огромна в полза на SSD-то, в бързината на зареждане на ОS и програми! Разбира се при достатъчни RAM и процесор.

Не съветвам да се използват OS Windows 7; 8; 8.1. 7-цата е със спряна поддръжка, 8-цата е бъгава, 8.1 е натоварваща и е пред спиране.
С правилна инсталация на Win 10, SSD, достатъчни RAM и процесор, всеки компютър литва.

Вече има и варианти за SSD + HDD на мястото на CD-то (при лаптопите) с необходимия преходник, при настолните е по-лесно.

@DMN. HDD с размер 3.5' можеш да използваш само в настолен РС. Хард с размер 2.5' можеш да използваш в лаптоп и в настолен РС (с преходник за закрепване).
Принципно има настройки в BIOS за определена ОС и/или определен хард диск, но в твоя случай може да не се наложи.
DMN - майстор
Lisko написа:
- 3.5 са хардовете за десктопи - такова нещо не влиза в лаптоп
А, е тука можеше да сбъркам , ако евентуално го поръчвах по интернет. Ама като не гледа човек :x . Хем съм си отварял лаптопа и знам къде е хард диска, даже съм го снимал :-D . Сега виждам, че там където се намира харда(до СD устройството), то наистина няма такова разстояние от 3.5 инча и не може да се събере по широчина :roll:. Това ми беше едно от главните притеснения, че никъде не дават размерите на харда, сигурно щото са стандартни. Но не знаех този размер в инчове какъв е. Ама аз така или иначе бях решил като го сменям, да го извадя и да тръгна с него по магазините :-D . Но може и по интернет да се наложи да избирам в краен случай :) .

velas, благодаря и за твоя отговор, който също ще ми е много полезен :) .

:partyman:

П.П. Мислил съм да си инсталирам уиндоус 10, но не знам как ще ми работят програмите, които използвам в момента и дали са съвместими с десятката. Колкото и странно да звучи, на настолния ми компютър, които е с ХР и хардуер с параметри, няколко десетки пъти под тези на лаптопа, съм си вършил 10 пъти повече работа, отколкото на лаптопа, точно поради несъвместимост на програмите или разни други простотии. Така че защо ми е бърз компютър с раздути параметри, като реално не ми върши работа. СD устройството също не бих го махнал, все още ми се налага да го използвам в моята работа, като източник на материал :) .
Lisko - майстор
Тия инчове при хардовете са диаметъра на самите магнитни плочи.
При хардовете нещата са по-лесни за помнене (освен тия размери ако случайно се натъкнеш на друг, той е някаква екзотика).
При SSD-тата е по-интересно. Първо има вариант да е запоен директно за дъното. После - от тия дето влизат в слот - слота може да е различен (аз поне знам за 2 вида). Тия дето влизат в слот може да са различно дълги. Дотук описаните външно приличат донякъде на платчица с RAM и са по-евтини варианти от тия дето са сложени в кутия с размерите на 2.5" хард. Плащаш си за кутията и удобството да пасне там дето е пасвал хард.

Какво означава че е спряна поддръжката на Уин7 - че вече няма сървис пакове и няма ъпдейти за бъгове които НЕ засягат сигурността!
Но! Поддръжката за сигурността продължава, ъпдейти излизат и в момента и ще излизат до 14.I.2020
В работата съм с 10, в къщи съм с 7 по причини които няма да обсъждам тук, но и с двете се чувствам еднакво добре.
montoya - майстор
velas написа:
Не съветвам да се използват OS Windows 7; 8; 8.1. 7-цата е със спряна поддръжка, 8-цата е бъгава, 8.1 е натоварваща и е пред спиране.
На седмицата и спираш индексирането на диска, префеч и суперфеч функциите, както и вградената дефрагментация, забраняваш хибернацията и преместваш суап файла на харда или го изключваш изобщо и си лети също безпроблемно на ссд
zz_stefanov - майстор
Суап файла ако е на HDD няма ли да е по малка скоростта?
Lisko - майстор
zz_stefanov написа:
Суап файла ако е на HDD няма ли да е по малка скоростта?
Разбира се! Той предполагам е имал предвид по малко да се пише по ССД-то че да му се удължи живота.
Но на сегашните ССД-та живота им е достатъчно дълъг, че такова съображение е безпредметно.
Едно на ръка че изключването на суап файла е силно нежелателно.
Никъде в сериозни източници няма да намериш препоръка за изключване.
montoya - майстор
Откакто имам ссд съм спрял суап файла на уиндоуса, карам и линукса без суап. Вярно, обаче че разполагам с 8 гб РАМ, която не мога да използвам цялата, защото не играя игри и не ползвам огромни приложения
velas - специалист
montoya написа:
На седмицата и спираш индексирането на диска, префеч и суперфеч функциите, както и вградената дефрагментация, забраняваш хибернацията и преместваш суап файла на харда или го изключваш изобщо и си лети също безпроблемно на ссд
Да, разбира се, че може...на някой клиент със специфични изисквания може и Win 95 да сложим... :)
Хубаво е да се върви в крак с прогреса.

@DMN
Win10 може да емулира операционна среда от Win95 насам, т.е. всяка програма може да се стартира с необходимата ОС и няма за какво да се притесняваш.
Освен това доста програми излизат с версии, съвместими само с Win10 и не могат да се инсталират на по-стар Win.
Прикачен файл:
Untitled.jpg
Untitled.jpg (77.96 KиБ) Видяна 1725 пъти
Единственото неудобство при Win10 и по-старите компютри е, че е възможно някой компонент да не тръгне (примерно bluetooth), поради това, че някои от драйверите са за по-стара версия и се инсталират ръчно.
Или се използват драйвери от други модификации, по-специфични инсталации и пр.
В повечето случаи Win10 сам слага всички драйвери и компютъра си работи нормално. Ако се наложи инсталация на драйвери и производителя не е публикувал актуални такива (а в повечето случаи е така, по обясними причини), последователно се пробват от Vista, 7, 8.

Козата си иска пръч! :) Без знание и четене, или брашното при мелничаря, трудно става.
DMN - майстор
velas написа:
@DMN
Win10 може да емулира операционна среда от Win95 насам, т.е. всяка програма може да се стартира с необходимата ОС и няма за какво да се притесняваш.
За моженето може - програмата да стартира. Но има функции на програмата, които не работят със седмия уиндоус(за който също в началото се говореше, че покривал предходните ОС), а на ХР същата програма работи перфектно :) . Говоря например за музикална програма, с която си вършех много хубава работа, бях я изучил и знаех да правя с нея всичко, което ми трябва. Но тя упорито отказваше да изпълнява една функция и то една от най-важните, без която функция програмата се явяваше почти неизползваема. Впоследствие от четене в чужди форуми разбрах, че за да работи под уиндоус 7 трябвало да се добави някакъв файл, който така и не стана ясно откъде трябва да се намери. Както и да е, просто го давам за пример, със сигурност има други по-нови програми, които ще вършат много добра работа, но това пък изисква допълнително време за изучаване и т.н. , а крайният резултат ще е все същия, дали с тази или друга програма, пък аз не се занимавам всеки ден с тези неща :) .
Има програми, които не са абсолютно съвместими с всички ОС. За уиндоус 10 не знам как стоят нещата, там може и да работи :? .
:partyman:

Тема "Диагноза на хард диск." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: