• 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 41
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Hursa - майстор
radius написа:
Hursa написа:
Всичките ми реплики нямат отношение към темата, това което „рисувах” като схеми – също. сорри :)
Т.е. къде да са нипелите - входящи долу? На мен разсъжденията пак ми се виждат по темата, но мислех да обърна внимание, че при 20л/мин циркулация през 80л буфер, едва ли конвекцията има думата. И друго - със сигурност входящите нипели могат да насочват потока в обема на бойлера, а изходящите - не.
След такова недоглеждане, въобще не "върви" да участвам в обсъждането.
Но въпреки това, ме сърбят пръстите. Щом като при спряна ТП - "водния" контур няма да циркулира, предполагам, че тази схема, на която се спряхте в началото или тази, която е реализирал шоп са най-подходящи. При такова включване ще имаме добро "зареждане" на този обем (буфера). Когато ТП е временно изключила - този обем, особенно, ако е добре изолиран, за това време което ТП е в "пауза" - ще загуби, мисля, сравнително много малко топлина. (Незначително, спрямо варианта, когато контура циркулира. Поради това - не е и необходим голям обем. Макар, че в този случай, може би може буфера да се използва и като отоплително тяло или дори няколко "малки" буфера като отоплителни тела в различни помещения. Така, мисля, че ще е по-целесъобразно да се увеличи обема на водния контур.) При това положение не виждам необходимост да създаваме завихряне или въобще да се опитваме да оптимизираме подвеждането или отвеждането на топлоносителя от обема. Поради подвеждането на топлия топлоносител отгоре и отвеждането му отдолу - то така или иначе е практически оптимално.
За изходящите "нипели" - и тяхното разположение, може да стимулира вихровото движение в буфера. Всъщност, дори разположен централно, този изходящ отвор - пак най-вероятно ще има вихрово движение в обема, макар и много по слаба интензивност. Но то в случая не е необходимо - няма да помага, според мен, но и не мисля че ще "пречи".
Макар, че не виждам недостатъци и ако се подвежда топлоносителя и отдолу. Така, евентуално, можем да стимулираме естествената циркулация - но да тя дори да е оптимизирана, ще отстъпва на принудителната - чрез помпата.
Но, струва ми се, че с разположението на температурните датчици в водния контур, спрямо буфера - можем да "лъжем" ТП и да и увеличим паузата твърде много. Да я "лъжем", че водния контур изстива твърде бавно.
шоп - майстор
@Hursa, според мен изобщо не си се заблудил. Всичко което написа е точно. Дори при неработеща ТП циркулационната помпа трябва да работи!

Така мисля аз. Точно по тази причина мноята ЦП работи на 1 ва степен, когато ТП не работи и на 3 та степен, когато ТП работи.
Много благодаря на Боян за идеята как с едно реле за 3 лв да преправя цирк. помпа.
radius - майстор
Да поясня : при мен циркулационната помпа може да се управлява от ТП, може и не. В момента се управлява от ТП и за кратковременните спирания ( 4-5минути) помпата си върти. Т.е. водата в буфера ще се превърта при спряла ТП и ще отдава топлината си в инсталацията, което ще повиши темп. на връщащата се вода и , надявам се, удължи времето, през което ТП не работи.
Времето за работа на цирк. помпа ( след спряла ТП) може да се настройва от 3 до 60 минути.
vlado320 - помощник
Ето какво сътворихме тия дни с един майстор,80л със серпентина,термометър,и по два извода горе и долу,за да могат да се правят експерименти.Той ще е само за проба,за да вида как ще се държи ТП с on/of циклите,и започвам да мисля за нещо максимално голямо,според ограниченото място с което разполагам,защото 80л са доста малко за ТП вода-вода.

Тези дни ще имам резултати.

Прикачен файл

IMG_20180306_135506.jpg

Прикачен файл

IMG_20180306_135404.jpg
Hursa - майстор
Може би, за вашият случай паралелната схема е най-подходяща. Но е необходим определен алгоритъм за управление на вентилите на схемата. Според мен - варианта с "нециркулиращ" воден контур, докато ТП е временно спряла - при вас, до голяма степен обезсмисля включването към този контур на слънчев колектор. (Освен ако не е на "свободна конвекция", но тогава не би трябвало да се нарича "нециркулиращ. А и се изгражда трудно контур на естествена циркулация, особенно когато е нискотемпературна системата.) Ако във водния контур помпата ще изключва при спиране на ТП (при тези т. н. on/off цикли) - трябва да се обмислят местата за монтирането на температурните датчици управляващи ТП спрямо буфера, защото те могат да я "лъжат", при това значително. Съответно наблюдаваните при опитите резултати ще бъдат "неверни".
vlado320 - помощник
Да уточня,ЦП работи постоянно,ТП се управлява по температурата на изходящата вода,затова идеята е да вържа буфера последователно на връщащата вода,и когато слънчевият колектор сработи по бързо да спре ТП.
Hursa - майстор
Можете ли да кажете какви са температурите на изходящата и входящата вода в моментите преди ТП да изключи? Какви режими можете да задавате.
vlado320 - помощник
Хистерезиса може да е 15гр.В момента е 9,5.On-32,5 of-42гр.Това е при положение че къщата нямя външна изолация,и подържам 21-22гр в стаите.В момента циклите на ТП са 3 за 1ч,или 10м-on,10м-of.Когато намаля хистерезиса на 8гр,(34гр-on 42гр-of)циклите стават от порядъка на 7м-on,7м-of.Отоплението е изцяло подово,6-кръга+електрозадвижка на всеки кръг+5стаини термостата(в хола 1термостат управля 2кръга)Идеята ми за буфера е,когато в дадена стая термостата притвори кръгът(кръгът не се затваря напълно)ТП да разреди циклите,в момента е обратното.
шоп - майстор
Предполагам @Hursa питаше при работеща помпа колко е делта Т то на подаващата и на връщащата вода от и към кондензатора. ТП работи по-добре с малка разлика...5 градуса е ОК

Монтирай смело буфера....сам ще се учудиш, колко ще е ефективен дори само с 80 литра обем. После предполагам много бързо ще направиш и максимално голям според мястото :)

Преди да монтирам последователно буфера на връщащата вода ТП работеше 6 мин и почиваше 20. Жал ми бе за компресора, а и страдаше КОПа, защото на ТП и трябват 1-2 мин да влезе в режим.

Сега ТП работи 20 мин и почива 70 мин

Прикачен файл

07.03.JPG
07.03.JPG (77.02 KиБ) Видяна 1445 пъти
vlado320 - помощник
[quote="шоп"]Предполагам @Hursa питаше при работеща помпа колко е делта Т то на подаващата и на връщащата вода от и към кондензатора. ТП работи по-добре с малка разлика...5 градуса е ОК

Несъм мерил температурата защото съм командировка,но скоро и това ще стане.А буфера вече е вързан,и ефект има,макар частичен,като се има впредвид малкия обем,Он-оф циклите намаляха от 3на2 за 1ч.и ТП работи по малко,от колкото почива.Остана проблема за който писах в предишният пост,когато някой от стаините термостати притвори даденият кръг към стаятя,циклите на ТП се увеличавет.Ще се опитам от телефона да дам графика

Прикачен файл

IMG_20180309_162540-920x1632.jpg

Прикачен файл

Screenshot_20180313-191815.png
Screenshot_20180313-191815.png (88.65 KиБ) Видяна 1338 пъти
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 41