Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
drekinov - напреднал
Здравейте,

Купих си апартамент ново строителство, на който реално съм втори собственик. Много скоро след получаване на достъп изкочиха един куп абсурди по електрическата инсталация:
- фаза по корпуса на осветителните тела.
- бойлерно табло за красота - стопило се и направили твърда връзка
- бойлерно табло с контакт до което не стига земя и контакта е занулен
- бойлерите нямат ДТЗ , но имат три проводника.
- всички кабели 2.5mm и прекъсвачи 25А
- прекъсвачи / ДТЗ - CHNT - 3kA
- ДТЗ с възможност да изключи до 25А товар преди АП-та с номинален сбор на тока 100A
С почти всичко се справих и вече съм поръчал и платил комплект апаратура на Schneider и ще сменям всичко
- iMSU - максимално напреженова защита
- C50 2P 6kA главен
- C10 6kA осветление
- 6x20A 6kA контакти
- 2x40A ДТЗ
- 2x АП+ДТЗ 20А за бойлерите.
До тук всичко е 18 модула в табло за 18 модула и ще бъде гърч свързването но няма да е невъзможно.

Въпросът който не мога да реша сам и инженер-консултанта в Ерхатон също смята че няма смисъл от поставянето на катоден отводител при инсталация която е TN-C по същество.
ГРТ е до входа и кабелите са подземни , а трафопоста е на 20-30 метра по права линия. Сградата е висока предполагам че задължително има гръмоотвод също.
Според вас струва ли си поставянето на катоден отводител тип 2 в апартаментното табло ? С какви параметри трябва да е той и как реално се свърза ? По принцип интерес имам само към продуктите на schneider тъй като всичко останало ще е такова. Въпреки примамливите продукти на други марки . примерно ДТЗ+АП има марки които заемат 1 модул .. същото се отнасе и за катодни отводители които шнайдер разпоалга на два/три модула а има елмарк който заема 1 модул със сменяеми патрони ..
По принцип крайните консуматори като се почне от климатици, компютри, перални, сушилни и прочие всичко ще минава през катодни отводители Тип 3 на MGE / Eaton protection box 1 DIN или разклонители.
Въпросът е дали си струва такъв тип защита в такава инсталация тъй като тя заема място което аз вече нямам (даже се бях замислил за минимално напреженова защита, но отново един модул който вече нямам) и най-вероятно ако сега не разширя таблото на 2 х 12 модула (24 модула) , никога няма да го направя дори и да сметна че си струва.
Имам и застраховка късо съединение + токов удар.
Задължително ще сложа филтри на входните точки за интернет и кабелна телевизия na SONO (може би) които най-вероятно поради липса на други възможности ще "заземя" към електрическата инсталация.
Между другото става въпрос за град Русе. От време на време има някоя друга буря лятото и за последните 20 години живеене в къща с външна ел инсталация и без защита всичко е оцеляло (само филтри тип 3 на крайните консуматори), но така или иначе сега е момента нещо да се сложи или да не се сложи :)

Поздрави,
nikolov333 - майстор
Според мен при вече изградено окабеляване, трябва да съобразиш таблото с възможните защити в него. Монтирането на ново табло е оправдано при изграждане на нова инсталация, макар че ТАП 18 за мен си е малко табло за съвременните защити в тристаен апартамент. У нас съм монтирал 2*ТАП18 за двете зони в апартамента + едно ТАП8 за кухненския бокс, понеже контактните излази са ми са доста и съм монтирал по един предпазител на два излаза. Освен това ДТЗ-тата са си задължителни при трипроводна инсталация и е добре да са отделни за отделните помещения. Защитите не са излишни, особено при съвременната скъпа електроника, но най-добре е да се изградят и трите нива на защита, а това предполага защита и в ел.мерното табло, а там обикновено нямаш достъп в съвременните табла, още повече, че и в градски условия риска не е голям. Аз съм на първи етаж близо до ел.мерното табло и имам достъп до него, а на двора съм изградил собствено повторно заземяване с 2 кола, а системата на свързване ми е ТN-C-S с обединени собствено PE и PEN на енергото в таблото с електромера. Т.е.много зависи какви са конкретните дадености в момента у вас, но и разделянето на N и РЕ в апартаментните табло преди ДТЗ в твоя случай според мен е достатъчно.
plamen6703 - майстор
drekinov написа:
Въпросът който не мога да реша сам и инженер-консултанта в Ерхатон също смята че няма смисъл от поставянето на катоден отводител при инсталация която е TN-C по същество.
Поздрави,
Фирмата е Ехнатон и в случая наистина няма смисъл от катоден отводител :wink: Поздрави :partyman:
drekinov - напреднал
Мерси, много. Смятам да се задоволя с размера на таблото и вероятната липса на Тип 1 защита в ГРТ.
Ще погледна следващите дни когато отворя ГРТ-то с отверка както ме посъветваха от Енерго Про или намеря ключ .. все пак за смяната на главния прекъсвач трябва да спра тока от там за да се прехвърли фазата и нулата през двуполюсния нов прекъсвач. Ще огледам дали визуално случайно строителя не е сложил Тип 1 в ГРТ-то един вид дали не се е излъгал или е спестено както се предполага тъй като ако има предполагам че патронът е за смяна.

За да не отварям нова тема единственото което ме притеснява по изградената инсталация дали е допустимо заземителния кабел да се разделя / свързва с wago клеми. Предполагам че кръговете на контактите имат подобно разделяне / свързване в разпределителните кутии с лустер клеми за по-евтино.
Питането ми е основно за бойлерното табло до което не стига кабел земя. Той тръгва от бойлера и има твърда връзка към кабел земя който отива в таблото. Отивайки към таблото минава през окачен таван на около 1 метър над бойлерното табло и това което мисля да направя е да срежа и разделя идващия кабел от таблото с wago клема към бойлера и един нов кабел който да отива до бойлерното табло където да се свърже с контакта и контакта който е под него. Минимално къртене, но необходимо зло за да имам ДТЗ на бойлера и да мога да ползвам контактите за пералнята и сушилнята. Подобна е и ситуацията при другия бойлер но там бойлерното табло е на 10 сантиметра от бойлера и кабелите са открити отново земята отива директно в бойлера а контактите под таблото е занулен.
Знам че принципно не е желателно към кръговете на бойлерите да има други консуматори освен самите бойлери, но ситуацията е такава че или трябва играе къртача :rolleyes: или да се примеря с настоящите токови кръгове, но коригирани. Единствено осветлението ще си остане с двупроводната инсталация, но в момента занулявам металните корпуси. Нещо което ако предишния баш майстор беше направил с наличното офазяване на корпусите им .. прекъсвача щеше да падне за отрицателно време.
preslav - майстор
Аз съм със SONO за всеки конкретен уред или група уреди.
muhala - майстор
drekinov написа:
...Въпросът който не мога да реша сам и инженер-консултанта в Ерхатон също смята че няма смисъл от поставянето на катоден отводител при инсталация която е TN-C по същество....
Това защо ? Първо, щом си в ново строителство си с TN-C-S. Но и на TN-C бих сложил. Предполагам, че отговора на инженера, е бил, че нямаш "истинска земя". Да де, но като скочи напрежението между фаза и нула, за които само и единствено ти е захранен телевизора, то той ще изгори, нищо че нямаш или имаш земя. И да имаш, той не е вързан с нея, защото е с пластмасов кабел без заземявка.
Слагай и не го мисли. Аз не си сложих шнайдерски, защото са скъпи.
viewtopic.php?t=57286
krasi92 - майстор
Ако го сложиш в грт при положение че има място ще можеш да използваш земната шина на таблото.
drekinov - напреднал
ако го слагам в ГРТ предполагам че трябва да се направи проект , разрешение и съгласие от етажната собственост, а даже не е ясно дали има място където може да се сложи свободно + съгласуване и осигуряване на достъп до таблото от Енерго Про. Принципно е възможност за вбъдеще.

Иначе да според него поради липсата на истинска земя в таблото според него КО щял да бъде по-скоро за красота .
И да системата е TN-C-S в апартаментното табло заради ДТЗ-тата и за да отговаря все пак на Наредба №3
nikolov333 - майстор
То и в ГРТ може би има повторно заземяване на таблото, но колко е "читаво", не е ясно..т.е.почти сигурно е "мижи да та лажа".. :-D
muhala - майстор
drekinov написа:
ако го слагам в ГРТ предполагам че трябва да се направи проект , разрешение и съгласие от етажната собственост, а даже не е ясно дали има място където може да се сложи свободно + съгласуване и осигуряване на достъп до таблото от Енерго Про. Принципно е възможност за вбъдеще.

Иначе да според него поради липсата на истинска земя в таблото според него КО щял да бъде по-скоро за красота .
И да системата е TN-C-S в апартаментното табло заради ДТЗ-тата и за да отговаря все пак на Наредба №3
Като чуя за "истинска земя" и ми става лошо. Отново ти казвам, че дори и TN-S да ти е захранването, телевизора се захранва само с фаза и нула и не е заземен никъде. Така, че тази истерия със земята отпада.
И аз съм с TN-C-S още от таблото долу във входа - т.е. идват ми три кабела от таблото, като нулата и земята са хванати на нулевата шина в ГРТ, която пък е заземена. Ето ти истинска земя.
Понеже не съм специалист по истинските земи, реших да вържа КО между фаза и нула в АПтното табло, а не между фаза и земя(защитна нула), защото така векторно контура е 0, а ако е между фаза и защитна нула, тогава бих имал 17м антена, в която да се индуцира доста високо напрежение при гръмотевица.

Едит. Ако си сложиш един КО между фаза и земя и един между фаза и нула, този който е между нула и земя няка какво да го накара да сработи никога.

Тема "Катоден отводител в апартаментно табло ?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: