• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Чета, чета, четаааааа, и както обикновено са случва- да зема и аз да пусна темичка.
До тая сутрин сънувах Призмата със задна скорост 6,5 коня, но преди малко мернах Петров-Вики с две напред, едно назад.
За първата прочетох доста мнения и се положителни.
Петров ме блазни с по мощния мотор и втората предавка, но не намирам мнения на ползватели.
Дано се намери някой да даде мнение, че дойде ли заплатката и бягам в магазина!
preslav - майстор
Ако не е тайна каква площ ще обработваш и с какви насаждения? Мисля, че втората скорост напред се ползва само ако имаш и ремарке.
keymaker - специалист
Двете предни скорости са си сериозен плюс. Позволяват някоя и друга операция повече. В случая първа скорост е по-бавна от единствената на призмата.
Смешно е, ама ши си призная.
Половин декар градинка, в която има 6-7 овощни дръвчета, ок. 25 чукана лози, останалото сея домати, краставици, лук, чесън и пипер.
Като дете съм бачкал много, но не знаех нищо за земеделието.
Минах 50те, но едва от три години се грижа за градинката, дето е в зад къщата.
Като са знам- ши похарча пари на вятъра, ама като ми влезе нещо в главата...
Една от двете ше е, та ако е рекъл Шефа, ши работи и на ново по голямо място.
Благодаря за мненията, дето вече дават някаква представа за нещата!
EDI - майстор
Изобщо не ти трябва нито задна, нито втора предна, мен ако питаш.Аз от 5 години си работя около 400 квадрата и до сега никога не съм изпитвал нужда от задна или от втора предна.Карам си един ПУБЕР от евтините с китайския мотор за 650-700 лева и само наливам бензин и сменям чат пат масло.
crez - майстор
EDI написа:
Изобщо не ти трябва нито задна, нито втора предна, мен ако питаш.Аз от 5 години си работя около 400 квадрата и до сега никога не съм изпитвал нужда от задна или от втора предна.Карам си един ПУБЕР от евтините с китайския мотор за 650-700 лева и само наливам бензин и сменям чат пат масло.
+1 това е от практиката.
Разбрах какво е втората скорост, разбрах от какво имам нужда за посочения терен и какво не ми трябва.
На хартия данните са ясни, както и положителните мнения за Призмата.
Петров ко прай? Като му чета спецификациите, на мотора, излиза, че е същия китаец като на Белини, Градина, Гардения..., но пише България-Италия.
Ясно е, че и мотора на Призма е китаец.
Май няма пациенти с фрези на Петров, та ще решавам в движение.
Благодаря!
preslav - майстор
Аз попитах какво ще обработваш защото имам 2 годишен опит със значително по-малка фреза и подобно на твоето място. Ще споделя някои съображения в подкрепа на писаното преди мен, че не ти трябва нито втората скорост, нито задната. Ясно е, че меракът те е хванал и искаш да се застраховаш с нещо дето сега става, а после ще става и за по-голямо и т.н.
При мен ситуацията е следната, дворът е с доста сериозен наклон и за това всичко е направено на отделни тераси, някои са по-големи, други по-малки, трети са по-високи, а има и такива, които прецених, че е по-добре да обединя. Има няколко разпилени дръвчета, колкото да се чудиш как да ги заобикаляш и какво да слагаш под тях, има и 7-8 реда лозе вдигнато на колове, окомерно редовете са по 20 метра, ама никой не е мислил да се излиза от единя ред с машина и да се влиза в другия. Почвата е песъчлива и лесно се копае когато е влажна, но като изсъхне става неприятно корава.
Та да започна със съображенията, по-малката машина я въртя лесно и с малко напъване мога и сам да я прехвърля от тераса на тераса. В общия случай минавам всеки ред от лозето на три пъти със застъпване (два пъти с малко недостига, 3 пъти е ОК, а и със застъпването е по-качествена обработката), там където няма излаз към съседния ред въртя машината на място без особени усилия. Лозето го опрасквам за един предиобяд, а ако се напъна следобеда опрасквам и останалото място, включая едно пространство под няколко дръвчета, където целя просто да няма трева. Дълбочината на култивирането е почти същата, но с голямата машина е трудно да се въртиш. Другото ми съображение за да избера конкретната машина е, че гаранцията и е 5 години - за мен е важно защото при 20-30 часа сумарна работа в годината практически няма да се натрупат моточасове, че да се появи някакъв дефект.
За сега нямам забележки към работата на машината, сменям маслото веднъж в годината с предписаното от производителя, говорим за някакви си 500 грама, че дали бяха и толкова.
Щях да пропусна, че при мен никой не е мислил за стопанска пристройка и всеки път вадя машиката от оригиналния и кашон, сглобявам дръжките за 10 минути и действам, после по обратния ред в кашона, а той се паркира в антрето и се ползва като масичка за натурии.
С две думи - помисли още малко, огледай нещата от всички страни и не се хвърляй на нещо голямо, не е без значение и разликата в цената, вярно е, че аз случайно попаднах на някаква промоция и машинката беше 400 лв. но и без промоцията не надхвърляше 500.
Успех в избора!
miroki - майстор
Моята има гуми и втората ми е задължителна. Търся и трета, ама няма. Ползва се с ремаркето естествено. При оран или фрезоване 1 ва.
Virtex - майстор
Трифон П.Трифонов написа:
Смешно е, ама ши си призная.Половин декар градинка
При мен е по-малко, но не ме е срам, че си взех фреза :-D

Задна е задължителна според мен, за 2ра предна не мога да кажа, понеже имам само една. Но върши работа.

Дори и да се каже "хвърлени пари на вятъра" не съм съгласен - при правилна употреба машината може да изкара много години. А удобството да не копаеш е несравнимо.

А и се оказа, че мен ме радва работата с нея и минавам по няколко пъти за спорта :-D Може да ти допадне повече от очакваното и да не се замисляш за дадените средства ( не казвам "да не съжаляваш", защото е криво човек да прави такива оценки за изборите си :) )
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Дилема за фрезичка." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: