• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
zMeeV - помощник
Здравейте!
Предстои ми ремонт на покрив, текущо покрит с битум от 2003г насам. Както повечето от Вас предполагат, времето му за експлоатация е отминало и под него картинката не е особено добра. Доста грешки са допуснати по време на монтажа и проникналата влага и дъжд е казала своето през годините - почти навсякъде под била и улами има компроментирани участъци. Водосточните тръби на улуците странно влизат в междината между дървенията на покрива и зида.
Доста теми изчетох за да се запозная с възможните варианти за изпълнение.
Първоначално идеята ми е да се придържам към архитектурната прищявка на предишния собственик и по всичко изглежда, че метални керемиди (шлебах) се явяват най-адекватно решение. Металната обшивка около прозорците е успяла да се запази с годините и желанието ми е да запазя поне нея.
От друга страна доста хора отказват да се заемат с ремонта, предвид сложността му. Някои ме съветват да намаля броя на уламите (около прозорците да се изправи с основния скат) или да помисля за стандартно изпълнение (четирискатен покрив). Как мислите Вие? Ако остане в този му вид къде са възможните проблемни места? При качествено изпълнение аз не виждам причина за притеснения :cry:
Не държа на 100% да остане така и съм склонен да правя промени, но някак не ми се струва оправдано да оскъпявам излишно ремонта за това, че някой мисли за трудна задача изпълнението му.
Относно керемиди съм малко скептичен - по-голямо тегло, по трудоемко поставяне, по-трудна последваща поддръжка...
Ето и снимки за да добиете представа:
https://www.dropbox.com/s/0v3ac6v3mt6l2 ... 4.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/jlj6nmamdv183 ... 8.JPG?dl=0
https://www.dropbox.com/s/gfcd5b2v6vkm7 ... 0.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/xcgdzjxwa2e8g ... 4.JPG?dl=0

Бих се радвал на всякакви съвети и насоки, че колкото повече чета и питам - толкова повече започвам да се отчайвам :cry:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
И мен ми се доплака, като те четох. Имам малък опит - наложи се да сложим битумни керемиди и поради причини, не ги монтирахме правилно..... естествено, че капеше и мокреше тук-таме. След двайсетина години, новите собственици решиха да сменят битума с метални керемиди. Пак си капело тук-таме.... Не виждам как можеш да промениш конструкцията на този покрив и да ти отпадне проблема. Наблегни на качествено поставяне. И битумните и съвременните метални керемиди са измислени за лаици. Ако можеш да висиш на покрив (аз не мога) ще можеш сам да контролираш. Картинки и клипчета много. Майсторите ги мързи за много неща....
Впрочем, снимките ти не са добри, не виждам ръбовете и уламите как са, каква е връзката между обшивка на прозорец и керемида, не се виждат улуците и къде всъщност ти е мокро, гнило, етц
shotik - майстор
Аз само като четящ и не разбиращ ,ще подскажа - спомняте ли си от онези дни пожара в Студентския град ?
Казваха ,че имало бетонен покрив и на него наковани летви и такива керемиди, затова като са се запалили и е протекъл битумът от тях и е започнал да гори , 90 тона вода са ползвали за потушаване на пожара.
А нямам къде да слагам такива, но комшията прави навес с тях и понякога виждам как долните краища на някои пърхат като крила на пеперуда .
Чираче - майстор
Доста хора от форума ми се присмиват на моя покрив. Но на мен не ми дреме за това. Просто нямам такива проблеми като тия за сега, няма и внуците на внуците ми да имат. Който е умен знае как се прави. Тия битумни хартийки въобще не стават за покрив. Може за някои да са красиви, но дотам.
шоп - майстор
@zMeeV
Според мен чара на твоята къща е именно покрива.

За мен има едно единствено решение и то е метален фалцов профил. Отлично се вписва като визия.

Моя покрив го правих миналото лято, с метални керемиди е, но има и една тераса с фалцов покрив. Уникално!

Няма нито един саморез, всичко е на двоен фалц.

Има и недостатък....цената!
Руди - майстор
Красива е къщата, а покривът е важна част от красотата и.
По-добре не прекроявайте покрива!

Тези покриви дълго време са били обшивани с ламарина.
След това се правят и от битумни "керемиди", това че някой несръчен
майстор си е оставил ръцете, не значи че материалът е лош.
Това са двата варианта за ремонт.
Разбира се, и при двата варианта трябва да се търси фирма с
доказан опит в правенето на такива покриви, и с гаранция!
Аз бих потърсил фирми, които работят система Шлебах (Schlebach).
BLUEPUPIL-2 - специалист
zMeeV написа:
Бих се радвал на всякакви съвети и насоки, че колкото повече чета и питам - толкова повече започвам да се отчайвам.
Ако следващите няколко десетилетия, планираш къщата да е твоя и активно да я ползваш, не бих те посъветвал да наливаш пари в настоящия покрив. Има голяма доза вероятност перманенто да се намираш ''в ръцете на покривните майстори". Аз бих преработил покрива в посока опростяване на неговите елементи.
preslav - майстор
Надявам се да не се засегнеш, въпрос на вкус е, но на мен този покрив не ми се връзва с едноетажната къща. Вероятно предишния собственик е гонил максимално оползотворяване на подпокривното пространство или пък се е опитал да копира визията на сградите в някои северни страни - не знам каква е идеята, но на мен не ми допада.
Според възможностите си се консултирай с архитект за надстрояване с един етаж и изграждане на стандартен 4 скатен покрив - сега е лесно, изготвят ти 3D проект ли се нарича, картинка ли, харесваш си нещо и я мяташ. Мисля, че е по-разумно да се работи с фирма - за едно лято ще си приключил с главоболията по груб строеж и покрив, а с мазилки и вътрешни работи ще се занимаваш когато и както дойде.
Фитилчо - майстор
Не прекроявай нищо. Слагай фалцова ламарина(може и метални керемиди) ама да ги монтира някой, който МОЖЕ !

Вадим има такива хора...
Вадим Владимиров - специалист
Аз на подобен покрив съм пускал тук снимки. Почти същата форма.
  • 1
  • 2

Тема "Подмяна на битумни керемиди" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: