Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
yangi - специалист
Аз съм започнал да навивам силовия траф. До сега бях само с пробни навивки. Бавно става, защото го навивам с 0,5мм проводник нямам друг (по програмата и по формулата за скин ефект при 30кХз излиза 1мм) . Нямам време за повече от 1-2 слоя на ден. Но ми останаха 2 слоя от първичната за да е готов. Като го тествах ми излезе, магн. проницаемост 1400 без въздушна междина. Насищането при 320В, 30кХз и коеф. на запълване 0,44 ми излезе при 20-21 нав. Колегата Pansim ме посъветва да го направя 24/8 нав.

Като са ми пращали транзисторите е станала грешка и са ми пратили един IRG4PC50U и един IRG4PC50F(по-бавен на изключване). Писах им и отговориха, че ще го оправят. За сега съм сложил IRF740 за тестовете.
yangi - специалист
АБВ потребител написа:
Обратноходовите импулсни преубразуватели не са много лесни за правене.То трафа е беля, за елементите не е сложно,има готови схеми.Но колко са работещи това е отделен въпрос.В интернет има информация,но и колко глупости се пишат не е истина.
За захранване вземаш готово импулсно, което е на 12V/2A, променяш му стабилизацията и се спестява много време. Променяш делителя на напрежение на обратната връзка.
АБВ потребител - специалист
И това е вариант,да поръчам от захранване.ком готов модул. :)
yangi - специалист
От битака могат да се вземат на цена от 3 до 5лв. На платката ми за електрожена има опроводяване за захранване, ама реших че е по-добре да взема готово. Има си филтър срещу високочестотни смущения и пикове, много малко време се иска за да се направи да работи на това напрежение което ти трябва.

Трябва да се пробва на товар дали не пада напрежението.
АБВ потребител - специалист
На битака какво ще рече :) От какво са тези импулсни захранвания,от лаптопи ли,или от нещо друго? Гледам китайците слагат TOP224Y на много инвертори.Не мога да сметна колко точно навивки ще са на трафа ,иначе другото набързо ще го налепя на една малка платка .Този чип се намира за по 5лв навсякъде.Работят на 100килохерца,с шим -модулация,когато товара се увеличи, увеличава широчината на импулса,и обратно,с една дума регулатор,третата намотка му задава опорно напрежение.Но тъй като е обратноход о.напрежение зарежда кондензатор,и кондера подържа напрежението на компаратора през правия ход.Но как да се сметнат навивките за 3-те намотки идея си нямам.
Последна промяна от АБВ потребител на вт апр 10, 2018 9:41 pm, променено общо 2 пъти.
Чираче - майстор
Интересен ми е факта, че вече има 107 страници по темата. И то при положение, че пазара е наводнен с всякакви електрожени. Според мен не си заслужава упражнението.
АБВ потребител - специалист
Е до хиляда има още за писане :-D По същата логика ,защо ловците дават по 5 бона за пушки и ходят на лов да мръзнат,като магазините са пълни с месо :) Или пък има едни италиански спортни коли Пагани,където всичко се прави на ръка и струват 1 милион евро.Един автомобил отнема месец.Не е ли по лесно собственика да си поръча части от Китай и да я спретне набързо.Е да ама неще.За какво ли???
АБВ потребител - специалист
Пазара е пълен с какво???Лично на мен ме дразни тази ефтина техника.Все нещо има за правене по нея.Е ,ако го ползваш един-два пъти в годината става,но мен не ме устройва.Хубавите електрожени са скъпи за мен все още.И правената машина е някакъв компромис.Питайте Колегата Пансим,той има голям опит ,кой апарат заварява по добре,резонансника на Негуляев или Райдер за 500лв.Разликата е че като правиш Ти дадена машина знаеш какво слагаш вътре.Никой на този свят не може да ми внуши че ефтиното е качествено.Няма такъв вариант на този свят ,запомнете го!!! Всичко е внушения на търговците ,за да може да купувате от тях.Тъй като се занимавам и с ремонти на двигатели,на разни машини ще ви дам пример.Един познат си купи ефтин храсторез,еми почти всяка седмица идваше за дребни ремонти.Накрая му писна отиде даде 1500лв за един Щил и повече не е стъпил при мен.На който каквото му отърва в крайна сметка ,но да ми обяснявате как някакъв ефтиняк е страхотна машина ,няма да стане,поне не на мен.
Последна промяна от АБВ потребител на чет апр 12, 2018 9:09 pm, променено общо 1 път.
yangi - специалист
АБВ потребител написа:
На битака какво ще рече :) От какво са тези импулсни захранвания,от лаптопи ли,или от нещо друго?
Захранванията са от модеми, от цифрови приемници и друга техника. Обикновено те са 12V/2A. Доста от тях са на маркови производители (нищо не е спестено вътре). Примерно моето захранване е от Thompson.
Pansim1 - специалист
Защо ви притесняват захранванията?
Обратноходовиците работят железно, само веднъж да им се престрашите. Моето мнение е да пробвате.
Не са толкова скъпи елементите, даже и да изгори нещо. Важно е да се навие правилно трафа, който всъщност не е точно траф а по-скоро натрупващ дросел.
Опитайте...пък аз ще помагам с каквото мога.

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: