• 1
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 136
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Boyan - специалист
пет юни 01, 2018 7:33 pmшоп написа:
Всички фирми и сайтове за хладилна техника продават такова масло, но дали то е толкова специално или може да се използва сходно масло по характеристики :partyman:
Демек търся инфо от кухнята и от първоизточника, а не от нета и рекламите, като цяло:-)
Поздрави!
Май пак удари ""кьоравото" като с климатика за донор :) Който си е роден с късмет ...
Когато помпата направи вакуум , дори маслата започват да отделят газове и ограничават стойността на вакуума .
Поради тази причина вакууммаслата са различни от компресорните . Но пък за 1х10/-3 тора не се изисква висок клас масло .
Дали ще използваш Corena V 100 от 10 лв/л или Bush VM 100 от 40 лв/л , това няма да се отрази на стойността на вакуума .
И двете имат налягане на парите при 80 градуса 1х10/-5 тора и биха работили идеално до 1х10/-4 .
шоп - майстор
съб юни 02, 2018 9:54 amBoyan написа:
Който си е роден с късмет ...
Не е само късмет. Ако нямаш информация какво да търсиш. Аз не знаех какво да търся. Благодарение на теб разбрах какво да търся, знаеш каква нова помпа за 120 лв изпуснах :)

съб юни 02, 2018 9:54 amBoyan написа:
Дали ще използваш Corena V 100 от 10 лв/л или Bush VM 100 от 40 лв/л , това няма да се отрази на стойността на вакуума .
И двете имат налягане на парите при 80 градуса 1х10/-5 тора и биха работили идеално до 1х10/-4 .
Corena V 100 намирам само в разфасовки по 20 и 200 литра.
Има аналог в литрови разфасовки Shell Vacuum Pump S2 R 100 на което му дават работа до вакуум 10-3 мбар
Предполагам ще стане :?

Bush VM 100 в Бг изобщо не намиран
шоп - майстор
пет юни 01, 2018 11:40 pmlov написа:
Ако не си намериш прежалваш един манометър за ниско налягане и му местиш стрелката на 1 бар или една атмосфера в каквато мерна единица е и си в джаза. :) . По дълбок вакум във вселената от това няма. :-D .
За момент си помисли: колко лесно и евтино. Даже намерих в гаража няколко стари манометри.
Обаче като се замислих, май не е толкова лесно

1 бар е 750 тора

моята помпа прави 0.008 тора, а това са 0,00001 бара
Ще гледам една голяма нула и нищо повече :?
демек нищо няма да отчета със скала 1 бар и манометър с този клас на точност.

Бъркам ли нещо?
lov - майстор
Това че теоретично прави този вакум не значи че някога ще го постигнеш ако ще и помпата да е чисто нова. Може ама в лабораторни условия.Той Боян ти спомена по на горе защо. Имаш остатъчни масла и тоя голям обем вече който имаш да вакумираш и съотвено огромните повърхнини които са покрити с масла и разтворен в тях фреон и други газове. И освен че те трябва да се отделят но и трябва да се предвижат чак до мястото за вакумиране и да се изтеглят на вън. То за това е и времето през което трябва да се потдържа този вакум в системата за да се получи относителнна чистота. Това нарочно съм го болднал дано те подсети защо.
Да не говорим че толкова прецизен вакумметър едва ли ще намериш на човешка цена. Стигаш до абсурда на свръх прецизни лабораторни измервания от които няма никакъв смисъл за твоята работа. А такива свръх точни уреди пак да повторя струват луда пара която едва ли ще можеш да си позволиш. По спомени за едно проста камера за напластяване струваше няколко хилки.
Де факто ти трябва някакъв който да отчита че имаш нормално вакумиране и ако имаш някъде теч да разбереш че нещо не е в ред,. От там на татък се осланяш на заводските параметри на помпата и необходимото време.
Вкарваш се в един филм който за да ти се обясни защо не трябва чак толкова да се вманичваш ще трябва много писане. :-D

п.п. Само си помисли на една скала на подобен уред как окръжноста ще има 10000 чертички и ти ще ги отчиташ по една стрелка. Да не говорим че грешката само от механиката ще в в пъти по огромна. За такива прецизни измервания се ползват съвсем други принципи и уреди. :)
А и на края всичко опира до сметки с отчитане на грешките при самото мерене. Но това с меренето на всякакви величини и тяхното правилно отчитане и интерпретиране е съвсем друга тема.
шоп - майстор
Така де, това ми е мисълта, че с твоята идея да изместя стрелката на обикновен манометър на +1 бар няма да стане нищо :idea:

По този начин мога да премеря вакууума на една прахусмукачка, която прави вакуум 600 тора или 0.8 бара :)

Иначе Боян ми е споделил, че вакуумметри под 10-3 са цифромания, защото аз бях тръгнал да купувам вакуум помпа 2ра ръка с идея да замеря вакуума:-)))
В крайна сметка той ме успокои, че такива помпи от ГДР се ремонтират лесно :-D

За вакуум до -1 бар се продават вакуумметри до -1 бар за доилни агреггати с цена 10-13 лева

Прикачен файл

649f9970a8e34649ab5c97b6df6edc57.jpg
649f9970a8e34649ab5c97b6df6edc57.jpg (21.77 KиБ) Видяна 1413 пъти
Hursa - майстор
Може би, можете да си направите, със стъклена тръба (около 6 метра), и това масло което споменахте. Но трябва и височина (стена) около 12 - 13 метра :)
lov - майстор
Говорех за манометър в обхвата 1,5-2 бара.Тогава половината скала става за минуса но както и да е ориентирал си се правилно не ти трябва кой знае каква прецизност.
Hursa написа:
Може би, можете да си направите, със стъклена тръба (около 6 метра), и това масло което споменахте. Но трябва и височина (стена) около 12 - 13 метра :)
Не само висока сграда а и по дълга тръба. За да да се отчита прецизно то тя трябва да е наклонена.
И понеже оцапахме темата четох в нета, че за едно вакумно производство им направили въртел еколозите или не знам какви си официални лица. :lol: Искали бяха някакви щуротии за безопастност ако се изпуснел случайно от вакума в атмосферата. И всичко това преписка с официални доументи. :oops:
Та Шопе внимавай да не те надушат с тия яки помпи зелените. :lol:
a_stoev - майстор
Вакуммер от климатичните магазини е 25 лв някъде, има по голям диаметър, по финна скала и втора стрелка на врътка да си отбелязваш колко гониш. Аз ,когато не ме мързи, пъскам помпата на затворени гранове и си я намествам да зная колко гоня. Спирам да вакумя когато при затваряне на кран между вакуммера и помпата стрелката не трепва. После /теоретично/ се изчаква 1/2 час да се види дали ще се промени.
На практика оня ден сменяхме едно ТРВ и или отгазяваше от маслата или изтърваше кран на кондензатора и никакъв вакум не ставаше. След час реших че това което отгазява е вентилирало азота и я пуснахме, работи без отклонения.
Hursa - майстор
lov написа:
Не само висока сграда а и по дълга тръба. За да да се отчита прецизно то тя трябва да е наклонена.
"Първите" 6, 7 та и 10 метра няма нужда да се виждат. Може да се използва маркуч, като най-удобен, който да издържа поне половин килограм "натиск" (на см^2), а съда с маслото да го спусне в сондажа, ако може :). При около 6 метра скала за по малко от 1/2 атмосфера, ще отчита повече от достатъчно точно и при вертикална тръба. Ще има близо 4 пъти по-голяма скала от стрелкови прибор с диаметър половин метър. Но ще трябва стълба :) .
А защо е необходим такъв "дълбок" вакуум? При 0,01 бар водата кипи при под 7 градуса, ще постъпва достатъчно топлина за да изкипи (достатъчно бързо и помпата да изтегли парите). Повечето органични разтворители ще изкипят много преди водата.
lov - майстор
:lol: Не разбра ли че се бъзикам. Няма смисъл от такива точности. Шопа слезе на земята. :) Измерванията ми бяха професия. :-D Дори преди много години с занимавах с едни Холански вакум сушилни. Та ми е минало през ръцете и много мога да обяснява дори и за свръх малки налягания как се мерят но хептен ще оакаме темата..
:partyman:
  • 1
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 136

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: