Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
чет юни 07, 2018 2:14 pmradius написа:
Да не забравяме, че и XPS-a има плътност, и може там да се крие ключа за успеха със скоби.
Плътността си е стандартна! Ключа е в скобите, имат контра като на рибарска кукичка. Няма измъкване. Ако дърпаме тръбата скобата не се вади а се разкъсва XPS

Прикачен файл

tepliy-pol-kiev.jpg.pagespeed.ce.KRKNJrH0QQ.jpg
tepliy-pol-kiev.jpg.pagespeed.ce.KRKNJrH0QQ.jpg (20.16 KиБ) Видяна 2363 пъти

Прикачен файл

tepliy-pol-brovari.jpg.pagespeed.ce.CFM8wL7VGc.jpg
tepliy-pol-brovari.jpg.pagespeed.ce.CFM8wL7VGc.jpg (12.46 KиБ) Видяна 2363 пъти

Прикачен файл

teplie-poli-27-01-15.jpg.pagespeed.ce.aL_PpqNL2w.jpg
teplie-poli-27-01-15.jpg.pagespeed.ce.aL_PpqNL2w.jpg (45.86 KиБ) Видяна 2363 пъти
syncho - майстор
filmatoplo ще се изненадаш, но стиропора държи повече скобите от XPS-a, защото XPS-a се деформира с тези скоби и те буквално си излизат без никаква съпротива, а EPS-a има повече пластичност, точно защото е с по-малка плътност и закотвя малко повече. Все едно си представи да стъпи в сняг и се образува дупка по крака ти и снега не връща обратно, за да ти попречи на крака да го извадиш. Това се случва и XPS-a. А да не говорим, че чистия pex-(a)(b) си напъва скобите и направо е абсурд да направиш някой по-сериозен завой (90 градуса примерно) с тях.

шопе точно от лекция за фибран и XPS имам необходимост :) От години го говоря това, ама кой те слуша и хората си знаят xps ли е, значи е фибран. Та, за да ме разбират ползвам тяхната терминология.

За ето такава скоба говорим със контри:
Изображение
radius - майстор
То остава и някой да си мисли, че са без контри...
На мен ми се струва, че Сънчо е прав - хps -а е твърд и при влизането си, скобите правят по-широк отвор от нужното. Дори да хванат начално, като дойдат дебелите замазкаджии да ги натъпчат и изскубят, кво правим, машината мята разтвор!?
Последна промяна от radius на чет юни 07, 2018 2:44 pm, променено общо 2 пъти.
syncho - майстор
Ако се загледаш малко по-внимателно ще видиш как на тези снимки, които си постнал са ползвали скоби тип "котва", за които трябва да се правят дупки в плочата, за да хванат здраво. За това лично много се съмнявам да си правил такова нещо, или просто си ползвал тръба с алуминиева вложка, която можеш и да не я закрепваш дори.
Изображение
djendov - специалист
От тея черните ползвах и аз. Хващат здраво на Фибран ХПС. Омрежения полиетилен се опъва, но скобите издържат. Взех 2 кутии, наредих тръбата, сложих арматурата отгоре, вързах със свински опашки и си извадих скобите. После ги ползвах втори път, после трети. Двойната работа, за да спестя 100тина лв за 100кв подово и 1000м тръба.
filmatoplo - майстор
:) Съгласен ,но не съм пробвал със скобите .
шоп - майстор
Точно такива скоби. За съжаление в момента нямам налични да ги снимам. Поръчвам ги на един пенсонер от София, който има малък 2 тонен екструдер. Прави капачки за буркани и капачки за шишета без винт, дюбели, копчета, разпределителни ел. кутии у други дребни пласмасови елементи. За поръчка над 10000 бр човека и матрица на матричар ще поръча:-)))))))
Цената е 3-4 ст бр според дължината на скобата ( 40-50мм)

В момента цената на м3 фоам борд с дебелина 30-40-50 и 60 мм в София е на промоция. Аз се възползвах от промоцията. За количества на промоцията има и промоция :wink:

Относно тръбата с ал. вложка. Аз не я харесвам. Скъпа е, пречупва се и няма как да напарави R 50мм
Говоря за петслойна тръба предназначена за водно подово и за която вече съм качил снимки.

Относно скобите тип котва ( не знаех, че се казват така) ползвал съм и такива за бани където площа е малка и наистина има надигане на тръбата. Тогава се слага такава котва пред 0,5 до 1 метър разстояние в едната посока и ф8 арматура напряко.
Целта е всичко да се фиксира в равнина докато не се залее замазката.
шоп - майстор
чет юни 07, 2018 2:39 pmsyncho написа:
filmatoplo ще се изненадаш, но стиропора държи повече скобите от XPS-a, защото XPS-a се деформира с тези скоби и те буквално си излизат без никаква съпротива, а EPS-a има повече пластичност, точно защото е с по-малка плътност и закотвя малко повече.
Ще си позволя пак да не се съглася към мнението и ще обясня защо:

Съпротивлението при навлизане в XPS или EPS зависи само от предната пробивна част на скобата( сечение и наклон, коефициент на триене).
Съпротивлението на опън, респективно изскубване ( изкъртване) зависи от контрите и тяхната площ, еластичност и т.н. и съпротивлението на XPS или EPS .

Когато имаме пробивна сила в XPS или EPS имаме и същата сила в обратна посока, затова съпротивлението на XPS или EPS можем да го премем за константа.

С проси думи имаме две еднакви сили и с противопложна посока, които действат в един и същ материл.

Тогава предимство ще има силата, която действа върху по-голяма площ.

Пак с прости думи, когато набиваме скобата, контрите се прибират към стержена, а когато върху тях действа сила на опън, те се отварят и тяхната площ многократно се увеличава. Триенето също се увеличава.

За да стане ясно на всички, така работи всеки дюбел.

Дано съм бил правилно разбран, но това съм го учил като ученик, а като преподавател опита ми е нула:-)
radius - майстор
Така работят дюбелите за изолация, които нямат игли. Другите разчитат на раздуването заради централния елемент-винт, пирон и т.н. И да не ми е офтопик поста, да кажа, че водното подово е много хубаво нещо :lol: .
syncho - майстор
хммм сега като се замисля проблемът при скобите, които ползвах беше, че контрите им бяха доста твърди и направо пробиваха xps-a, а не се сгъваха. Явно тези, които ползваш са доста по-меки.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: