• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте,

Сложен казус :-), както каза мой приятел, влязъл съм в голям филм. Купих апартамент/2ри етаж от дву-етажна къща, строена 1963. На много места покрива е текъл през годините. Гредите на много места са в тежко състояние, ламперията също виси на места, има много дупки от дървояди. Покрива според мен подлежи на тотална смяна. Аз съм се спрял на сандвич панели. Жена ми настоява да слагаме в някакъв бъдещ момент (когато има $$$$ за това) слънчеви батерии на покрива. Въпросите които ме вълнуват са:
1. Ако само подменим изгнилите греди и ламперия и счупени керемиди, това изисква ли някакви разрешения, и ако ги нямам има ли нормативни заплахи последствия?
2. Ако реша да не променям формата на покрива, а само материалите, т.е. го направя от сандвич панели с метална конструкция, какви документи / разрешения трябва да имам?
3. При такава сериозна промяна очевидно ще трябва да мина през инженер конструктор като минимум, да направи необходимите изчисления, и ако се налага да кандидатствам за Разрешение за Строителство (предполагам ще трябва и архитектурен план), то тогава по-добре ли би било да мислим и за смяна от четирискатен (какъвто е сега) на двускатен? Ако двускатния е по-добрия вариант може ли да обосновете това твърдение?
4. Ако е двускатен покрива то каква е най-добрата ориентация? север-юг на наклоните или изток-запад?
5. Какъв е диапазона на допустим наклон за "сандвичов" покрив и кой е най-оптималния, имайки предвид евентуални фотоволтаични панели в бъдеще?

Предварително благодаря за отговорите, и поздрави на всички!
plamen6703 - майстор
Не си уточнил най-важното, в съсобственост ли е покрива или да :wink: ако е в съсобственост не можеш да правиш нищо без разрешение на другият собственик, след това са разрешителните, конструкторите и изпълнителите! :partyman:
Да, пропуснах този момент, съседите отдолу са в съсобственост, също половината таванско помещение е тяхно. Какъв е документът за съгласие? Трябва ли да е нотариално заверен?
plamen6703 - майстор
Съгласието за преустройство/реконструкция на покрив се заверява нотариално, но много трудно се дава като се опре до даване на пари за реализиранее!
Не знам в какви отношение сте, но дори да сте в добри отношения, като нищо може да ги развалите стигне ли се до даване на пари! :partyman:
plamen6703 написа:
Съгласието за преустройство/реконструкция на покрив се заверява нотариално, но много трудно се дава като се опре до даване на пари за реализиранее!
Не знам в какви отношение сте, но дори да сте в добри отношения, като нищо може да ги развалите стигне ли се до даване на пари! :partyman:
Отношенията са дипломатични, но съм сигурен че ще стане весело като опре до покрива, но тъй като аз съм на последния (втори) етаж, нямам избор. В най-лошия случай ще се наложи да платя всичко аз, и веднъж като покрива е сигурен, после мога да си довърша ремонта вътре и да се нанеса. Благодаря plamen6703 за уточнението. Ще имам предвид и ще настоявам за нотариално заверено съгласие преди каквото и да било друго.
plamen6703 - майстор
Прави нещата едно по едно и законосъобразно за да нямаш проблеми по време на реконструкцията. Събирай си договорите, фактурите и всички платежни документи във връзка с направените разходи. В един момент /според зависи/ може да предявиш претенции за част от разходите във връзка с покрива, все пак покрива е общ!
Желая ти успех! :partyman:
muhtarov - специалист
конструктивно становище за необходимост от ремонт на покрива и с него се вади разрешително за строеж/ремонт на покрив от съответното кметство.
и все пак зависи къде се намира къщата. ако си в определени градски зони, няма да се разминеш, ако е някъде на село, никой няма да те закача. зависи дали комшиите ще сигнализират, че се прави строителство без документи :)

по отнощение на термопанелите, препоръката ми е да не тръгвате по този път.
къща двуетажна, дървена покривна конструкция - първо визията ви е за дом, не за цех - с тея термопанели това ще стане - освен ако не си сложите гръцките дето имитират керемида.
винтовете за термопанели са предимно за метал, винта за метал и дърво е с различен вид резба.
на мен лично не ми харесва идеята да разчиташ на шайба за гума да не пусне вода. защото при панелите имаш открит монтаж на винта
дървената конструкция в 99% от случаите идва влажен дървен материал, който във времето се разсъхва и леко измята. това ще доведе до разместване на панелите, достатъчно че да се чудите как е възможно да влиза вода.

имате подпокривно пространство - плоча ли е основата. т.е. на плоча ли е направена конструкцията на покрива
ако да няма да е лошо да се замислите за топлоизолация на плочата. все пак според изследванията около 30% от загубите са през тавана.
Чираче - майстор
Не слушайте глупостите за визията от противниците на термопанелите. Хора с остаряло мислене.
Моята къща ПО ПРОЕКТ е с термопанели, монтирани върху метална носеща конструкция. Двускатен. Убеден съм, че внуците на внуците ми няма да правят НИКАКЪВ ремонт по покрива. А на който не му харесва визията, да не гледа нагоре.
Руди - майстор
Според мен, ако се отива на доказване и подялба на разходите,
трябва да се подходи по следния начин:

Първо - иска се становище от проектант или комисия (архитект, инженер),
която да излезе със становище за необходимостта от неотложен ремонт
и предписание за извършването му.
Второ - прави се проект за изпълнението съгласно предписанието.
Трето - изпълнява се проекта, като се събират всички технически и
платежни документи.
Последно - канят се (първо устно, след това нотариално) съседите да
осребрят своята част от ремонта пропорционално на притежаваните
части от сградата. При отказ се се отива в съда.
Справка - Закон за управление на етажната собственост
miliad - майстор
нед юни 10, 2018 6:28 pmЧираче написа:
Не слушайте глупостите за визията от противниците на термопанелите. Хора с остаряло мислене.
Моята къща ПО ПРОЕКТ е с термопанели, монтирани върху метална носеща конструкция. Двускатен. Убеден съм, че внуците на внуците ми няма да правят НИКАКЪВ ремонт по покрива. А на който не му харесва визията, да не гледа нагоре.
Ето този абзац от мнението е много важен що се отнася до покрив от термопанели:
"дървената конструкция в 99% от случаите идва влажен дървен материал, който във времето се разсъхва и леко измята. това ще доведе до разместване на панелите, достатъчно че да се чудите как е възможно да влиза вода."
  • 1
  • 2

Тема "Реконструкция на покрив, евентуална подмяна със сандвич панели и дали четирискатен или двускатен, има ли нужда от РС?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: