Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
masteradmin - майстор
Защо пералнята е на отделен токов кръг ?
А колкото до ампеража на токов кръг с контакт под 25А автоматичен бушон не бих сложил.
lazovd - напреднал
Здравейте,
Благодаря Ви за мненията!!!
Бих искал да Ви попитам относно схемата за подмяна на табло.
1. Този гребен който захранва всички кръгове отделно ли се купува или просто сам си правиш мостове от бушон на бушон ?

2. Фазовият кабел който идва от вън / ако не се използува главен бушон в таблото /се свързва отдолу на първиат бушон където е тъй нареченият гребен ?
Предварително Ви Благодаря!!
lazovd - напреднал
Забравих да поясня,че става вапрос за вила а не за апартамент.
Там няма ВИК, така,че за сега пералня,бойлер няма да има.
Отоплението ще става рядко с отоплителни печки за това може би бушона за контактите на двете стаи трябва да баде 32А ако са на един кръг. Предполагам,че кабелите от 4кв. са достатъчни.
Необходимо ли е, за усилващи контакти които ще използвам за електрожен,помпа за вода или ел.косачка да слагам кабел 6кв. ?
Благодаря Ви предварително!!!!
vlado0549 - специалист
1kW-1.5mm/2
4kW-2.5mm/2
10kW-4mm/2
15Kw-6mm/2
20kW-10mm/2
Сметни си сам какво ще включваш.Като имаш предвид не само какви са кабелите а какви са и контактите.Щото в един обикновен контакт 16А е доста трудно да вкараш 4мм/2 кабел.А няма и смисъл.
Palawnik - специалист
masteradmin написа:
Защо пералнята е на отделен токов кръг ?
А колкото до ампеража на токов кръг с контакт под 25А автоматичен бушон не бих сложил.
Когато го писах много се чудех дали да напиша + 1-2 контакта, но в последния момент реших да е само перална. Ако има възможност за допълнителен контакт може да включи ел. уред примерно "Елва" или друго с което да натовари допълнително кръга. При това положение може да започне да изключва и т.н. Принципно ако е пералня + хладилник няма проблем, но пералня + "Елва" или подово или нещо друго става проблем.
Дали да се използва автоматичен или витлов предпазител е много комплекно решение. Трябва да се съобразят много неща за да даде решение. И двата варианта си имат предимства и недостатъци.
lazovd написа:
Отоплението ще става рядко с отоплителни печки за това може би бушона за контактите на двете стаи трябва да баде 32А ако са на един кръг. Предполагам,че кабелите от 4кв. са достатъчни.
Необходимо ли е, за усилващи контакти които ще използвам за електрожен,помпа за вода или ел.косачка да слагам кабел 6кв. ?
Добра идея е за контакт в който ще се включа електрожен да е усилен тип =D> , но пък в него няма да може да включваш друго нещо. За косачки и др. подобни няма нужда от усилени контакти. В правилниците и нормите се дават минималните сечения. Според мен и 2,5 мм ще свършат работа, ноооо ти като имаш пари и пръсти за трошене твоя воля :wink:
Що се отнася до 32А предпазители не те съветвам. По-добре е да сложиш два 25А за два кръга вместо един 32А. Инсталацията ще се оскъпи с около 15-20 лв. но предимствата са много.
Palawnik - специалист
vlado0549 написа:
1kW-1.5mm/2
4kW-2.5mm/2
10kW-4mm/2
15Kw-6mm/2
20kW-10mm/2
Сметни си сам какво ще включваш.Като имаш предвид не само какви са кабелите а какви са и контактите.Щото в един обикновен контакт 16А е доста трудно да вкараш 4мм/2 кабел.А няма и смисъл.
Владо, да се дава сечение на кабел в зависимост от захранваната мощност е меко казано несериозно. Ако желаете да коментираме как се избира кабел нека това е в друга тема.
Има една стара и електричарска формула за избор на сечение на кабел в зависимост от тока "4А на квадрат". Ако бойлера е 3 000 кW => I=13,63 A =>13/4 приблизително 3 и нещо значи 4 мм. Тази формула е доста груба и е само за ЕКСПРЕСНА оценка или да провериш сметките си. Чрез нея ще се набутате с по дебел кабел, но пък няма да има проблеми. Сами решете дали да я използвате.
В действителност сечението на кабела зависи от предпазителя който я защитава, а НЕ от мощността на токовия кръг. От мощността на кръга зависи предпазителя, а не сечението на кабела!!!
За да се подбере кабел трябва да се съобрази охлаждането му. Дали е положен в земя или във въздух, колко кабела са положени един до друг, дали са положени вертикално или хоризонтално и т.н.
vlado0549 - специалист
Palawnik аз нети искам мнението как се избират сечения.
Човека иска помощ,аз си изказвам моето становище, ти си кажи твоето а той ще избере кой да послуша.
А за данните които съм дал ще ти кажа, че някои фирми производители на ел.апаратура и кабели са си позволили да изготвят таблици на препорачителните сечения и дължини без да те питат.Особенно пък без да смятат "на киловат квадрат" или пък "4А квадрат".
Palawnik - специалист
vlado0549 напълно съм съгласен с теб, че човека има право да избере кого да слуша и какво да прави. Един пример в подкрепа на мнението ти. В указанията на бойлерите например завода производител казва, че трябва да се използва кабел със сечение 3х2,5 мм. И всички трябва да се съобразим с него. независимо какво пише по правилници и какво сме учили, чули или ни се иска.
Що се отнася до формулката не я препоръчам, защото е много груба. Използвам я само когато трябва да сметна нещо „на ум”. Един интересен факт : В електронните схеми плътността на тока е 80А на 1 mm2.
Още една интересна формулка която важи само за трифазни консуматори. И отново предупреждавам, че се използва за проверка на сметките или за изчисления „на ум”. Тока на един трифазен двигател е два пъти мощносста му. На 10 кW двигател тока му е около 20А. От там предпазителя може да е 25А, а кабела 2,5 мм.
lazovd - напреднал
Момчета много Ви благодаря за мненията и помоща!!!
Преди 10 години аз смених изцяло инсталацията на вилата на моята сестра. Слава богу до сега не се е запалила.
Проблема ми е,че мина много време и аз всичко сам забравил.Тогава нямаше от тези нови автоматични бушони и новите табла. Все пак и стандарта на живота не беше и на това ниво. Нямаше подово отопление и т.н.
БЛАГОДАРЯ ВИ МНОГО!!!!!!
vlado0549 - специалист
Абсолютно си прав palawnik кабела на един 10kW мотор е 2.5мм/2 до 58м ако лежи на скари или на скоби открито,и 4мм/2 до 93м ако е в тръби или под мазилка.Всичко друго е разхищение!!!
Когато е за единични бройки не се усеща.Но за ел.инсталацията на голям цех,всеки увеличен безпричинно квадрат,качва цената с хиляди.

Тема "Смяна на ел. табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: