• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
chapara - майстор
2Н + В = 63 см. е минимума :wink: :roll:
plamen6703 - майстор
чет юли 05, 2018 9:15 amchapara написа:
ср юли 04, 2018 7:05 pmplamen6703 написа:
Сега премерих моите стъпала на къщата да видя архитекта какво е смятал :wink: 14.5 см. височина на 34 см ширина и все нечетен брой до тавана :) !
Архитекта добре си е свършил работата, стъпала като за мавзолей :supz: , а за бройката няма значение, ти сподели как е изкачването, особено с товар в ръцете :wink: :rock: :supz:
Много удобни стъпала са се получили, изнасяли сме мебели без проблеми, майстори са си качвали материал да правят ремонт на етажите без оплаквания :)
  prascho - майстор
Здравейте,

Днес се опитах визуално да направя няколко примерни разположения на чело под наклон. Факт е, че до момента не съм виждал подобно стълбище. В интернет намерих само една снимка. Като цяло концепцията до момента е право чело и стъпало с дълбочина 26.5см.

Започнах с отклонения 2.5см, 2см и 1.5см. Малко странно ми изглежда. Може би с 1.5см най-малко се усеща разликата. В този случай стъпалото би се увеличило до 28см в дълбочина.

Възникнаха няколко въпроса:
- При наклонено чело, то контактната повърхност със стъпалото не е равнина, а ръб. Ще се получи фуга, която е необходимо да се попълни естетически. Но при положение, че контакта на чело със стъпало е ръб, а не повърхнина, то увеличавали се вероятността да се получи отчупване на стъпалото в участъка с надстърчането. Твърдо аз ще заложа на надстърчане от 15мм.
- Как се фиксира чело под наклон от няколко градуса. Какъв чалъм, какви инструменти. С какъв материал ще се попълва по-голяма фуга между бетона и камъка. Фугата ще е голяма и с лепилото за мрамор ми се струва доста нерентабилно, пък и самото лепило има определени норми за дебелина на слоя, който се полага.
- поради острия ъгъл между чело и стъпало ще се получи триъгълен участък в областта на цокъла. Как се оформя цокъл при наклонено чело...
- тъй като пръстите на стъпалото потъват леко напред (петата при слизане назад), то при качване/слизане каква е вероятността да си закачиш крака над глезена в стъпалото в областта на надстърчането.

Въпросите са ми малко лаишки, но при положение, че не съм виждал подобно стълбище, пък и аз ще лепя камъка при моето, се интересувам от начина на изпълнение. Благодаря.

П.П. В допълнение - Ще се опитам да поръчам /зависи от фирмата за рязане/ две парчета за площадките, които да се лепят без фуга. Има ли значение как са разположени спрямо стъпалата. Свързващата линия да е надлъжно на стъпалата, както съм отбелязал на картинката или напречно. Основата е сух под 7см, под който минават тръби за парно.

Прикачен файл

ploshtadka_1.JPG

Прикачен файл

var1.5sm_1.JPG
var1.5sm_1.JPG (73.17 KиБ) Видяна 2048 пъти

Прикачен файл

var1.5sm_2.JPG

Прикачен файл

140_big.jpg
140_big.jpg (30.3 KиБ) Видяна 2048 пъти
blagoispasov - специалист
Колко сантиметра ще наклониш стъпалото си е само твое решение, разбира се, но аз бих заложил на повече от 1,5 см, за да спечеля повече широчина за стъпалото.

Фуга между горния ръб на челото и стъпалото не е е редно да има, най-вече от естетически съображения. В такива случаи прижулвам с шлайф от нула откъм лицевата страна до един, два или колкото е необходимо милиметра към гърба на челото, за да легне стъпалото плътно върху наклоненото чело. Не е трудно, особено ако камъкът е мрамор или варовик, но прахолякът е в невъобразими количества, та ако го правиш, непременно си приготви хубава маска. Прижулването се прави преди монтажа на стъпалата, навън, и когато вятърът задуха в посока на комшията на когото най-много те е яд. :lol: :lol: :lol:

Чело под наклон се фиксира по същия начин, както и вертикално чело - с гипс. По-конкретно процедурата при теб би била следната:
1. Поставяш първото (най-долното) чело в точната му позиция (наклон, ниво, прав ъгъл спрямо стената и т.н.). Би трябвало в тази му позиция то да надстърча над замазката на стъпалото.
2.В двата му края го затискаш с две къси летви, на които единият край е стъпил върху замазката, а другият върху ръба на челото, и слагаш по две - три тухли върху всяка от летвите. Тежестта им ще държи челото да не мърда.
3. Проверяваш пак позицията на челото, и го дотамъняваш.
4. Клепеш със строителен (бързостягащ) гипс две съседни тесни страни на две половинки тухли единички, каквито спомена по-рано че имаш, и ги лепваш в двата края на челото, без изобщо да натискаш към него, за да не го мръднеш, а само колкото да се допре гипсът. Т.е. едната страна на тухлата ще е залепена за камъка на площадката, а другата за челото. За следващото чело едната страна на тухлата ще е залепена за първото стъпало, а другата за второто чело и така до най-горното.
5. Изчакваш две минути гипсът да се втвърди и челото е фиксирано. Можеш да преминеш към поставяне на стъпалото.

На следващия ден махаш тухлите с гипса. Не се притеснявай, той не залепва супер силно към полирани повърхности, и е достатъчен лек удар с чук, за да го откъртиш. Малкото останал гипс изчегъртваш с шпакла.

Ако не си го правил преди, не се нахвърляй на много големи парчета за площадките! За да залепиш парче с размер 90 / 140 / 2 см ( каквото горе - долу излиза по размерите, които си дал в скицата) без да го счупиш, и да си напълнил всичко под него с точното количество разтвор, си иска практика, която определено излиза по-евтино да се усвои на чужд голям обект, където някой друг плаща материала :-D :-D :-D
Имай предвид също, че плътността на мрамора е почти 3, и такова парче тежи около 70 кг...

Площадка с полирани камъни 60 / 30 см, наредени без фуга също изглежда прекрасно.

чет юли 05, 2018 11:40 pmprascho написа:
...
- поради острия ъгъл между чело и стъпало ще се получи триъгълен участък в областта на цокъла. Как се оформя цокъл при наклонено чело...
За да направиш цокъл като на снимката по-горе, има два начина:
1. Нестандартен: Като налепиш цокъла преди стъпалата, използвайки предварително нарязани на точен размер правоъгълни парчета с цел да не трябва да изрязваш цокъла парче по парче като при класическия начин. Подобен подход обикновено се прилага в други случаи, например когато се цели цокълът да не следва каскадно стъпалата, а да е една непрекъсната права линия, успоредна на наклона на стълбите. Независимо какво налага използването му обаче, е свързан с много сериозно чесане по главата. Предвид нивото на въпросите ти дотук, категорично не ти го препоръчвам.
2. Класически: Дялкане с шлайфа парче по парче след монтажа на стъпалата. Това означава, че ще трябва да режеш с ъглошлайф парчета с размер грубо 20 / 10 см, което всъщност е много опасно, когато е правено от човек без опит. Ако не си работил продължително време с голям ъглошлайф вероятността да се нараниш е сериозна.

чет юли 05, 2018 11:40 pmprascho написа:
... С какъв материал ще се попълва по-голяма фуга между бетона и камъка. Фугата ще е голяма и с лепилото за мрамор ми се струва доста нерентабилно, пък и самото лепило има определени норми за дебелина на слоя, който се полага...
Ако разстоянието между замазката и камъка е около сантиметър или повече, можеш да използваш само силен разтвор от цимент и пясък. Тръгнеш ли да купуваш лепило по 30 лв торбата (което така или иначе в твоя случай просто не е нужно), икономията от майстор ще я дадеш в строителния супермаркет умножена поне по две.
prascho - майстор
Привет,

Бих искал вашето мнение за оформяне на ъгловите участъци на ъгловите стъпала. Изготвих шаблони на част от тези стъпала и ме притеснява, че получилите се крайни точки ще са доста крехки, както при изработване, така и за транспорт и монтаж.

Предвид вашия опит моля за съвет. Благодаря.

Прикачен файл

shablon 1.JPG
blagoispasov - специалист
Точно така!

Няма да се плашиш, зорът е само докато ги сложиш! :-D :-D :lol:
prascho - майстор
Вчера ми хрумна и вариант за оформяне маркиран в червено. Да следват челото, което е под тях без аванс от 2 см. Като цяло има ли правило, което да се следва. Да кажем при завой под 180 градуса завършващите участъци да са успоредни на стъпалото, на челото или нещо друго...

Прикачен файл

shablon v11.JPG
shablon v11.JPG (53.87 KиБ) Видяна 1886 пъти
nikolov333 - майстор
Тези оформяния можеш да си ги направиш и на место за да не стане "късо" при рязане по шаблоните..
blagoispasov - специалист
prascho, докъде я докара? Нещо снимки, мимки?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

Тема "стълбище" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: