• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 51
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sokolov.91 - майстор
Пускам тази тема като един вид сбит преразказ на ето тази: viewtopic.php?f=10&t=59228

Общо взето решението да си направя парно на газ го взех тази година средата на Януари. Преди да стигна до това решение сигурно над 2 години четох теми в този и в други форуми относно газови котли и отоплителни инсталации. След като най-накрая реших, че съм поне малко образован реших да пристъпя от теоритичната част към практическата.
Обадих се на местна фирма, която се занимава с газови инсталации да дойдат да обсъдим от къде да започнем. Човекът, който представляваше въпросната фирма ми доведе проектант, който направи газовия проект и след това го занесе на надзорник, който го подпечата. Донесоха ми една папка с документи, която + скица на имота занесохме в газовото дружество и подадохме молба за присъединяване.
След няколко дни хората от газовото дружество дойдоха и прекопаха улицата за да ми докарат газ до оградата. През това време ние пък прекопахме градината и положихме тръбата от оградата до котела (27 метра канал дълбок 80см. и широк 30см.). След още няколко дни от газовото дружество докараха и кутията, в която седи газомера и самия газомер. Монтираха кутията на оградата и присъединиха тяхната тръба към газомера. Това стана до към средата на Април месец.
След това се свързах с една Софийска фирма (Тератерм) да си поръчам котел от тях.
Избрах си котел BOSCH Condens 2500W WBC 24-1 DE23 + управление за него CR-100.
Направиха ми оферта хората от Тератерм и след няколко дни дойдоха и монтираха котела на стената и пробиха дупка за димоотвода. Понеже нямах изградена отоплителна инсталация се разбрахме като съм готов да им звънна да дойдат и да го запалят и нстроят.
След като котела вече беше на стената се обадих на човека от местната фирма за газови инсталации да дойде да захрани котела с газ. Той дойде и присъедини пластмасовата тръба към газомера, а от другата страна от вън и сложи месингов преход и мина от пластмасова тръба на медна. С медната тръба влезе до котела. Сложи кран и мека връзка за газ. Надуха системата с компресор до 6 бара и изчакаха 10 минути. След това пуснаха газ по трасето и премериха на всички връзки за течове на газ със специален газдетектор.
След като всичко мина добре се разбрахме да дойде надзорник да подпише още документи, с които да подпишем договор с газовото дружество.
Аз през това време си работих по отоплителната инсталация. Точно бях приключил и ми звъннаха, че надзорника ще дойде до няколко дни. Дойде въпросния ден и надзора мина. Даде ми още документи, с които отидохме в газовото дружество и подписахме договор. След час минаха хора от дружеството и официално ми пуснаха газ от газомера.
На следващия ден звъннах във фирмата, от която купих котела и се разбрахме за ден да дойдат да го палят.
Дойде и този ден. Дойдоха хората запалиха котела. Вкараха му настройки. Настроиха и стайния терморегулатор, подписаха гаранциите на котела и регулатора и си отидоха.
Това е по отношение на газифицирането.
Сега малко подробности за отоплителната част:
Изпълних отоплителната система като колекторен тип. От всеки радиатор тръгват 2 тръби 25-ца ПП-Р със стъклофибри и отиват до котела.
Имам общо 5 радиатора, 4 от които са панелни и един 10 алуминиеви глидера на 600мм. Панелните радиатори са с размери 2200мм. х 500мм.; 2200мм. х 600мм.; 2300мм. х 600мм. и 3000мм. х 600мм.
Закарах вцички радиатори до котела със отделни тръби като обединих два по два с 32-ка ПП-Р и един диретно.
В банята смених стария бойлер с нов ето такъв https://tesy.bg/produkti/elektricheski- ... 0-b11-tsrp
Серпентината на бойлера и нея я опроводих до котела с 25-ца ПП-Р със стъклофибри.
Инсталацията я напълних на 1.5 бара на студено, а разширителния съд на котела го напомпахме на 1.4 бара на празен котел. Помпата в котела я оставиха на втора модулираща степен.
Терморегулатора го сложих в най-голямата и най-студената стая. На радиатора в същата стая сложих на топлата вода обикновен радиаторен кран. На радиатора в банята също сложих радиаторен кран. На другите 3 радиатора сложих термоглави на Honeywell и HERZ.
И така от няколко дни ползвам на котела в летен режим само за бойлера. Мога да кажа, че съм изключително доволен от работата на котела и мощността на серпентината на бойлера. Направил съм заданието на топлата вода 45 градуса. Когато влезе някой да се къпе котела пали когато водата стане на 33, 34 градуса. Температурата продължава да пада още известно време до към 28 градуса, задържа така минута, две и започва да се покачва докато все още къпещия се къпе. Според зависи това колко време се къпе дадения човек котела може дори и да стопли водата до зададеното от мен. Ако ли пък човека е по-бърз с къпането докато се подсуши и излезе от банята котела вече е загрял водата до заданието. Искам да кажа, че термо сензора е забит под средата на бойлера и за това говоря за такива малки градуси. При 45 градуса задание реално през душа потича топла вода поне на 55 градуса. В никакъв случай докато човек се къпе не усеща вода по-студена от 45 градуса.
С две думи искам да обобщя, че котела влиза в проточен режим въпреки, че е едноконтурен с бойлер със серпентина. Работи както работи двуконтурен котел с тази разлика, че не се пали постоянно и дебита на топлата вода много по-голям.
Разхода за газ за 6 дни е под 5 кубика. Като се къпем 5 човека всеки ден и се мият и съдове да ръка.
Много съм доволен от работата на котела.
Много съм благодарен и на всички хора, които ми даваха съвети и насоки директно и индиректно, защото само заради тях се наех и успях да си направя сам парното.
Ето линк към албум със снимки от различни етапи от изграждането на парното http://www.img-share.eu/albums/view_album/534589
Ако имате въпроси пишете.
Благодаря на всички за помощта! =D>
sokolov.91 - майстор
Точно един месец от както ползвам котела. За това време е изгорил 26 кубика газ. Това е топла вода за къпане на 5 човека всеки ден + миене на съдове.
sian - специалист
Колко струват тези 26 кубика газ.
LazarGanev - "Велик майстор"
Двадесетина лева, зависи от газовото дружество - има разлики
Един от малкото, дето стигат до края, като имат доблестта да се "отчетат" и обобщят.
Поздрави, Соколе и карай живота с чест!
sokolov.91 - майстор
съб авг 04, 2018 9:15 pmТрифон П.Трифонов написа:
Един от малкото, дето стигат до края, като имат доблестта да се "отчетат" и обобщят.
Поздрави, Соколе и карай живота с чест!
Чувствам се длъжен предвид помоща от всички вас.
Другия месец ще пиша и тока с колко ми е паднал от както бойлера не е на ток. Сега просто информацията няма да е достоверна, защото отчитанита не съвпадат и нямам пълен месец без бойлер в последната фактура за ток.
И темата не е приключена. Като започна да ползвам котела и за отопление пак ще пиша.
Поздрави на всички. :wink:
filmatoplo - майстор
:? Колко би горяло Януари .
sokolov.91 - майстор
нед авг 05, 2018 1:54 pmfilmatoplo написа:
:? Колко би горяло Януари .

Като дойде Януари ще кажа. Сега нямам представа.
filmatoplo - майстор
Газ около мен няма на километри :) ,просто да сравня някой горят по 1 тон пелети на месец 400-450 лв :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Дървесните пелети са много по-скъпо гориво от природния газ - около 2 пъти по-скъпо. Очаквам разходи за отопление около 1-1.50лв/м2, сравнимо с месечните сметки с термопомпа. Не помня Соколов каква квадратура топли, но щом са 5 радиатора, значи не повече от 100м2, т.е. сметка 150лв би му паснала идеално, максимим 200лв. Да видим дали ще позная :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 51

Тема "Локално парно на газ - от 0 до 100" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: