Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kali3896 - напреднал
Здравейте .С голям интерес чета форума и виждам,че има доста разбиращи в темите за отопление.Затова реших да се допитам и тук.Правилно ,ли съм започнал да подвързвам камината.Ако има нещо грешно,да го преправям докато е време .Качвам 2 снимки .Благодаря предварително.
Прикачен файл:
IMG_20180707_155106[1] (1).jpg
IMG_20180707_155106[1] (1).jpg (87.33 KиБ) Видяна 2200 пъти
Прикачен файл:
IMG_20180707_161102[1]s.jpg
IMG_20180707_161102[1]s.jpg (68.28 KиБ) Видяна 2200 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
Като за начало:
1. Тя няма ли си вграден предпазен клапан?
2. Херца е напълно излишен.
3. Кран на байпаса трябва да сложиш.
4. Разводка 1" е излишен преразход на материали, 2 размера над достатъчното за 1кВт, но гледам, че това не те притеснява.
5. Липсва поне един холендър в зоната на тройника за байпаса.
6. За какво ще служи тройника след четворника?
Последна промяна от LazarGanev на нед юли 08, 2018 9:29 pm, променено общо 1 път.
kali3896 - напреднал
Здравейте.Предпазният клапан ми е даден с камината и сигурно няма друг.На херца мисля да вържа бойлера ,за да затваря серпентината под определени градуси на водата.Нужен ,ли е кран на байпаса като трипътния вентил затваря напълно.Това за разводка 1 не го разбрах
kali3896 - напреднал
На тройника след четворника ще завия термоманометър.
LazarGanev - "Велик майстор"
Под определени градуси на водата (60 например) трябва да спира помпата и циркулацията спира, така че Херца е излишен.
Кранът е нужен най-малкото за сервиз.
Ако разводката беше 1/2" пак щеше да е осигурен нужния дебит, , но цената на вложените компоненти щеше да е 4 пъти по-ниска, това имах предвид. Но да речем 3/4" е максималния оправдан диаметър за високотемпературна инсталация 13кВт, 1" при тези скъпи компоненти си е кощунство. Но това важи само. ако си платил на някой да ти го сглоби, при положение, че си спестил разхода за майсторлък, няма проблеми да го правиш и 1 1/4". Освен това един професионалист би скрил нещата (колкото и да са лъскави и красиви) на подходящо място за да не изглежда стаята като абонатна. А иначе бих те похвалил за избора на качествени материали, като гледам са GF!
Камината няма ли си манометър? Термометър си има. Освен това там е крайно неподходящо място за термометър, много е далече и няма да показва актуална температура при неработеща помпа.
kali3896 - напреднал
Благодаря на Lazar Ganev за мнението и препоръките които ми дава.Кран на байпаса ще сложа за сервизиране.Относно вентила на херц, съм го сложил ,защото бойлера ми се намира точно под камината в мазето.Мисля си ,че при това положение и при спряла помпа топлата вода винаги ще се стреми да отива нагоре и бойлера ще започне да се охлажда.За цолажа на компонентите съм го прочел някъде във форума ,затова такива съм използвал.Това ,ще окаже , ли някакъв проблем? Не съм плащал на никого за сглобяване ,всичко сам си правя с наученото от тук.Въпросът е , ще тръгне ли инсталацията при така направена разводка?Тръбите от колекторите влизат директно през плочата в мазето и от там по тавана се връщат в стаите на етажа където е камината.
LazarGanev - "Велик майстор"
Споко, ще тръгне. Забележката ми за диаметрите и Херца беше за излишни разходи. Чакаме отзиви
andy_forresite - майстор
Един филтър ти беше достатъчен - този по хоризонтала. Преди Есбе-то един сферичен кран, У-филтъра и другия кран, който си сложил. Чиста работа. Сега колко крана трябва да завъртиш за миене на цедките? С какво уплътняваш резбите на тези лачени фитинги? Само с четене не стават херметично сглобки. При мен на предния котел на чисто нова инсталация протече от сигурно 15 места :lol: Като напълних инсталацията - херметик! И като загря до 60° ... #-o Лейка. След това капеше от една метална тръба 1" с правени на струг резби. Викнах майстор, нави тефлон яко - тече; викнах друг майстор - оо, калчища - тече; Четвърти път пак аз - тече. Накрая закисна и сега не губи изобщо. На втория котел се получи без нито една грешна капка.
Бойлерът и с Херца ще изстива много леко, почти незабележимо в сравнение с това да имаш по един кран на входа и изхода от него, които да затваряш всеки път като гасне камината. Има някакъв нищожен топлообмен с щранговете вход и изход към бойлера и водата в него. Не съм виждал камина, която да не пуска и спира помпата си според t° на водата. Не вярвам твоята да е първата, така че херцът, ако нямаш да имаш подово някъде, може да го продадеш.
filmatoplo - майстор
Дано затваря байпаса на термовентила след загряване на колкото е нагласен фабрично ,че няма да има добра циркулация през радиаторите само с 1 помпа :) .
kali3896 - напреднал
вт юли 10, 2018 1:23 amLazarGanev написа:
Споко, ще тръгне. Забележката ми за диаметрите и Херца беше за излишни разходи. Чакаме отзиви
Отзиви ще има задължително,а за излишните разходи ...имал /дал. :-D

Тема "Отоплителна инсталация на пелети" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: