• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 16
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
BLUEPUPIL-2 - специалист
ср юли 18, 2018 1:39 pmKingLin написа:
ср юли 18, 2018 11:27 amBLUEPUPIL-2 написа:
И нещо любопитно- завъртанията на барабана на бетоновоза са ограничени до 250.
Това защо? А също и се сетих, че ми бяха споменали, но остана недоизказано, за прекомерното вибриране, че било нещо лошо. Така ли е и как се разбира къде е границата?
Бетоновозите имат две скорости за въртене на барабана. Първата е тази за смесване и е между 6 и 18 оборота в мин. в зависимост от производителя. Втората е за поддържане на параметрите на сместта и е между 2 и 6 обор. в мин. Препорачителният брой обороти за разбъркване-смесване е 70-90. Като, не бива да се надвишават 100 завъртания, защото: 1..Създават се условия за начупване на по-нестабилните парчета от по-едрия добавъчен материал на по-малки парченца; 2..Повишава се температурата на бетона; 3..Намалява се колич. на въвлечения въздух; 3..Слягането по конуса на Абрамс намалява. С думи прости намалява обработваемостта и крайната якост на бетона. По отношение на вибрирането- Ако се прекали, става разслояване, едрият доб. материал пада на дъното на кофража. За да не стане това при работа с иглен вибратор се вибрира между 5 и 15 сек. в зависимост от характеристиките на бет. смес, диаметъра на бухалката и бр. на вибрациите в минута. Винаги бухалката се държи вертикално и бетона не се разстила с вибриране, а с лопати и гребла.
ср юли 04, 2018 3:11 pmшоп написа:
ср юли 04, 2018 1:44 pmРуди написа:
ср юли 04, 2018 10:37 amVanyaA написа:
Да, обаче гледах разни вкопани подови конвектори, за които не знам стават ли за охлаждане или само за отопление и всъщност това исках да разбера от фирмата :). Ако се окаже, че могат да охлаждат, нали трябва да се предвидят още при изливането на плочата, защо първо да правим плоча, а после да я копаем, за да се сложат конвекторите. Та така, забавлявам се :)
Подовото отопление/охлаждане няма общо с плочата. Те се монтират под/във замазката.
Така че, без проблем може да се изпълнява грубия строеж.
Тук не съм съгласен. Точно при едноетажна къща водното подово се прави в плочата и тогава се спестява от паразитната замазка, която не върши нищо, а само гълта пари.

Просто трябва да се търси фирма или бригада, която може да налее фундамент достатъчно равен. От типа качество шлайфан бетон, за да може директо върху него да се лепи гранитогрес или да се реди паркет.
Извинявам се, че ще върна темата малко по назад, но мнението, че водно подово се изгражда в бетонната плоча, породи в мен доста голямо недоумение. Не съм специалист, нометода е в разрез с утвърдените практики за изграждане и функциониране на една такава система, при положение, че се спестява една замазка и фибран. Твърдението е подкрепено и от друг участик в темата, което ме провокира да се включа в дискусията, макар и малко със закъснение.
VanyaA - специалист
Такааа, да ви напомня за себе си :) Все пак обещах, че ще ви тормозя с въпроси :)
Та ето поредния: Чували ли сте, или имате ли преки наблюдения, при изграждане на къща с Поротерм 25, не лайт, дали има проблеми после с окачена фасада от камък? Вчера говорих с една строителна фирма и човека сподели, че е е имал ядове при изграждане на такава фасада на къща, построена с тези тухли. Спомена, че камъка им идвал тежък. Тъй като разговорът ни беше по телефон, а това беше изобщо първия ми разговор с него по темата строеж на нашата къща, се разбрахме тези дни да се видим и да поговорим по-обстойно. Загнезди ми се обаче в мозъка това, което чух и реших да питам и вас, дали някой е чувал или се е сблъсквал с такъв проблем. Пак казвам, все още не знам подробности, не сме обсъждали нещата в детайли, не мога да кажа какви точно ядове е брал (нещо свързано с изграждането на конструкцията, която ще носи камъка), но спомена, че тухлите са трошливи....
Руди - майстор
чет авг 23, 2018 1:48 pmVanyaA написа:
Чували ли сте, или имате ли преки наблюдения, при изграждане на къща с Поротерм 25,
не лайт, дали има проблеми после с окачена фасада от камък?
Спомена, че камъка им идвал тежък.
Окачената фасада от камък е тежка за всичко, за анкерите,
конзолите, профилите и за стената.
Поротерм е вероятно най-здравата ефективна тухла на пазара,
ако не се броят "единичките".
По-добре би могла да се държи само стена от газобетон или бетон.

Аз не бих си закопчал камъни да висят по фасадата, на камъка не
му е присъщо състоянието да е "окачен". Да е окачен някакъв сайдинг,
еталбонд, дърво, стъкло, фиброцимент или други плоскости, камък - не!
(мнението е лично и няма отношение към естетика или топлотехника)
VanyaA - специалист
чет авг 23, 2018 6:51 pmРуди написа:
Аз не бих си закопчал камъни да висят по фасадата, на камъка не
му е присъщо състоянието да е "окачен".
(мнението е лично и няма отношение към естетика или топлотехника)
Руди, благодаря за отговора. Аз имам предвид травертин - доста сгради има направени с такава облицовка, а да не говорим за старите сгради от едно време - обикаляхме из Ямбол, оказаха се наистина много и това нещо не е мръднало! Интересен е начинът на закрепване на плочите - разпробити са и са захванати помежду си с тел. Сгради на възраст над 50 години, няма паднала плоча! Само че, нямам идея как е под облицовката - дали са лепени или са на някаква конструкция? Решила съм да издиря кой, кога е строил тези сгради и да получа, ако мога, информация за този начин на работа с травертина.
VLADO66 - майстор
Камъка не е захващан с тел, а тя служи за дистанцирането му от стената.Отзад се е наливал цименто-пясъчен разтвор за запълване на разстоянието от стената и залепване.От топлотехническа гледна точка , изолацията е 0.Съвременните окачени фасади позволяват зад камъка да се положи вата с висока плътност за изолация.Тази вата е каширана едностранно с мембрана, коята да не позволява влизането на влага отвън, а само дифузията на такава отвътре навън.Споделям мнението, че визирания поротерм е здрава тухла и само неподходящия избор на дюбели за анкериране на носещите профили може да компрометира фасадната система.
BLUEPUPIL-2 - специалист
От вътре навън- 1.тухла, газобетон, пенобетон, 2.топлоизолация, 3.бет. блокчета или плътна тухла, 4.каменна фасада- облицовка, анкерирана в ъглите на плочите за височина над 2м.
BLUEPUPIL-2 - специалист
Прикачен файл:
1.jpg
1.jpg (80.42 KиБ) Видяна 1608 пъти
Прикачен файл:
2.jpg
Прикачен файл:
3.jpg
Прикачен файл:
4.jpg
Прикачен файл:
5.jpg
5.jpg (52.31 KиБ) Видяна 1608 пъти
Руди - майстор
Много добре обяснено от VLADO и BLUE!

Старите каменни фасади не са окачени, те са здраво
замонолитени с носещата стена с арматурна мрежа и разтвор.
И ще изкарат векове. Така облицоват и сега подводните части
на мостовете.

Окачените (вентилируеми) фасади са "закопчани" с
различни изкуствени приспособления - снимките на BLUE,
което на мен не ми харесва като концепция. Тия конзоли с
окачени камъни са издевателство върху анкерите, зидарията
и основната конструкция.
savagebs - специалист
освен по представителния външен вид не намирам много предимства на тези "окачени камъни"
сега разбирам да е сграда строена с дялан камък или големи гранитни блокове ама това новото са са имитации
в един момент ще започнат да падат
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 16

Тема "Приключението нова къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: