Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
brum - майстор
Гаражите са подземни, около 40 клетки, всяка със собствена врата и обща вентилация. Прозорци няма.

Вентилацията е доста смотана - през всичките тези години (около 10) не съм усетил никакъв ефект от нея. Ако сложа лист хартия до решетките когато е включена се вижда как едва едва едва помръдва. Т.е. вкарва някакво нищожно количество въздух.

В моят гараж почна да се появява мухъл, а е един от сухите (че даже всичките около него са сухи). Няма влага по стените и тавана, но вътре си седи влажно. Не е и просто гараж, а се ползва и частично като склад.

Та днес слязох да почистя и се оказа, че от долната страна на дървените лавици също има от онзи синьо-зелен прах. Все си мислех, че е само прах, но вече съм почти убеден, че не е такъв. От тавана на едно място с времето почнаха да висят някакви неща като гъста паяжина и с тях да се отлепя част от подобното на латекс нещо което е по таваните. Висят си едни "конци" по 15-20 сантиметра и на тях малки люспи латекс.

Та нещо трябва да се направи, но не знам какво. Чудя се за следните неща:

1) Препарати против мухъл. Какви бихте ме посъветвали да ползвам и как да ги приложа? Гаража може да седи седмица-две без да се влиза вътре ако това има значение.

2) Влагоабсорбатор (електрически). Ама подозирам, че няма да ми хареса сметката за тока с него...

3) Вентилация. Ако прекарам 20-25м въздуховоди ще мога да ги изведа извън гаражите. Ще сложа един икономичен вентилатор (20-30 вата) и ще го оставя да работи през по-голямата част от времето. Убеден съм, че няма кой да ми направи проблеми за това, но все пак трябва да се мисли за пожарна безопасност и не знам дали такава вентилация би имала ефект върху нея.

Та най-много клоня към вариант 3 и след него 1. Вариант 2 беше идея за кратко, но все пак я споделям защото търся съвети :) .
iliya_i - майстор
Вариант 3 би бил ефикасен, ако лятото вентилатора не вкарва въздух, а изкарва.
Причината - външният въздух е по-топъл и има по-голямо количество абсолютна влага (особено при всекидневните валежи това лято - 80-100 % относителна влажност). Ако такъв въздух се вкара в по-студено подземие, то влажността на въздуха достига точката на оросяване и влагата кондензира.
Зимата ще има ефекта който очакваш, т.к. външният въздух е по-студен от вътрешния и следователно с по-малко абсолютна влага. Но ти зимата не се оплака от това.
Виж http://www.hygrooptima.com/humidity.html
brum - майстор
Видях таблицата и разбрах какво имаш в предвид. Вентилатора няма да е проблем да му се обръща посоката.

А иначе зимно време не влизам много в гаража и не знам има ли проблем. Но като се замисля май това не е от скоро и е много вероятно и зимно време да е така. Лятно време влизам да посвърша малко работа и понякога седя по час-два-три. Вентилатор който да се пуска да вкарва чист въздух докато работя би имал само предимства. През другото време ще мога да го пускам според сезона.
Чираче - майстор
Щом има влага, не става нито за гараж, нито за склад. Влагата не е само в твоя гараж, а в цялото подземие. Каквото и да правиш, влагата няма да изчезне от само себе си. Има ли начин да пробиеш вертикален отвор?
muhala - майстор
Спасение няма. Моята кола хвана ръжда за една година без да има мухъл. Просто като я вкарам със сняг или мокра и става парник.
brum - майстор
Е, чак парник не става. Ако вкарам колата мокра или със сняг си има отвори в плочата и водата се изтича в дренажа под гаражите.Ръжда нищо не е хванало за сега.

Ще сложа една допълнителна вентилация (освен тази която е за всички гаражи) и ще видя какво ще се получи. Имам с какво да замеря влагата на въздуха и по стените и ще мога да видя дали влажността пада или се покачва.

От препарати има ли смисъл? Или само да осмуча синьо-зеленият мухъл с прахосмукачката? Макар че последното не съм сигурен дали е добра идея - не знам дали няма да минат спори на тоя мухъл през торбата ѝ.
nikolov333 - майстор
По-скоро, може би един изсушител на въздуха би ти свършил работа според мене.
muhala - майстор
Може би най-отчаяното, но работещо решение е да се вкарва въздух отвън постоянно. Спреш ли влажността ще се изравни с тази в останалите гаражи.
brum - майстор
Това дето го мисля като вентилация ще работи постоянно.

Иначе за отвор от гаража на горе - няма вариант.
шоп - майстор
ср авг 01, 2018 11:00 pmmuhala написа:
Може би най-отчаяното, но работещо решение е да се вкарва въздух отвън постоянно.
Това ще има ефект, само ако външния втздух е по-студен от този в гаража. В противен случай даже ще се увеличи влажността :idea:

Във втория пост @iliya_i го е обяснил много точно. Зимата може да се пуска вентилация, през другите сезони-не.

Тема "Мухал в подземен гараж" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: