Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Boyan - специалист
ср авг 08, 2018 9:42 amТрифон П.Трифонов написа:
Тва, 2.8 квт, не знам къде го прочете, но и вярно да е, пак е близо до масовото схващане, че "серпентината на бойлера" е 3 квт. Мисля, че 1/2 може да подава над 4квт. в условията на нормална отоплителна инсталация.
Вярно е само в един частен случай , когато скоростта през тези кранчета е 0,5 м/сек и делтата е 7 градуса .
Идва от англоезичните форуми , където се приема , че водата в инсталацията не бива да се движи с повече от 0,5 метра в секунда . При тази скорост се приема , че няма да има шумове . След това се приема ,че най-добрата делта за топлообменник е 5-7 градуса . И така се получава , че при тази скорост и диаметър Ф16 имаме дебит от 360 литра на час. А от тук при делта 7 имаме 2,9 киловата за топлоносител вода .

Само че това е толкова относително , че няма накъде повече .
Например при делта 20 през тези кранчета ще преминават 8,3 киловата , при тази скорост на водата .
След това пък шумовете не започват точно при 0,5 метра в секунда .
Ако има например кранче с фабричен осенък отвътре , може да свири и при 0,2 м/сек.
Ако всичко е точно , може да няма шум и при много по-високи скорости .

И аз да кажа на автора да действа смело !

П.П. Ако беше за връзване към водната част на термопомпена инсталация бих казал , че са малки , но за връзване към котел няма грижи .
jabata - специалист
Благодаря много на отзовалите се. :)
Стигнах до там да попитам, защото получавах мнения от сорта, че тръбата е малка, за радиатор става, но за бойлер не. Но разбира се, това бяха мнения на майстори, които може да са водопроводчици, а не топлотехници. И понеже знам че тука пишат както хора с познания, така и хора с опит, затова и попитах. Така че ще си действам по този начин.
addicted - специалист
Аз ще се наместя в темата с въпрос чиито отговор от по компетентните ще е полезен и на други предполагам. Аз след доста четене във форума съм стигнал до извода че един бойлер не се смята като три киловата, ами изобщо не се слага в сметките, понеже се явява само временен консуматор. Още не съм изградил системата си напълно, но по "проект" бойлер ще е със самостоятелна помпа. Бойлера е директно до котела, и до серпентината има общо три метра тръба 3/4, съответно и най-малката помпа-25/40. Какво става с топло обмена при тази ситуация? Шумове? Как би изглеждала реално тазни система ако да речем че на помпата и се каже да тръгва на 60 градуса в котела, за колко време ще стопли 150 литров бойлер? Съответно стоплянето на бойлера ще се отрази ли на отоплителната инсталация? Предвидения бойлер е елдомски, 150 литра, вход изход на серпентината 3/4.
Блеснарски, бойлера ти се нуждае от 6.978 киловата за да се стопли от 20 до 60 градуса.
Доста си научил, за бойлерите и киловатите, пък кви работи питаш!
На тебе като ти трябат 20 лв режийни, при командировка, за ден, ама та лиша от 7 лв, дали ще ти е комфортно?
Хубавото е, че къщата няма да усети бързо недоимакът, щото харча е за кратко време.
Освен ако не къпеш статистките на Пентхаус, с което само аз се справям.
Аааааа, забрайх да ти нафърлям времената за стопляне на бойлерчето, ма не ми се предполага сега каква мощност и за какъв отрязък от време ще решиш да отделиш за тая цел.
addicted - специалист
Ами понеже първоначално няма да слагам слънчев колектор, смятам да вържа двете серпентини последователно, вход топло най горе, изход студено най долу. Така ако съберем декларираната мощност на елдомски подово стоящ 150 литра от нераждавейка, се получава 28 киловата?!?! Е ако тея 28 киловата(!?!?) трябва да го слагаме в сметките какви котли трябва да копуваме? Индустриални? Приемаме че серпентината е десет пъти по мощна от нагревателя, и излиза че водата трябва да се загрее десет пъти по бързо, демек за десетина минути(при добре подгрят котел).
Такава ли е схемата или има некаде генерална грешка?
ср авг 08, 2018 8:59 pmaddicted написа:
...
Такава ли е схемата или има некаде генерална грешка?
Не знам за каква генерална грешка питаш.
Тя математиката е проста. При неправилно зададен въпрос, ще отговора простичко.
150 литра искаш да ги стоплиш със 60 градусова вода, но не казваш колко енергия подаваш за стоплянето и. Та ще предположа, че ги дозатопляш до указаната изходяща, от 20 градуса нисък старт. Сметнах, че са грубо 7 киловата, необходимите, та те ще го сторят за час. Кви 28 кви електрики, и как реши, че 3 киловата ще ти стопли бойлера за час.
Елдома са дали някакви данни на серпентините, но са указали и условията, а ти не им обръщаш внимание.
Карай по проекта, а намесването в темата е за раздумка.
При тая мощност на серпентината и моя котел ши приклекни, ако е внезапно крошето, но в отоплителните инсталации нещата са като в пияно кунгфу.
fox_vt - майстор
addicted ако вкараш тази мощност във бойлера той ще се затопли за десет минути. Трифонов ти е казал колко мощност ти трябва за да стоплиш бойлера. Проблема е че няма как да вкараш тази мощност във серпентините.
Ако става въпрос за тези 28 квт., трябва му дебит 2.25 куб.м.ч.
Времето за затопляне на 150 л. вода, от 20 до 60 градуса, с 28 квт. енергия е 15 минути.
Всяка "малка" помпа 25/40 ще е на ръба на силите си.
Сметките са при делта 20, като тва няма как да е постоянно в една отоплителна инсталация.
Тааааа, сичко е едно към гьотере с тая математика.
vlax - майстор
Интересно става,защо не взимат участие баш майсторите,Лазаре,Филм и другите,да ме прощават,че не ги пиша,къде сте. :partyman:
чет авг 09, 2018 8:50 amvlax написа:
Интересно става,защо не взимат участие баш майсторите,Лазаре,Филм и другите,да ме прощават,че не ги пиша,къде сте. :partyman:
Май не им се занимава с глупости.

Тема "Диаметър на тръба за серпентина на бойлер" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: