чет авг 09, 2018 4:43 pmgnt69 написа: Преди варенето слагам и грам на литър калциев карбонат за добро Ph.Мисля, че това е напълно излишно, да не говорим, че може да се нарече "вредно" защото губиш част от ароматите - хубавият материал, а ти ще направиш такъв, не се нуждае от никакви корекции преди изваряването. Дълго време се чудех какво е това "плоска" ракия, срещнах го в един от винарските форуми - изпитах го на собствен гръб. При първото си ходене на казан, от престараване набухах доста пакетчета хлебна сода - резултатът беше ракия с вкус на водка т.е. липса на всякакъв вкус и аромат. От тогава никога повече не съм слагал нищо в казана преди изваряване - иначе съм чувал какви ли не фантасмагории, кромид лук, бонбони лукчета, пчелен мед, морска сол, естествено сода за хляб и т.н. Пробвай и ще споменаваш - ако материалът ти няма странични миризми на вкиснало, гнило, гадно и т.н. не го коригирай. Мисля, че все още не е късно да добавиш споменатите 6 кг. захар - дрождите ще си я изкльопат и ще я направят на спирт.
За сушилнята - нямам такава, но си мисля да пробвам да си направя нещо такова в духа на форума. Идеята ми е сушенето да е без нагряване, а само с принудителна вентилация т.е. кутия с тавички за плодовете и компютърен вентилатор/и, а още по-добре е ако сушенето стане в хладилник, примерно вертикална хладилна витрина. Това са само размисли, но всеки с различно мнение е добре дошъл.