• 1
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 562
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
preslav - майстор
чет авг 09, 2018 4:43 pmgnt69 написа:
Преди варенето слагам и грам на литър калциев карбонат за добро Ph.
Мисля, че това е напълно излишно, да не говорим, че може да се нарече "вредно" защото губиш част от ароматите - хубавият материал, а ти ще направиш такъв, не се нуждае от никакви корекции преди изваряването. Дълго време се чудех какво е това "плоска" ракия, срещнах го в един от винарските форуми - изпитах го на собствен гръб. При първото си ходене на казан, от престараване набухах доста пакетчета хлебна сода - резултатът беше ракия с вкус на водка т.е. липса на всякакъв вкус и аромат. От тогава никога повече не съм слагал нищо в казана преди изваряване - иначе съм чувал какви ли не фантасмагории, кромид лук, бонбони лукчета, пчелен мед, морска сол, естествено сода за хляб и т.н. Пробвай и ще споменаваш - ако материалът ти няма странични миризми на вкиснало, гнило, гадно и т.н. не го коригирай. Мисля, че все още не е късно да добавиш споменатите 6 кг. захар - дрождите ще си я изкльопат и ще я направят на спирт.
За сушилнята - нямам такава, но си мисля да пробвам да си направя нещо такова в духа на форума. Идеята ми е сушенето да е без нагряване, а само с принудителна вентилация т.е. кутия с тавички за плодовете и компютърен вентилатор/и, а още по-добре е ако сушенето стане в хладилник, примерно вертикална хладилна витрина. Това са само размисли, но всеки с различно мнение е добре дошъл.
Andri01 - майстор
На 50л. при варене - пакетче сода. Материала "кипва" - премахва ,до някъде киселината. Слагам и глава лук/ако имам/,било за бистрота на ракията. След това - "състаряване" ,чрез аериране. Това последното определено има файда ! :)
gnt69 - майстор
пет авг 10, 2018 7:44 ampreslav написа:
Мисля, че това е напълно излишно, да не говорим, че може да се нарече "вредно" защото губиш част от ароматите - хубавият материал, а ти ще направиш такъв, не се нуждае от никакви корекции преди изваряването. Дълго време се чудех какво е това "плоска" ракия, срещнах го в един от винарските форуми - изпитах го на собствен гръб.
Винаги се слага откислител със мярка . Така ракията става с добро РН за пиене. Перфектното РН е 5.5, при него ракията е мека. При недобро РН около 3 - 3.5 ракията е остра и ти се струва че е силна. Ако сложиш много и без мярка тогава ракията става плоска както казваш. На мен ракия не ми трябва, трябва ми хубава ракия и при консумация търся ефекта УАУУУУ. Тъста слага кориандър на зърна но там се губи аромата, слага и сол за да е бистра ракията, но това са стари технологии а опит има четвърто поколение казанджия е. Аз предпочитам новите технологии и лоша ракия никога не съм варил като изключим едни загорели дюли преди година ама тая година ще ги преваря и коригирам само чакам да узреят и да забъркам нов материал. Винаги слагам дрожди и ензими а при изваряването в зависимост от киселинноста от 0.5 до 2гр (CaCO3).
kuger - майстор
пет авг 10, 2018 9:37 amgnt69 написа:
......като изключим едни загорели дюли ....
Как ще ги оправиш? Имам загорели кайсии, така си седи ракията, чувал съм, на загоряло нищо не му помагало.

Когато залагам материал за ракия винаги вкарвам дрожди и активатор. Когато ще варя, задължително /за мен/ на 300 литра казан две пакетчета сода, кило морска сол и 3-4 глави лук с люспите. Традиция още от дядо ми, а той правеше добра ракия, светла ме памет!
Готовата ракия аерирам и добавям дъбов чипс, но не български. От него не усещам никакъв ефект.
Дубря дошли, загоряли казанжии!
Преславеее, де ма дърпаш за езика, с тез равни супени лъжици дрожди.
Ма си прав, дето хубавия матрял няма нужда от лук, лукчета, карбонати, карбонитрати, овкусители, освирепители и втвърдители.
Някой бил чул, на някого му казали, пък един технолог така рекъл.....И народа туря- да има.
Загорялото го опрая загоряло.
Ако някой още пита, ши кажа кък.
atanasov2004 - специалист
Ами неприятно е ама аз съм оправял загоряла сливова като съм я филтрирал през активен въглен. :) После малко билки/жълт кантарион/ и после се прави преварка на ракията. Успех!
пет авг 10, 2018 3:23 pmatanasov2004 написа:
Ами неприятно е ама аз съм оправял загоряла сливова като съм я филтрирал през активен въглен. :) После малко билки/жълт кантарион/ и после се прави преварка на ракията. Успех!
Благодарско, Атанасов!
Още нямам загоряла, щото варя само течно, ама добре е и тука да има препоръки.
Други несгоди имам с ракиите, ма уча се още.
EDI - майстор
Винаги съм се чудел, колко ракия/вино на сезон пие човек, който си вари ракия или прави вино.Два пъти съм варил ракия и файда не виждам от тази работа в никакъв аспект, затова и спрях.От стотиците домашни ракии, които съм опитвал, до сега са ми харесали само две.Има места, от където човек може да си вземе превъзходни истински ракии и вина и затова не виждам, поне аз, смисъл от цялата галимация.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пет авг 10, 2018 3:46 pmEDI написа:
Винаги съм се чудел, колко ракия/вино на сезон пие човек, който си вари ракия или прави вино.
На наште им отиваха 600-700 кила ракия и над 2 тона вино
Ти колко си правил?
preslav - майстор
Нямам опит със загоряла ракия, но на казан тръгвам само с чорбата от материала, останалото хвърлям на компостера. Имаше един коментар, че гадната ракия се поправя с преваряване, не помня точни пропорции, но примерно на 200 л. нов материал се добавят 5-10 л. от гадостта и така за 5-6 казана се преваряват 50-60 л. "сбъркано" - говоря само за слухове, не гарантирам краен резултат, но има някаква логика.
За дрождите и супените лъжици не разбрах закачката - просто съм мерил, че една лъжица е около 8-9 гр. дрожди.
Активатор в случая е напълно ненужен - активаторът е за бели вина, където гроздовият сок е отделен веднага след смачкването на гроздето, калта е премахната още преди началото на ферментацията и дрождите няма какво да ядат (освен захарта) - темата за белите вина обаче е доста обширна, а в случая говорим за една "тъпа" ракия, която може да се направи и от табуретки.
  • 1
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 562

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: