Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
шоп - майстор
чет авг 09, 2018 9:09 pmMisho75 написа:


Договор имаме, но без спецификация, приложение или каквото и да е др.
Демек не знаете металните профили с каква дебелина са?!?! Това е много притеснително :idea:
Единственият начин за да разберете това е с помоща на ъглошлайф и шублер :partyman: Или пък с помоща на свредло и дрелка.

Можете да направите проби на всички по размер правоъгълни профили. Ако имате познат с опит в метолазнанието или изобщо познат с техническо образование може и на око да отредели дебелината на стената.
Да не Ви плаша, но ако дебелината на стената е под 3 мм аз лично бих се притеснявал.


Ако имате достъп до фактура за метален профил, линейни метри и тегло можете да сметнете лесно и без рязане и разпробиване.
Гост - специалист
Няма да се плашиш- поправими са нещата, ама трябва още укрепване.
Ако не си се разплатил напълно- поискай от изпълнителя някаква тяхна проектна документация, чертежи,
изчисления!!! (вероятността да ти предоставят нещо подобно е нищожна) Да не говорим, че те би трябвало да работят по твой, узаконен проект, какъвто за всички е ясно, че нямаш или ако имаш- не се спазва, а се работи по преценка на "майстора"
Трябва да се добавят Х- образни разпънки или поне да се спънат вертикалите с някой и друг профил, поне в N конфигурация.
Да се сгъстят ребрата ако не през 60 см, както съветват по- горе- най- малко да са на 1м. разстояние.
И- дано да не са икономисвали от дебелината на профилите, че ако са използвали най- евтините, дебели 2 мм...ще трябва още някоя и друга хилка , за да спиш по- спокойно.
Чираче - майстор
чет авг 09, 2018 7:50 pmГост написа:
Хубав навес са ти измайсторили. С помощ от конструктор може да се получи добър покрив. Малко инженерна мисъл трябва още и ще стане ! Не е достатъчно да надзидаш и да си мислиш, че всичко е ОК.
Това нещо има ли проект? За момента виждам само навес, който може да предпазва плочата ЕДИНСТВЕНО само от дъжд. :? Дано да няма вятър или земетресение. С тая голяма подемна сила, която ще се набере от вятъра ще го намериш у съседите. Дано наблизо няма хора, защото ще стане страшно. :x

Иначе какво още трябва да се направи, за да стане наистина добър покрив? В тая сума 17 000 лв. колко пари са материалите и колко са за труд? Какво вътрешно разпределение мислиш да правиш под покрива? За да стане както трябва е необходимо:

1. Колоните по външните стени да се свържат една с друга по пода/плочата/, като допълнително се анкерират с метални анкери по цялата дължина на стените.

2. Да се уточни къде ще има прозорци и врати към терасата. Да се направят отворите им по вертикала/от пода до тавана/ и хоризонтала между тях.

3. На всички места извън отворите за прозорци и врати да се направят Х връзки с планка в средата с профил 80/40/3


4. В зависимост от желаното вътрешно разпределение да се монтират хоризонтални профили/анкерирани към плочата/ и вертикални профили от пода до тавана. Да се оформят отворите за врати. На всички места извън отворите за врати да се монтират Х връзки.


5. След като се направи горното може да се пристъпи към доизграждане на външните стени и направата на вътрешните стени.


Ако някой има нещо друго да допълни, може да го направи тук. Но според мен това е като за начало, което задължително трябва да се направи.


Успех! Жалко, че си доста далеч. Иначе можех да дойда на място, и да го направя.
BLUEPUPIL-2 - специалист
Колони 80х80х4 са абсолютно достатъчни, дори и при най-консервативните изчисления на коляно, ще поемат при центричен натиск и височина 2м не по-малко от двайсетина тона, а при височина 4м не по-малко от десетина тона. Да се пробвам и аз да позная напречното сечение на ригелите под столиците- 120х60х3 или 120х60х4.
BLUEPUPIL-2 - специалист
чет авг 09, 2018 10:20 pmГост написа:
Трябва да се добавят Х- образни разпънки или поне да се спънат вертикалите с някой и друг профил, поне в N конфигурация.
пет авг 10, 2018 9:42 amЧираче написа:
3. На всички места извън отворите за прозорци и врати да се направят Х връзки с планка в средата...
За външните стени:
Прикачен файл:
10.jpg
10.jpg (47.85 KиБ) Видяна 2932 пъти
Прикачен файл:
1.jpg
BLUEPUPIL-2 - специалист
За вътре, положението е по-сложно. Ако няма, макар и частични стени в равнината на колоните и ригела, няма как да се сложат тиранти [X-сове] или диагонали. Решение би било, да се добавят паянти, между колоната и ригела [виж снимката по-долу], плюс прибавяне на още една хоризонтална връзка, под билото и под вече съществуващата такава, колкото е възможно по-ниско, в рамките на триъгълника образуван от върха на двете колони и билото.
Прикачен файл:
2.jpg
2.jpg (20.5 KиБ) Видяна 2914 пъти
Чираче - майстор
пет авг 10, 2018 6:52 pmBLUEPUPIL-2 написа:
За вътре, положението е по-сложно. Ако няма, макар и частични стени в равнината на колоните и ригела, няма как да се сложат тиранти [X-сове] или диагонали. Решение би било, да се добавят паянти, между колоната и ригела [виж снимката по-долу], плюс прибавяне на още една хоризонтална връзка, под билото и под вече съществуващата такава, колкото е възможно по-ниско, в рамките на триъгълника образуван от върха на двете колони и билото. 2.jpg
Не ми се вярва при това голямо пространство да няма някакво вътрешно разпределение. Това с паянтите не ми се вижда добро техническо решение. Не дава необходимата устойчивост, която осигуряват Х връзките, а е и грозно.
BLUEPUPIL-2 - специалист
пет авг 10, 2018 7:30 pmЧираче написа:
Не ми се вярва при това голямо пространство да няма някакво вътрешно разпределение.
То може и да има, ама дали ще е точно там където трябва? Да не се осакати вътрешното разпределение?
Чираче - майстор
пет авг 10, 2018 7:39 pmBLUEPUPIL-2 написа:
То може и да има, ама дали ще е точно там където трябва? Да не се осакати вътрешното разпределение?
Всичко може да се направи така, че да не се осакати нищо. Ама май само двамата с теб си пишем. Човека писа нещо, и изчезна.
пет авг 10, 2018 7:44 pmЧираче написа:
пет авг 10, 2018 7:39 pmBLUEPUPIL-2 написа:
То може и да има, ама дали ще е точно там където трябва? Да не се осакати вътрешното разпределение?
Всичко може да се направи така, че да не се осакати нищо. Ама май само двамата с теб си пишем. Човека писа нещо, и изчезна.
Здравейте! Не съм се включвал, тъй като от петък съм на къщата и там нямам Интернет.
Виках майстори за съвет. Казаха ми като вас, че с допълнително укрепване нещата ще се получат. Лошото е , че се качвахме отгоре на покрива да видим изпълнението му и се оказа, че на доста места са поодрали панелите и доколкото знам това ще намали живота им. Спестявали са от болтове, дупчили са на посоки докато улучат в столиците, влачили са панелите докато ги качват и имат страшно много надрано и отдолу, не само отгоре, между панелите са слагали пяна за уплътнение, но тук там за икономия. С две думи уцелих от тотото с тези псевдомайстори.
По отношение на размерите на профилите, са както следва:
Столици (железата под панелите) - 40х60 мм - 3 мм., разположени една от друга през 120 см;
Ребра (железата под столиците) - 60х100 мм - 4 мм. - през 240 см.

Тема "Смяна на традиционен покрив с термопанели" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: