• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 23
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
KingLin - майстор
Масовата практика е да се изхвърля отделно. Новата ТХ има изкуствени съставки които не се разграждат лесно и бактериите не ги папат.
Благодаря за отговора! Д попитам и друго защото темата е 17 страници никак не малко. Септична яма или пречистватеелна станция за отпадни води е по-добре да се прави? Знам, че е по -скъпа пречиствателната станция, но доколкото чета в нета и тя се изпомпва периодично. А септичната яма през какъв период се изпомпва / горе-долу/ ако хората живеят постоянно там?
KingLin - майстор
Нямам преки впечатления от пречиствателна станция. До преди няколко години бяхме на яма, която за 20 години не се е наложило да почистим нито веднъж (попивна). Такива вече са забранени и предполагам новите изградени изцяло от бетон, ще трябва да се изгребват, поне веднъж годишно. От информацията, която чета относно пречиствателните станции, намирам такава, която казва, че може и никога да не се налага да се източва, защото пречистената вода се пуска за поливане а само през няколко години да се чисти утайката, която пак може да се ползва за двора, но не за зеленчуци, а само за цветя и разни други неядливи.
kr1100 - майстор
@"предполагам новите изградени изцяло от бетон, ще трябва да се изгребват, поне веднъж годишно. "
Много неточен е въпроса.
Колко хора ще живеят в тази къща / с ямата/ Колко вода се използва за къпане, съдомиялна, пералня...
Офф преди да направим кооперация за канализация на съседите 4 членно семейство миризливката идваше поне 1 път месечно да точи. ? Не знам ямата им с какъв обем е/ И на други съседи месечно имаше посещение.
Но като се изпомва се разнася аромат на 0,5 км в посока зависеща от вятъра , нонаблизо с/у вятъра пак имаше аромати.
ivokbg - помощник
Здравейте,

Следващата седмица ми предстои изграждане на попивна яма. В нея ще отиват условно пречистени води от къщата (ще има пречиствателната станция), както и тези от дренажа около къщата и улуците от покрива.

Макар почвата да е с доста прилична попивателна способност (дори след много дни дъжд не остават големи локви, не се заблатява), има сравнително високи подпочвени води. Някъде на около 2 метра и малко надолу вече излиза песъчлив слой и под него са водите.

Тук вече настава драмата. Едни казват копай колкото се може по-надолу, тя дупката ще се понапълни донякъде от подпочвените води, но ще се кротне на някакво ниво и ще си попива добре.

Други казват в никакъв случай да не стигам до водата. Да копая до пясък, да насипя малко камъни отгоре и това да му е.

И в двете тези намирам известна логика, но нямам опит и не знам какво ще се окаже най-удачно.

Тъй като няма кой да зида стените на ямата или пък да прави кофражи, ще сложим бетонни пръстени. Като идеята за момента, донякъде под влияние на багериста, е да копаем дупка 4х1,5м на 2 метра дълбочина, т.е. преди да стигнем водата. Вътре с бетонните пръстени ф1200мм оформяме две шахти като едната има преливник към другата. Отстрани запълваме с едри камъни.

Всякакви съвети и мнения ще са ми от полза, така че давайте

Благодаря предварително!
bulhomes2 - майстор
Мисля, че попивните ями са забранени, ама нейсе... Не разбрах много с тия бетонни пръстени как я мислите, но ще кажа как съм виждал по селата някога (без тоалетна). Камионски гуми една върху друга и между тях - стъклени шишета.
ZMeyGorianin - майстор
Камионски гуми една върху друга и между тях - стъклени шишета.
Да, ама шишетата да са квадратни - иначе се пързалят :-D
bulhomes2 - майстор
Май трябва да дообясня, че някой ще вземе да си помисли, че се редят в някакво празно пространство. Кръгла яма с диаметър малко по-голям от размера на гумата. Гума, еднакви шишета на разстояние едно от друго, следващата гума и т.н. Шишетата са за да остане пространство между гумите, през което водата от ямата да попива в почвата. А гумите държат пръстта да не запълни ямата. Та ivokbg като е решил да копае 4 х 1,5 м на 2 метра дълбочина - прави си в нея колони от гуми със шишета между тях, свързва с тръби кухините в гумите, и запълва с пръст кухините между колоните от гуми. Така ще има голяма попивна площ, която не ми е ясно как ще получи със споменатите бетонни тръби.
ivokbg - помощник
Бетонните тръби са пръстени като за кладенец. Дали ще е гума от трактор или такъв пръстен мисля, че няма разлика от практическа гледна точка - правят едно и също.

А до появата на вода ли трябва да се копае или до песъкливия слой преди да се появи вода? Тук срещам най-много противоречиви мнения.
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 23

Тема "Как се изгражда септична яма." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: