• 1
  • 2
Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
sixb0nes - специалист
Сигурно темата е дъвкана и преди, но да пусна нова.
Искам да сложа сиво-бежов латекс в коридора. Стените на места са гипскартон, на други не, но са шпакловани, а отгоре с фина шпакловка (Баумит). Предвид, че са наново изградени, майстора каза, че няма нужда от грунд. Сега обаче, идва въпроса, коя марка боя да ползвам? Dulux или OIKOS. Коя според вас е по-добра и какви цени върви OIKOS за 1/5/10 литра? Второ, предвид, че няма грунд, проблем ли е полагането на Dulux или OIKOS? Трето, какви други специфики има при полагането на тези латекси? Четвърто, за да е максимално гладка стената, какъв валяк ще препоръчате (ако може и линк направо).

Мерси предварително!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Кой майстор каза без грунг? Майстор бояджия или майстор картонджия? Щото ако е бояджията, викам, да дръпмеш водата....
Задължително грунд!!!! Защото: шакловката, фугенфюлерът и картонът попиват различно и стават петна, безкрайни във времето и ръцете. И всичко на шпакловка да е пак грунд задължително, защото шпакловката ще ти изпие водата на боята и става неравномерно...
Браво, че пусна нова тема, без изобщо да прочетеш. Няма нужда да се чете.
nikolov333 - майстор
Хич не си рискувай парите за боядисването с добър майстор. Виждал съм такива "греди" при боядисване с Levis дето не е работа за всеки. Сега Dulux-a и Oykos-a май са по-толерантни към бояджията, но и майсторите понякога са големи "греди". Та.. 1-во много добре си огледай шпаклованата основа.. най-добре вечер, с прожектор 500W и осветяване на стената под ъгъл, за да видиш добре има ли много пропуски, груби участъци и дефекти. 2. Обезпрашаване на основата и грунда са задължителни, но и много опасно е ако се улее грунда на вадички при разнасянето или ако остане гъст и след изсъхването му "плъзга" или "лъщи". Задължително пробвай разреждането и гъстотата му преди да минеш всичко, на някой участък от стената, който ще остава зад шкаф или гардероб. След изсъхването на грунда, стената трябва да е матова и леко да "дращи". 3-то. Разреждането на боята се пробва по същия начин, като не те съветвам да гониш боядисването на всичко на една ръка.. при мен поне с повече ръце и по-разредена боя по-добре се получи.. 4-то валяка задължително микрофибърен широк със среден косъм и съответните ванички и удължители. Боята се разбърква много добре със специална бъркалка и е добре да се прецеди. 5-то Не боядисвай в горещо време и на отворени прозорци.. Отсичането между тавана и стените е тънка работа и там си има специални "фатки" :-D :roll:
Руди - майстор
пет авг 31, 2018 9:28 pmsixb0nes написа:
...майстора каза, че няма нужда от грунд. Сега обаче, идва въпроса,
коя марка боя да ползвам? Dulux или OIKOS.
Имам опит с OIKOS и мога да го препоръчам. Грундирането
е задължително, върху всякаква основа. В магазина ми препоръчаха
да взема 20% повече грунд от препоръчаната норма при нови стени.
Познаха, стигна ми точно.
Боята покрива много плътно. Позволява почистване.
Две години по-късно ми се наложи да коригирам надраскан участък,
остатъкът от боята беше абсолютно годен за работа, а цветът на
кръпката без разлика от стената.
nikolov333 - майстор
И аз съм за Oykos-a.. само не знам търпи ли на бързаме с влажен парцал и остават ли после петна..
sixb0nes - специалист
И при мен везните се накланят към OIKOS. Излиза доста по-евтин, пък качеството не е лошо. 1 л OIKOS - 23 лв, DULUX - 30 лв. Грунд OIKOS 1л - 18 лв, DULUX - 45 лв. Е, пък не прочетох лошо мнение за OIKOS, но пък за DULUX колкото щеш, не за друго, а щото се предлагат в различно качество... Ходейки в Баухаус се убедих, мостри и реални цветове - нищо общо!!!!
Казаха ми в OIKOS, че грунда се разреждал 1/4 грунд 3/4 вода, така ли да е?
nikolov333 - майстор
Не напразно писах да внимаваш с грунда, по-добре пробвай за да си сигурен, че с недостатъчно разреждане, стават големи "греди"..
sixb0nes - специалист
Вчера тествахме Ойкоса. Нанесохме предния ден грунд на Ойкос, и решихме да тестваме върху стената с малко валяче. Резултата беше това от снимката. По-тъмните места са частични повторения, които направихме за да видим дали ще покрие по-добре. Мисълта ми е, за първа ръка, нормално ли е да не е добре разпределена равномерно боята?
Прикачен файл:
20180909_110247.jpg Боя
Прикачен файл:
20180909_110232.jpg Боя2
nikolov333 - майстор
Грунда и боята, колко ги разредихте.. С какъв валяк и как ги нанесохте.. Разбъркахте ли боята добре и готов ли е цвета или е от тонираните?
sixb0nes - специалист
нед сеп 09, 2018 12:39 pmnikolov333 написа:
Грунда и боята, колко ги разредихте.. С какъв валяк и как ги нанесохте.. Разбъркахте ли боята добре и готов ли е цвета или е от тонираните?
Да подчертая, това беше тест. Грунда - 0.5 л, разреден с 2 л вода. Валяк - малко среднокосместо валяче. Боя - 200 мл, със 100 мл вода, дори не го разбъркахме кой знае какво. Боята е тонирана. Надявам се, че след една хубава първа ръка, после втора още по-хубава, ще стане плътно, без петна и неравности.
Притеснението ми идва от това, че майстора намаза и тавана с грунда, обаче там боядисахме с Боро.... цвят хвана, ама се получиха едни неравности по повърхността, и сега се притеснявам тук да не стане същото... И затова тествахме. Явно Боро и грунд на Ойкос са несъвместими... Или пък майстора, не е нанесъл добре грунда? Или пък, че със среден косъм валяк нанесохме грунда?
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос DULUX/OIKOS" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: