Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
KingLin - майстор
Ако е със същите параметри ни кмета ни даскала ни попа могат копче да ти кажат. Проблема е ако не се вдигат със същите параметри после :)
zz_stefanov - майстор
Не е така, за основен ремонт, събаряне и други също се искали строителни книжа. Ако успееш да я приключиш без някой донос, после трудно могат да те търсят.
miroki - майстор
Тази къща защо реши, че е кирпичена?
Аз само тухли виждам.
Снимай я цялата де.
По селата в близост до града се продават тухлени двуетажни къщи за по 20 000-30 000 лв. с плочи и стегнати покриви. Само за обзавеждане.Поне тази година видях как се купиха 2 такива.
Строеж дори и на сглобяема е 50 000 без мястото.
Да не говорим, че за нормална и 100 000 са малко, но колегите които строят ще кажат.
Строеж на къща на този етап е оферта само, ако е в градски или вилно градски парцел.
KingLin - майстор
нед сеп 30, 2018 9:41 amzz_stefanov написа:
Не е така, за основен ремонт, събаряне и други също се искали строителни книжа. Ако успееш да я приключиш без някой донос, после трудно могат да те търсят.
Всъщност да. Избързах с умозаключенията. Сега се зачетох - оказва се, че и кабела за печката ако искаш да си смениш ще ти трябва една папка документи. :?
zz_stefanov - майстор
За жалост, ето едни от многобройните коментари по въпроса https://www.offroad-bulgaria.com/showth ... p?t=207836 :)
preslav - майстор
И на мен ми се струва, че къщата не е баш кирпичена, но това не означава, че с минимум средства ще стане годна за живот, още по-малко за постоянно живеене. В зависимост от цената на тази къща може да се окаже, че ще ти е по-изгодно да я купиш, закърпиш и поживееш в нея докато оформиш документите за нова - нямам идея за колко време се подготвят всичките книжа, нямам идея и за какви пари става дума, но няма да плащаш наеми (което си е също перо), докато подготвиш всичко ще имаш покрив на главата си. Предполагам до една година ще имаш и точна представа дали си заслужава да наливаш пари в кола втора употреба или е по-добре да си купиш нова.
Не казваш нищо за комуникациите, ако решиш да строиш имаш ли възможност да развъртиш багер, бетоновоз и др. техника. Вода вероятно има, но много често големия проблем се оказва не водата, а канала. Изобщо много неща има да се огледат преди да закърпиш мазилката и смениш няколко счупени керемиди.
Като цяло аз не бих се хванал на такова хоро (ремонт на стара къща), евентуално само ако ми е изгодно с идеята старото да се бутне и да се вдигне ново, ако пък може старото да си стои докато се вдига новото, още по-добре.
jabata - специалист
От опит бих казал, че ремонт на стара къща (60+ годишна), ако иска човек да стане като хората, ще излезне по-скъпо отколкото нова по твой проект с всичките му там документи и купуване на парцел.
Като време, може новата да иска малко повече време, но пак е спорно. Защото за времето за което майсторите ще махат стари мазилки, кабели, тръби, покрив, ще изхвърлят боклуците човек спокойно може да си извади документите. Ваденето на документите, със всичко...плюс проекта, излиза близо 10к. лв. и 3 -4 месеца време. Което спокойно се прави в зимните месеци.
Тука не смятам документалната част на въпроса, където колегите казаха, че на стара къща дори и за една тръба на канализацията да смениш ще ти трябва папка документи. Че никой не го прави, е друг въпрос.Но ако съседа реши да се заяде може и ще ти направи живота черен. Затова бих казал винаги ново. Освен ако не е наследстен имот със сантиментална стойност. Защото като цяло старите къщи които излизат на пазара, последните 20-30 години не са видяли никаква поддръжка, и там няма да минеш с една керемида, или нова тръба на парното. Там просто всичко е за подмяна. Като се започне от покрив, мине се през мазилки, ел. инсталация, ВиК, изграждане на парно, топлоизолация, евентуално хидроизолация, и т.н.
А за тази къша от снимките, не че нещо, ама не ми се види като да е поддържана съвестно. Просто е правено най-наложителното за да не се срути другия месец. И евентуален ремонт би глътнал 2 пъти повече финанси отколкото изграждането на нова. Без да взимам в предвид че ако е кирпичена просто незнам дали си заслужава.
naster - майстор
Ако не сте купили имота още, поискайте оферта колко ще струва събаряне и извозване, и се опитайте да смъкнете поне ОЩЕ толкова от цената. Изполвайте петното, но си направете Ваше разпределение, конструкция, изложения и т.н. Когато търсех парцел се вслушах в съветите на "преболедували" такъв филм. Дядо ми казва: "Стара баба - госпожица ще я правиш."
Здравейте, благодаря на всички за съветите.След осмисляне на нещата и на това в какво приключение ще се вкараме, решихме, че по-добрият вариант е строежа на нова къща.Новото си е ново и си го правиш така както си искаш.В момента сме пред финализирането на сделка за парцел около декар с ток, вода, геран, визи и така нататък.Парцелът е на широка асфалтова улица, с два големи ореха.В момента е доста буренясал, но живот и здраве и това ще оправим.Ще има много въпросителни около бъдещият строеж на новата къща, но се надявам да ми помагате, както го направихте и сега.Благодаря и хубава вечер !
naster - майстор
Аз мога да кажа, че голяма част от идеите и концепциите за къщата си дължа на този форум и хората в него. И всяка насока ми е помогнала да взема решение за себе си.

Тема "Покупка и ремонт на стара къща или покупка на парцел и строеж на нова такава?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: