Ахмаков, сопри са бре, не моа науча нищо по темата!
Ако си дипломиран, бий тапията тука! Ако не, не са изфърляй толкос!
Се един е прав, па другите грешни.....
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo
- майстор
3351 мнения в "Водно подово отопление"
Трифон П.Трифонов
- майстор
Rhnbkr
- специалист
Аз незнам от къде се появиха тези 284кпа
Това е страшно голямо съпротивление.
28.4м е водният стълб при плътност на водата при 4°С и гравитационно ускирение 9.80665 m/s2
Колко е при плътността на водата когато тя е 35°С <28.4м
Резултата е много близък до 28.4м... което не променя много каква помпа да се ползва...
По бих се съгласил водният стълб да е 2.8м...
Това е страшно голямо съпротивление.
28.4м е водният стълб при плътност на водата при 4°С и гравитационно ускирение 9.80665 m/s2
Колко е при плътността на водата когато тя е 35°С <28.4м
Резултата е много близък до 28.4м... което не променя много каква помпа да се ползва...
По бих се съгласил водният стълб да е 2.8м...
Трифон П.Трифонов
- майстор
Аз бачкам в границите на 27-33 MPa.
Ко ни ви аресват и ко им са чудити, ни моа ва разбера.
Ко ни ви аресват и ко им са чудити, ни моа ва разбера.
LazarGanev
- "Велик майстор"
нед окт 14, 2018 5:54 pmAhmakov написа: Дет се вика :Да ви пикам на практиката, интуицията и натрупания опит.Ахмаков, лекувай я тая простата бе човек! Явно е заради нея, но в последните няколко страници едно смислено твое мнение не мога да прочета - само позиви за ориниране

1. Над 80м кръгове да не правя (стая на 10м2 - да я деля на 2 кръга)
2. Да не слушам теории за достатъчност, ако няма черно на бяло проект с подпис и печат

syncho
- майстор
Точно това си мислих да ви кажа на всички тук. Просто като давате съвети си поемайте и отговорността за съвета - т.е. като не сработи сменете на човека помпата с подходяща за ваша сметка. Така правят хората, които стоят зад думите си. Всичко останало е да си правим проветрение на устата/пръстите. А пък хората, които се връзват на съветите в този форум трябва да са готови да си поемат последствията и реалната възможност, че това, което прочетат тук има не малка вероятност да не сработи и всичко ще си е за тяхна сметка.
stefan_g_g
- специалист
Здравейте,
Следя темата от доста време и имам нужда от съвет/и. Живея в къща с изградено парно (котел ромстал (мисля, че е 30 kW), горелка биотек, колекторни кутии на всеки етаж, медни вертикални тръби, отопляема площ около 100-200 м2). В приземният етаж има частично изградена подова инсталация (за други две стаи има изводи но няма положено). Искам към така изградената система на парното, да включа и подовото. Предвидил съм 5 кръга - кухня два, две стаи - още два и коридор + баня - петият. Общо 60 м2. След доста четене и питане идеята взе да се избистря къде да се включи разклонението (виж снимка) - на мястото на сегашните колена да се сложат Т-образни реазклонения. Едното отвива за захранване на настоящите радиатори, а другото към колекторната кутия? Помпата на сегашната инсталация се намира под манометъра на стидената вода (не се вижда). Не съм сигурен с какъв припой (твърд, мек) да се изпълни заварката (съществуващите са с твърд).
Бихте ли препоръчали специалист който може да направи свързването на подовото (наясно съм, че трябват допълнителни инсталационни елементи - колектор, помпа, вентили, кранове и т.н.) към системата. Обекта е в с.Лозен, София.
Поздрави!
Следя темата от доста време и имам нужда от съвет/и. Живея в къща с изградено парно (котел ромстал (мисля, че е 30 kW), горелка биотек, колекторни кутии на всеки етаж, медни вертикални тръби, отопляема площ около 100-200 м2). В приземният етаж има частично изградена подова инсталация (за други две стаи има изводи но няма положено). Искам към така изградената система на парното, да включа и подовото. Предвидил съм 5 кръга - кухня два, две стаи - още два и коридор + баня - петият. Общо 60 м2. След доста четене и питане идеята взе да се избистря къде да се включи разклонението (виж снимка) - на мястото на сегашните колена да се сложат Т-образни реазклонения. Едното отвива за захранване на настоящите радиатори, а другото към колекторната кутия? Помпата на сегашната инсталация се намира под манометъра на стидената вода (не се вижда). Не съм сигурен с какъв припой (твърд, мек) да се изпълни заварката (съществуващите са с твърд).
Бихте ли препоръчали специалист който може да направи свързването на подовото (наясно съм, че трябват допълнителни инсталационни елементи - колектор, помпа, вентили, кранове и т.н.) към системата. Обекта е в с.Лозен, София.
Поздрави!
Rhnbkr
- специалист
съб авг 25, 2018 1:36 amRhnbkr написа: Мога да ги направя с обща дължина 434мМалко ъпдейт по моя случай.
57м
60м
51м
59м
45м
59м
53м
50м
Така по-добре ли е? колектора ще се удължава от 5 на 8 извода. Тази помпа ALPHA 15-60 130 ще свърши ли работа?
ТП няма да е правена, а 5кв ecodan с контролер. Също и БГВ. Буферен съд мах100л.
Стъпка 12см и както се досещате кръговете стават с по-дълъг път.
Осем кръга между 70 до 90м
Това прави нуждата от по-яка помпа неизбежна.
Една алфа2 25-80 е като гледам над 500лв. Имам алфа2 15-60. Може ли да вържа две помпи 15-60 в паралел (преди топлият колектор) или последователно (преди и след колекторите)?
Целта е да ползвам по евтини помпи (40 - 50лв) .... понякога даже само една помпа може да е достатъчна...
Моля за мнения...
filmatoplo
- майстор
Има и по евтини помпи с напор 80 .
Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература