Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
joroY написа:
Тома неверни иска да цъкнеш сметката за януари 2017
Сметката за 13 дни и 12ч е 285кВч, което прави средно 0,88 кв консумация, вкл. и помпа 0,045кв. В пари 54лв.
В това влиза и началното затопляне от 13 до 20-23С, което е доста енергоемко. Температури хол 23, спални 18, 18, 20, коридори 18. Външни в началото на периода 5-6С, в средата 2-3, в края -3 -5.
Наясно съм, че температурите вън не са типично зимни, и че в спалните не е жега, но и сметката е далеч от 0,5*200лв ( което беше моето твърдение за месец).
vs - напреднал
Здравейте,
пиша в тази тема, защото и аз минах по вашия път, но не съм го извървял до край.

Купих си от eBay термопомпа въздух-вода Мицубиши Екодан 5кв PUHZ-W50VHA2-BS и контролер PAC-IF031B-E, но още не съм ги монтирал. Предвидени са за офис помещение, което е 25 кв.м. със северно изложение и цялата му северна страна е от стъкла (стъклопакет на височина 1,70м) т.е. топлинните загуби са сериозни. Към помпата купих и един конвектор http://pestimenergia.bg/product/471/ult ... risma.html, като се надявах да е достатъчен (взех 63-та), но сега прочетох, че минималното количество вода в системата трябва да е 29л. :? . Нямам представа колко ще съберат термопомпата и радиатора, но може да се наложи да инсталирам и втори радиатор. Знам, че подовото е оптимален вариант, но сме под наем и мисля, че не си заслужа...

Мисля, че ще имам нужда от помощ за електрическата част и ще помоля за координатите на a_stoev. Благодаря!
Ето и малко снимки:

Прикачен файл

IMG_1986.jpg

Прикачен файл

IMG_1984.jpg

Прикачен файл

IMG_1980.jpg

Прикачен файл

IMG_1978.jpg

Прикачен файл

IMG_1979.jpg
radius - майстор
Здравей, наистина и ти си тръгнал по същия път. Малко странна комбинация - FTC2 контролер който е от първите, съчетан с тяло, произведено 2016г. Но по-важно е, че машината е нова. Какъв е този компонент Danfoss?
Странно приложение си му измислил, мисля че не печелиш нищо с твоята схема. Щом е само за едно помещение и няма да топлиш вода за къпане, няма и подово, какъв е смисъла от водната част? Конвектори, помпи и т.н. за една стая. Тези машини са за комплексно решение за къщи и апартаменти.
В ТО едва ли ще влезе повече от 1 л вода, в конвектора сигурно още толкова, т.е. трябва ти и обемен съд.

По-добре си купи една Нокрия за 2500, а това го продай. Нокрията има макс 9кВ и при тази стъклария няма да са излишни в определени моменти.
vs - напреднал
Всъщност аз купих по-стар модел от този, който беше заедно с този контролер, но продавача ми предложи да му доплатя и да взема по-новата и аз не се сдържах :)
Мислех си, че с тази конфигурация ще е по рентабилно по отношение на месечните разходи за отопление, отколкото с климатик и затова тръгнах по този път.
radius - майстор
Зима иде, мисля да подновявам опитите с добавяне на буфер от 80л бойлер ( другата ми тема), както и да свържа пробно бойлера, да видя как и колко ще топли водата. Има някои ограничения, които ме отдалечават от оптимума, но снощи се сетих нещо, което ми се вижда много умно :lol: :lol: ( още не бях пил ракийка).
С какво разполагам:
- Бойлер Теси с 2 серпентини - долна 0,75 кв.м. и горна 0,54 кв.м. От Мицубиши искат 1.3 кв.м. площ при подгряване на бойлер, която я покривам с двете, но не и ако ги ползвам поотделно.
Свързал съм серпентините така, че да мога да подавам от ТП последователно на двете, както и само на горната или само на долната.
- трипътен вентил, който има и средно положение, т.е. да пуска и към бойлера и към подовото

Какво измислих: свързвам само долната серпентина на бойлера и когато ТП е в режим подово, трипътния ще е в средно положение и ще пуска и към бойлера. Разбира се, ще огранича дебита. Топлообмена ще е мижав и ТП няма да го усети, но в глобален план ще имам едни 28-30С в долната част на бойлера ( около 120л), ако ТП топли с 30-34С подовото. Няма значение, че ще става бавно - и за 8 часа да става, все е нещо.

Какво печеля: и без това търся какво да оползотворява топлината в преходните сезони и всеки допълнителен консуматор е добре дошъл. Ще имам повече топла вода и то подгрята с висок КОП.
Горната част на бойлера може да си остане с ел. нагревателя за доподгряване.

Ако реша и при нужда, може в режим БГВ трипътния да превключва само към бойлера и да се топли до 50-55С. Но ще трябва и още малко автоматика да включва и горната серпентина, че иначе много малко площ.

Как ви се струва?
andy_forresite - майстор
И аз не съм пил ракия. Според мен ТП наистина няма да го усети и в топлото време ще е същото както си е било досега. При работа на нагревателя има ли опасност да се осъществи топлообмен м/у серпентината на бойлера (долната) и загрятата до над 55° вода? Тоест избягва ли се момента ел. нагревателя да помага на ТП, която и без това няма да има нужда от това.
radius - майстор
чет сеп 20, 2018 10:04 amradius написа:
Какво измислих: свързвам само долната серпентина на бойлера и когато ТП е в режим подово, трипътния ще е в средно положение и ще пуска и към бойлера.
Понеже има голям интерес към гениалната ми идея, ще продължа сам.
Като гледам конструкцията на трипътния, в средно положение, може би ще ограничава потока към подовото повече, отколкото ако е само към подовото насочен. Ще проверя това с водомерите.
Друго - вижда ми се, че долната серпентина на Тесито е много близо до ел.нагревателя ( монтиран в средата) . И понеже не съм наясно доколко е рязко разслояването при затопляне само от ел.нагревателя, се притеснявам да не охлаждам бойлера ( загрят горе до 60С от нагревателя) с тази постоянна циркулация през долната серпентина.
чет окт 18, 2018 4:10 pmradius написа:
...
Като гледам конструкцията на трипътния, в средно положение, може би ще ограничава потока към подовото повече, отколкото ако е само към подовото насочен. Ще проверя това с водомерите.
Друго - вижда ми се, че долната серпентина на Тесито е много близо до ел.нагревателя ( монтиран в средата) . И понеже не съм наясно доколко е рязко разслояването при затопляне само от ел.нагревателя, се притеснявам да не охлаждам бойлера ( загрят горе до 60С от нагревателя) с тази постоянна циркулация през долната серпентина.
Опасенията за трипътния ми се струват нелогични, ама......
За системата за слоесто разпределение на водата просто трябва да се информираш в нета кой производител предлага продукт с такава екстра.
Ползвам буфер, с такава система, на който с ръка можеш да определиш до къде е зареден.
Не зная дали има такива бойлери.
Правилото е- тесен и висок, демек строен бойлер.
radius - майстор
За трипътния се търси макс. дебит на подовото при мин. помпа, затова е проблем. Радиаторджиите го нямат, но тук е осезаемо всяко стеснение на системата. Писал съм по темите.
Всеки производител ще не ще, предлага системи за разслояване, защото това е физика в действие.
За тесния бойлер си прав, а и при мен вече е даденост и няма да се купува нов ( щото тоя е нов)
andy_forresite - майстор
Добре де, нещо не си го представям това слоесто загряване с нагревател и долна серпентина. Нагревателя гони 55-60 градуса там на колкото е, а серпентината му "помага" с 34°. На твое място бих насочил усилия в посока предкондензатор в хидробокса.

Тема "Маркова термопомпа+хубава изолация+подово+страдания= очаквано добър резултат" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: