• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolov333 - майстор
У нас в тристаен тухлен 85м2 с 14м2 Офис в приземния етаж, имам 6 табла(4бр.ТАП18 и 3бр.ТАП8) с общо 96 позиции.. От тях 28 позиции заемат 10бр.ДТЗ-та/2Р-монофазни и 2/4Р-трифазни.. тоест остават 68 позиции за предпазители, като 9 позиции от тях са заети от 3бр.3Р и към 58 бр.монофазни, като в офиса са 18 от тях. Тоест в апартамента остават към 40 бр. позиции, от които 8P ми заемат 2-та трифазни катодни отводители клас I и II, 6 бр.са за кухнята и 4бр.на климатиците и пералнята, 2бр.осветление и 2бр.главен и масажна вана, та за контактите остават към 15-тина броя..6 бр.(3х2)в детската и спалнята, 3бр.за коридора и двете тоалетни и 2 бр.за фризера и работилницата, а в хола останалите 4 броя.. Интересна ми е статистиката, понеже повечето позиции са пълни и реално предпазителите ми не са много, но място в таблата няма.. :)
mironcho - специалист
пон окт 29, 2018 9:18 ambavareca7778 написа:
... Единственото за което се сещам е да свържа нулата от таблото и от бойлера зад ключа и да пусна едно мостче от същата нула кум ключа за да светне кампичката...
Това е правилния вариант.

Между другото тези бойлерни ключове не намирам да се изискват от сега действащата нормативна уредба (има си причини, като трипроводна инсталация и ДТЗ...).
Обаче, ако жилището е изпълнено по тази от преди 2004г - то трябва да го има.
mironcho - специалист
пон окт 29, 2018 7:01 pmnikolov333 написа:
... та за контактите остават към 15-тина броя..6 бр.(3х2)в детската и спалнята, 3бр.за коридора и двете тоалетни и 2 бр.за фризера и работилницата, а в хола останалите 4 броя..
:? за всеки контакт отделна линия и предпазител ли имаш? не е ли твърде разточително?
nikolov333 - майстор
Не са отделни, просто преди да влезем в ЕС имаше много работа и планирах половината от апартамента да ми е офиса.. в момента мазето ми е достаъчно понеже работя сам и в интерес на истината не ми се занимава с обучение на персонал и нервите свързани с тях, а и приходите ми стигат. :)
hidrazin - майстор
У нас в тристаен тухлен 85м2 с 14м2 Офис в приземния етаж, имам 6 табла(4бр.ТАП18 и 3бр.ТАП8) с общо 96 позиции..
Това е другата крайност която със сигурност трябва да се избягва.
В офис, апартамент ... нямат работа табла с по 96 позиции.
Освен ако не лаборатория на SETI ... :lol:
:partyman:
P.S. Тоя пост май го бях писал ... де ли е изчезнал... :?
P.S.2 ... Автора на темата е на път да си изпляска също толкова калпава инсталация като старата.
Вероятно и по-калпава...
bavareca7778 - специалист
вт окт 30, 2018 1:08 amhidrazin написа:
У нас в тристаен тухлен 85м2 с 14м2 Офис в приземния етаж, имам 6 табла(4бр.ТАП18 и 3бр.ТАП8) с общо 96 позиции..
Освен ако не лаборатория на SETI ... :lol:
:partyman:
P.S. Тоя пост май го бях писал ... де ли е изчезнал... :?
P.S.2 ... Автора на темата е на път да си изпляска също толкова калпава инсталация като старата.
Вероятно и по-калпава...
И защо да е по калпава ...я се обоснови ? И дори и калпава да е била е работила 40 години безотказно .
Пичове, каква е идеята на двойните АП ? Както заках вече до бойлерното табло имам 3 кабела.... двата за бойлера на едно АП и контакта на друго АП...Гледам че има такива двойни 16 А и ако го сложа на бойлера и контакта ще върши ли работа.Тоест интересуваме че ако стане нещо късо с една от двете линии ще паднат и двата ?
sts - специалист
Как да разбираме това "до бойлерното табло имам 3 кабела".
Тези 3 кабела по 2 жила ли имат или става въпрос за един кабел/проводник/ с 3 жила.
nikolov333 - майстор
вт окт 30, 2018 1:08 amhidrazin написа:
Освен ако не лаборатория на SETI ... :lol: :partyman: ..
Много са, заради отделните табла за двата офиса и ДТЗ-тата... 8/2Р монофазни, 3/4Р трифазни и 2/4Р катодни, заемат общо 36 позиции, което са си 2 табла х 18 позиции. Реално в апартамента ми са 3 табла 1/ТАП18 за нереализирания офис,1/ТАП18 за жилището и 1/ТАП8 за кухненския бокс. 1/ТАП8 има в електромерното табло, за катодната и главния трифазен + ДТЗ 300мА и в офиса са 1/ТАП18 + 1/ТАП8 за трифазния проточен бойлер с 3Р/ДТЗ и предпазител за него.. Предпазителите за контактите са ми много, но са предвидени заради 2-та офиса и реално не ползвам поне половината от тях.. :-D
П.П.Реално за 85м2 тристаен апартамент със съвременна инсталация и поне 4 отделни ДТЗ-та за всяко помещение + кухнята, минимума за мен е табло за 24 предпазителя..
вт окт 30, 2018 10:43 amsts написа:
Как да разбираме това "до бойлерното табло имам 3 кабела".
Тези 3 кабела по 2 жила ли имат или става въпрос за един кабел/проводник/ с 3 жила.
Един двужилен 4кв тръгва от Ел таблото и стига до бойлерното табло, 2-ри двужилен пак 4 кв тръгва от ел таблото и той стига до бойлерното табло.3-тия кабел който също е 4 кв по 2 жила идват от бойлера.На бойлерното табло има 1 бр ключ и един брой контакт като в ключа си влизат кабелите от Ел таблото и от бойлера от единия 16А АП , а за контакта е 3-тия кабел който е от ел таблото също с АП 16 А . И е верно че като изключа бушона на бойлера то контакта ще ми остане под напрежение и за това се спрях на тези двойните предпазители но не знам дали това им е принципа на работа.По принцип мога да го махна този отделен кабел за контакта и да го захраня от кабела за бойлера но така и така е пуснат по добре да си е отделно.Сега знам как е но след 2-3-5 години едва ли ще се сетя че е на два отделни предпазитела бойлерното табло....
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 17

Тема "Свързване на ел табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: