Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
drekinov - напреднал
Здравейте,

Във входа имаме стълбищен автомат ACE-5 ( http://www.bpcommerce.com/avtomati.html ). Естествено от неизвестно до сега време автомата дава дефекти и домоуправителя беше принуден всеки ден да включва и изключва бушона ..защото релето е залепнало и лампите светят постоянно. Мислеше си че има залепнал бутон.
Както и да е . автомата получава някоя друга отверка удар и работи за момента НО не си е работа.
Съответно такива релета за по 15 лв въобще не ги обсъждаме като вариант.
Взел съм 10 LED крушки по 9w като ще се сложат още 7-10 крушки още и ни трябва стълбищен автомат който да включва и изключва около 20 крушки по 9w . Ще си кажете .. какво толкоз .. 180w има няма НО не е точно така.
На шнайдер релето пише 90w лед крушки и струва 47-48 лв с 2 години гаранция.
На легранд релето не ми стана ясно.. 100VA ли всъщност комутира или 1000 и струва около 50-60 лв с 2 години гаранция
На елмарк китайското реле струва 30 лв и е с 3 години гаранция според сайта на elmark и удължена гаранция до 5 години след регистрация в сайта им.
В ЕЛСТАРТ казаха че не държат налични elmark релета защото дефектирали често и не им се занимавало но можело да се поръча все пак. в един магазин има налични такива където пък казаха че гарантират за 2 години гаранция вече за 3 май не много .. на Elmark релето е най ... пестеливо на всякаква информация за товара => 16A активен товар (cosF = 1) .. в магазина дето имат налично от него направо ме гледаха .. какъв е тоя активен , индуктивен товар ..16A пишело и толкоз 2 години гаранция .. та :D :D

Екстрите също не са за подценяване - да има поне защита от постоянно светене на осветлението заради залепнал бутон и т.н. на елмарк не съм сигурен дали има такава защита .. мисля че шнайдер и легранд имат.

Като цяло толкова ли фактически няма едно нормално реле което само да развърта 180w лед осветление. Струва ли си релето на elmark .. или някое от другите или някакво друго ИЛИ да вземаме един елмарк + контактор или конткора винаги е задължителен заради LED осветлението.
И да заредихме входа с ефтини китайски V-tac за 1.49 от практикер и 2 години гаранция.

Поздрави
preslav - майстор
Ако е за спорта и сегашния ви автомат подлежи на ремонт, ако е за покупка на нов няма значение колко скъп и марков ще си вземете - винаги се намира някой, който да преодолее всички защити "антидурак".
hidrazin - майстор
ср окт 31, 2018 3:57 pmdrekinov написа:
...Като цяло толкова ли фактически няма едно нормално реле което само да развърта 180w лед осветление...
Проблема не е в релето а в тъпите LED ламБи.
Хората отдавна са открили топлата вода, преди LED-а...
В случая - открили са контактора.
:partyman:
drekinov - напреднал
В интерес на истината ..

Legrand казаха че тяхното реле 47 02 .. намерих само 47 04 ( https://www.legrand.com/ecatalogue/0047 ... on-16.html ) но всички са горе-долу еднакви няма да се затрудни с 180w LED осветление даже много точно предположиха че става въпрос за 8-9 етажен вход :D . За 66 лв =>
- 2 години гаранция
- автоматично разпознаване на 3 / 4 проводна инсталация
- защита от залепнал бутон .. свети максимум 1 час и изгася
- switch off prewarming .. предупреждава за изгасване чрез премигване .. звучи много вредно за LED осветление :)
- допълнителен вход за външен контрол 8-230V може би да се върже с домофона .. ако централата поддържа тази опция и ако има окабеляване

Елмарк също потвърдиха че тяхното реле имало 10A индуктивен товар и 180W не било никакъв проблем, а също така и че търговците може да увеличават гаранцията, но под 3 години не може да предложат за това реле както и че става 5 след регистрация. Няма обаче защита от залепнал бутон. Като цяло за 30 лв екстри free тоест без никакви екстри.

Просто ми е интересно какво е мнението на хората на база опита който имат. Всеки казва няма проблем докато после .. има проблем :D

Накрая най-вероятно ще се вземе един елмарк .. и ще си чупим главата после тъй като не съм сигурен колко дашна е общата каса :)
valentino76bs - майстор
Е не чуваш ли петела като пее?
КОНТАКТОР СЛОЖИ!
......и автомат за 15 лева достатъчно надежни са!
tzetz009 - специалист
ср окт 31, 2018 6:18 pmdrekinov написа:
.......
- защита от залепнал бутон .. свети максимум 1 час и изгася
......
:? Дано да сте поне малко наясно с процедурите по "отлепяне" на бутона , докато стане време пак да си светнете стълбището !

:partyman: :partyman: :partyman:
drekinov - напреднал
относно защитата от залепнал бутон. .. повечето автомати имат копче за превлючване на режим - постоянно включено осветление. Поне разбираш че има проблем а не да свети три дена докато на някой му направи впечатление че неизгася :)

Мисля че трябва да лобирам за легранд.
Мисля че домофонната централа е от моделите, които поддържат връзка със стълбищно осветление. Слушалките имат бутон за осветление а на самата централа има надпис "включва стълбищно осветление" и би трябвало (ще проверя) между 8-ми и 11-ти пин да пуска напрежение при натискане на бутона на слушалката. Ако е така леграндския автомат има отделни входове за това . Фактически аз живея в апартамент в който предишния собственик е замазал някъде кабелите и ключовете за стълбищното осветление и сега не мога да си включвам осветлението от апартамента .. безкрайно тъпо е че строителя не е взел автомат който да върже с домофона. Имаш домофон със стълбищно осветление но имаш и отделно бутон в апартамента за осветление .. а на домофона не му реаботи бутона .. :D :D :D
Фактически съм фрустриран от идеята да разбивам коридора за втори път за да търся специално тези кабели и дотирането на стълбищния автомат .. само и само да ми заработи осветлението от домофона ще е в пъти по-евтино и hassle free
preslav - майстор
При щерката монтираха плафони с вграден PIR, всеки етаж си светва когато стъпиш на долната площадка - не съм чул да има някакви проблеми.
shotik - майстор
ср окт 31, 2018 9:45 pmpreslav написа:
При щерката монтираха плафони с вграден PIR, всеки етаж си светва когато стъпиш на долната площадка - не съм чул да има някакви проблеми.
В стълбището на къщата , където съм сега , с баджанака монтирахме 5 броя плафони с датчик и вече три или четири години няма проблеми. Мисля ,че това е добро решение, като недостатък е ,че може да си неподвижен и да изгасне лампата в неподходящ момент
tzetz009 - специалист
ср окт 31, 2018 9:33 pmdrekinov написа:
....Мисля че домофонната централа е от моделите, които поддържат връзка със стълбищно осветление. Слушалките имат бутон за осветление а на самата централа има надпис "включва стълбищно осветление" и би трябвало .....
..... Да ти стигнат "жиците" , но не са толкова много , а колкото е пуснал строителя преди "N" години ! А "Той" е пуснал класическите плюс "брава" и до там [-( !

:partyman: :partyman: :partyman:

Тема "Стълбищен автомат - какъв ?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: