• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fox_vt - майстор
Ако обратното излъчване на двете е едно и също няма значение през колко прехода ще мине топлината. Така или иначе падналата енергия си е същата. Обаче съм чувал че топлата тръба е по бърза и реагира по добре на промени в греенето.
шоп - майстор
чет ное 01, 2018 4:31 pmLazarGanev написа:
Че къде си видял бистра вода в отоплителна система?
Ми тази мътилка си циркулира и в медните бошове и вайсмани за по 1000 лв парчето и никой не се оплаква:-)

Не съм 100% сигурен, но стъклото задържа по-малко отлаганя от медната тръба, която си е сравнително активен хим. елемент. За алуминките не коментирам.
шоп - майстор
чет ное 01, 2018 5:09 pmfox_vt написа:
Ако обратното излъчване на двете е едно и също няма значение през колко прехода ще мине топлината. Така или иначе падналата енергия си е същата. Обаче съм чувал че топлата тръба е по бърза и реагира по добре на промени в греенето.
Ми там е работата, че обратното излъчване при топлинната тръба е по-голямо. Щом има топлообмен има загуби.

Ако в мократа тръба имаме 80 градуса на водата то за да имаме 80 градуса в колектора на топлата тръба то въздуха в вакуумната тръба сигурно е 120, топлата тръба 100 и водата е 80. Последното го пиша ориентировъчно, но логиката е такава.

Въпреки, че вакуума е идеалния изолатор, то в колектора си има загуби, отделно и стъклото предава топлина.

За другото си прав. Това е и + и -
Знаеш ли колко приятно е, особено ако бойлера е с малък обем и го източиш да имаш топла вода и в тръбите. При мен има 180 л вряла вода в тръбите и се е случвало и 2 часа през ноща да се включи циркулационната помпа и пак да има топло:-)
Буквално на лунна светлина :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
чет ное 01, 2018 5:45 pmшоп написа:
Ми тази мътилка си циркулира и в медните бошове и вайсмани за по 1000 лв парчето и никой не се оплаква:-)

Не съм 100% сигурен, но стъклото задържа по-малко отлаганя от медната тръба, която си е сравнително активен хим. елемент. За алуминките не коментирам.
И като се счупи една тръба (а то се случва лесно и често) - течността от цялата система на земята :cool:
шоп - майстор
Ми за почти две години нямам счупена тръба.
Между другото в ръцете си съм държал и мокра тръба от термосифон на 5-6 години. Сигурно 50м3 вода е минало през него. Нямаше котлен камък, такъв който сме виждали в ел. бойлери.
Имаше минимален тънък кафеникав филм. Сравним с окисите в медните тръби.
radius - майстор

В моята... преди да закача джилезните серпентини на тесито :axe:
чет ное 01, 2018 8:12 pmradius написа:

В моята... преди да закача джилезните серпентини на тесито :axe:
А какво беше закачено преди това?
Hursa - майстор
И аз да се включа в спора, не че много знам по темата му :)
чет ное 01, 2018 12:11 pmEvgeniy написа:
Относно ефективността - защо мислиш, че с една и съща вакуумна тръба ще усвоиш повече топлина, ако не загряваш директно водата в нея(топлинен преход: стъкло -->вода), а топлината преминава през всичките вътрешности (топлинен преход: стъкло-->алуминиева ламарина-->медна heat pipe тръба-->паста-->медни тръби-->вода)?
Пропуснахте най-съществения, според мен - медна heat pipe тръба -> течността в тръбата и нейното изпарение -> преход на парите в областта на heat pipe където отдават топлината си на „медните тръби” и водата в тях -> кондензация на течността и отдаване на топлината на стените на heat pipe в този участък. „Heat pipe” са ефективни, но съвсем не и 100%. Имат си и съществени недостатъци.
чет ное 01, 2018 5:55 pmшоп написа:
Въпреки, че вакуума е идеалния изолатор, то в колектора си има загуби, отделно и стъклото предава топлина.

За другото си прав. Това е и + и -
Вакуума е идеалния изолатор само по отношение на конвективния топлопренос. Но той съвсем не възпрепятства (дори напротив) излъчването от абсорбатора към външната тръба. Възпрепятстват го нискоемисионните свойства на селективното покритие на абсорбатора в температурната област в която излъчва (основно). Но все пак то съвсем не е идеално и „нискоемисионно” съвсем не означава нулево излъчване. Така, че и през стените на вакуумните тръби има топлинни загуби. Затова и аз съм на мнение, че топлинните загуби от „мократа вакуумна тръба” са по-малки – абсорбатора при такъв колектор непосредствено предава топлината на топлоносителя и тази топлина сравнително бързо се извежда от колектора снижавайки топлинните загуби в него.
Дори за инерционността му не мисля, че е съществено по-голяма, ако въобще има разлика. Все пак топлоемкостта на медта на топлинните тръби (плътност на медта по специфичната и топлоемкост) съвсем не е малка. Най-вече – инерционността на процесите на изпарение вътре в тръбата със значителната топлина, която поглъщат (топлината на фазовия преход) – е много съществена.
С плоските колектори също ли е толкова сложно и тегаво да се живее?
Hursa - майстор
При плоските, поне според мен, е дори значително по сложно да се оптимизират.
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16

Тема "Свързване на два бойлера към едно колекторно поле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: