Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
djogobg - специалист
Здравейте,

От много време насам чета форума и взаимствам идеи, когато ми се налага да ремонтирам или изработя нещо. Реших най-сетне и аз да споделя един свой проект. Става въпрос за временен ремонт на покрив. Преди една година си купих къща близнак, чийто покрив, можеше и да издържи още 2-3 зими без ремонт та реших да изчакам някой да купи и другия близнак, да направим проект, евентуално да вдигнем подпокривното пространство и да сложим метални керемиди, за да облекчим няколко тона от конструкцията. За жалост, или може би за щастие, покрай дъждовното и влажно лято видях, че покривът може и да не издържи две зими, та реших да направя един ремонт, включващ подмяна на изгнили ребра, добавяне на една столица(по план е трябвало да са две междинни, но са сложили само една и част от ребрата(всичките са 8х6) са започнали да се огъват под тежестта), подмяна на изгнилата битумна хартия с дифузна мембрана, смяна на изгнили дъски от обшивката, слагане на нови шипки и връщане на старите здрави керемиди и заместване на счупените бройки с нови.
Задачата беше лесна откъм проектиране, защото покривът е двускатен - един скат за мен и един за близнака. Квадратурата му е 67 квадратни метра и една ролка от 75 кв. м. мембрана ми стигна и ми останаха около 40 кв. см. излишък. Ремонтът протече със следния график:
1 ден. Събота. Трима души за 3 часа и половина разкрихме целия скат(~750 керемиди). Толкова за деня, понеже на мен в подпокривното започна да ми се натоварва кръста.
2 ден. Неделя. Двама души разковахме старите шипки и изметохме битумната хартия, която можеше спокойно и да я няма.
3 ден. Понеделник. Вече съм сам, понеже съм в отпуска, а приятелите са на работа. Купуване на мембрана и лов на дървен материал(столица и ребра), разкрояване и рязане на столицата и ребрата. За жалост ми се скапа моторната резчка и се наложи с бичкията на ръка да режа. Спрях се на дифузна мембрана, защото нямах време да разковавам обшивката и да слагам контра летви, а дифузните вършат работа и при обшивка. Битум не мисе искаше да слагам, защото тежи..... Когато правим цялостен ремонт на покрива, тогава ще следваме по-модерните стандарти.
4 ден. Сряда. Лов на дървен материал(шипките, в западната част на София само на едно място намерих шипки с дебелина 3 сантиметра, все на 2 ги дават, и даже не успях да взема 3х5, та се задоволих с 3х4). Сложих столицата и ребрата и се качих на покрива, да сменям изгнили дъски, да прибирам стърчащи пирони и да махам разни гвоздеи, които са забивани отдолу нагоре и ще срежат мембраната(така и не успях да си обясня логиката при тях.... на гола дъска, пирон забит от долу нагоре), слагам мембрана и шипки. Меренето отнема доста време, но е важен стадий и не трябва да се прибързва.
5 ден. Четвъртък. Цял ден полагане на мембрана и коване на шипки, в края на деня положих първите 50 керемиди. Да пъхна мембраната под ламарините беше голяма играчка, наложи се да разковавам част от тях по страните на ската, също така смених няколко но поне около комините успях да вкарам мембраната задоволително и без да махам обшивката им.
6 ден. Петък. Търчане напред-назад по покрива и под него. За около 5 часа(без да броим почивките) наредих около 650 керемиди.
7 ден. Събота. Останалите ~100 керемиди бяха наредени сутринта, след това ходих да правя торта за рождения ден на дъщеричката.

Като цяло ми остана работа - нямах сили и нерви да ходя за нови капаци, затова наредих старите и ще купя нови и ще ги подмазвам следващия уикенд. За момента има мембрана, която прехвърля билото и съм я сложил под първия ред керемиди на другия скат, така че билото е защитено.
Комините от една година ми късат сърцето със състоянието си, но изходящата температура на газовете ми в мазето(три етажа и половина по-надолу) е около 95-100 градуса и миналата зима не съм наблюдавал конденз, та ще изкарат още една зима така. Не знам, защо предишният собственик го е направил толкова дълъг и не го е изградил, като са паднали тухлите... Реално само един казан за ракия е имало на него, та може би затова... Важното е, че има тяга и за момента не съм имал проблеми с конденз.
Оказа се, че билото и корнизите не са съвсем успоредни, та се наложи последния ред керемиди да е малко странно застъпен. Също така от дългото стоене с огънати ребра, на места керемидите се бяха изкривили и не успях да постигна прекрасна визия на стройно подреден покрив. Важното е, обаче, че имам непромокаем покрив, което ми е достатъчно.
Цената на материалите беше ~140 лева за мембрана и пирони ~150 лева за шипки ~110 лева за ребра и столица общо около 400 лева.
Прилагам и снимки:

Прикачен файл

2018-10-20_13-36-55_704.jpg

Прикачен файл

2018-10-20_13-36-51_223.jpg Злополучният най-горен ред.

Прикачен файл

2018-10-18_18-10-03_146.jpg Мембраната и шипките са сложени

Прикачен файл

2018-10-15_14-29-38_993.jpg Ръчен труд, като не смесваш добре маслото на резачката.

Прикачен файл

2018-10-14_17-18-31_533.jpg Обшивката.
naster - майстор
Според мен тези керемиди имат доста по-хубава визия от металните, някак средиземноморска. А метални знам, че трудно се полагат от един човек заради дължината на разкроените пана. Изглежда супер за проект домашен майстор - адмирации. Искам да попитам - някакви интервенции при над/под-улучната пола? Има ли вариант за билни капаци сух монтаж? Всеки ще каже, че двойна скара би била най-удачна, но и така май не е лошо: вземе да изкара 25-30 години така :) А челните дъски в какво състояние са и как са третирани?
VLADO66 - майстор
Последния ред може да ти създава ядове.Така като го гледам има доста малък наклон и може да влиза вода оттам.
djogobg - специалист
Челните дъски, за щастие са импрегнирани по някакъв начин, не успях да си доближа окото много до тях, но на пипане и на външен вид изглеждат безиросани или лакирани с една ръка. Къщата е завършена 91-ва година, а те не са почернели никъде, за разлика от обшивката и ребрата, които не са третирани никак, не им е свалена кората на някои ребра дори.
Под улучната пола съм вкарал мембраната, като стига до извън челната дъска. Малко ми беше странно, че нагрятата ламарина може да скапе мембраната, но това е единствения логичен начин, за който успях да прочета.(Примерно ако свършва преди челната дъска, ако потече вода по мембраната всичко ще отиде в челната дъска. Ако свършва върху улучната пола пък ще се напича адски много.) Полата е направена от сглобени еднометрови листове. Разковах ги лесно и ми се щеше да я сменя с един цял лист(до Сточна гара сме взимали поцинкована ламарина на руло - разкроиха ни я на 40 сантиметра широчина тогава) но нямах време да отида, та заковах пак старата. Има три листа, които са тръгнали да корозират, но ако съвсем се пробият мога да сложа кръпка върху тях лесно.
За жалост сух монтаж трудно ще мога да реализирам в текущата ситуация. Ще трябва да се преосмисли най-горния ред на другия скат ,както и обшивката на двата комина, точно до билото(щото аз седя на единия от тях и не се вижда на снимките) ще трябва да се прекрои... Имам прекалено много задачи, преди да са паднали температурите под 5 градуса, за да отделя време на прекрояване. А иначе те в момента са си сух монтаж - просто съм ги сложил върху другите керемиди :)
Наклонът е малко над 21 градуса. Досега е оцеляло и дъските около края са в задоволително състояние. Сега сложих и мембраната, която ще пази от връщане на сняг. Като се сдобия със съсед ще мислим за за нов наклон и т.н. Тогава вече ще искам с проект от инженер да е всичко.(но пак аз ще надзиравам и върша не-малка част от работата сигурно :) )
naster - майстор
Аз пак да кажа за цвета на керемидите - чудесно стоят!!! Щом не тече, вятър не повдига керемидите, значи е добър покрив.
Руди - майстор
пет ное 02, 2018 5:08 pmnaster написа:
Щом не тече... значи е добър покрив.
То напоследък не е валяло... Нека мине една зима,
пък напролет да кажем браво!
Иначе хубаво разказано, пък и снимките говорят още повече.
djogobg - специалист
Благодаря, като мине време ще се похваля :)

Тема "Ремонт на покрив" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: