Най - вълнуващия въпрос зимно време.
cuf - помощник
нед окт 07, 2018 7:24 pmfilmatoplo написа:
:) Заводско в сервизното меню температура минимум е 60 гр ,влиза се там и се сваля по надолу -тогава ще можеш надолу от стрелките :wink:
Благодаря ви за отговорите :)
ivomagna - специалист
Колко горе-долу трябва да е диаметъра на отражателя над горелката и на какво разстояние над нея? Мисля да сложа една плоча, метална 5 мм., такава ми остана след направата на кутията, с една арматура заварена на нея и да се закача на ребрата, долните като виси над горелката. :shock: :?
6osi6 - майстор
вт сеп 04, 2018 9:53 pmRumen89 написа:
Ще останат погледнато реално 3 см.
Отворът зависи от мощността на горелката и площта на топлобмен пред първта преграда. За 20-25 кВт трябва да е най-малко 10 см. Следващите отвори може да се правят с по-малки размери. Принципът е, че с понижаване на темпетатурата димните газове намаляват обема си.

В този котел 15-20 кВт първият отвор е 8 см. Широчината на една средна секция е 95 мм.

https://www.klimosz.pl/pliki-do-pobrani ... mbi-s1.jpg
ivomagna - специалист
пон ное 05, 2018 7:39 pmfilmatoplo написа:
Минимум 15 см :) .
Благодаря, ще пробвам с 15, а после може да направя и по-голяма.
filmatoplo - майстор
По отдалечено по добре .
ventzi48 - специалист
За да подобря топлообмена на Виадруса- 4 секции направих следните подобрения:
1. Смених управлението на GP 20 с Натурела с три степени на модулация
2. Направих камера под него която е изолирана с вермикулит вътре и с каменна вата от вън.
3. Поставих турбулатори в димоходите .
4. По идея на колеги поставих плоча над скарата която да насочва горещите газове към страничните ребра.
5. Пак по идея на колега поставих турбулатор върху двете плочи монтирани с горелката за удължаване пътя на димните газове.
Всички тези подобрения ми намалиха разхода от 4 на 3 чувала дървесни пелети/ отоплявам два етажа по 60 кв.м., с изолация 5 см. ,не изолирана таванска плоча, осем броя радиатори и лира на бойлер 80 л./. Среден разход на 1-ва степен с температура на водата 50-55 гр.- 1.7-1.8 кг на час.
Знам, че този котел не е най-удачния за пелетна горелка но това са ми възможностите.
Всички знаете конструкцията на горивната камера която е много добра за твърдо гориво и от известно време ми се върти следната идея. Ако поставя една кутия върху скарата която има вертикални тръби през които преминаващите горещите газове да се насочват към горните ребра които са част от водната риза на котела а не да се разсейват в общия обем на горивната камера дали няма да се подобри топлоотдаването? Тази идея ми дойде като гледах конструкции на пелетни котли с вертикални топлообменници. Моля за коментари дори и отрицателни. Целта е по икономично отопление.
шоп - майстор
А тази кутия с тръби с водна риза ли ще е?

Иначе за евтино отопление си изолирай таванската плоча :)
filmatoplo - майстор
Значи не си вчерашен щом си се справил до тук :wink: , котлето е с малък топлообменник още 2 глидерчета да имаше :) по добре .Горелката от най първото поколение ли е ,скоро и аз сложих Натурела на такава -обаче нагревателя го минах през реле че е 1200 в :wink: .
ventzi48 - специалист
Може би не съм бил много точен с обяснението защото и на мен не ми е много ясно какво искам да постигна. Кутията я виждам като направляваща с тръби горещите газове към горната част на водната риза и да избягна голямата камера на котела. На практика водната риза е отстрани/гърба няма водна риза/ и газовете с помощта на вентилатора се насочват към комина независимо, че съм сложил турбулатори те заминават да топлят гълъбите. Температурата на димните газове е между 90-120 в зависимост от степента на горене. А за плочата -трябва да се изолира. Освен това искам да вкарам вторичен въздух в зоната на горене/подгрят/ за повишаване на температурата на пламъка, но все още нямам точна идея как да стане заради кутията под котела. Намерих схема от полски сайт за подаване на вторичен въздух и сега търся техническо решение. Сигурен съм, че някой ще погледне скептично на тази идея, но ще експериментирам на първо време само с тръби закрепени вертикално на скарата.

Тема "Виадрус на пелети" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: