• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте !
Дано не Ви се стори смешна темата.
Живея в къща, строена 2006 година и горе-долу тогава пускана инсталацията.
С трифазен ток е, 15kW партида от енергото, малка къща. 4x6 mm2 е кабела от стълба. От пластмасовото табло на гърба на къщата до таблата на първи, втори етаж и гаража вървят монофазен ток, първа втора и трета фаза, до всяко 10 mm2 сечение на фаза и нула и не знам колко на PE - заземяването /имаме си заземителен прът отдолу и ДТЗ в таблата на първи, втори етаж/, трипроводна инсталация.
В таблото на енергото на улицата, съм с B50 трифазен след електромера, в таблото на гърба на къщата - стандартен голям прекъсвач --> B50 трифазен, от него тръгва трифазен ток за трифазния контакт в гаража, след това B25 с разделени лостчета на фазите, т.е. можеш да вдигаш и сваляш фазите поотделно, оттам вече тръгват кабелите до първи, втори етаж.
Всичко изглежда добре.
Но има огромни падове на напрежение.
Какво имам предвид. Напрежението когато се движи 234-236V на втория етаж и пусна в едната стая маслен радиатор 2,5kW и една духалка 1,5kW и напрежението вече е 222V. Наложи се да пусна и нещо друго, и вече на фазата напрежението е под 220. А сега времето е студено и се налага чат-пат.
На долния етаж, при 240 напрежение ако се случи да пуснем климатик и да се готви манджата в печката и да е включен бойлера, напрежението вече е 224-225, ако не и по-ниско.
В гаража е същата работа. Имаме там хидрофорна помпа 1,3kW. При включването и, отвратително премига осветлението до степен, че сякаш за момент спира тока.
Най-малкото да пуснем и много пада напрежението. Един телевизор да включа в контакта и премига осветлението.
Бил съм в апартамент, стара инсталация, там положението изобщо не беше същато. Там от 228V при включени бойлер 3kW, печаща се мусака във Фурна с включени два реотана, климатик стар 18ка духащ в хола и даже духалка в другата стая, напрежението най-много падаше с 5-6 волта и от тези 228 съм докарвал до 222-221 V със всичко надупчено. А там беше 6kW партида.
Понякога се налага да натоварваме инсталация, защото време захладява и няма как. Това горе е пак в добър сценарий. Когато е натоварен трансформатора и дава 225 примерно, ние като пуснем 5-6kW товар в къщата на едната фаза и тази фази слиза до под 210 дори.
Съседа пък се оплаква от това, че напрежението понякога при него е твърде ниско и не му вървят там двигателите и електрожена, но за падове на напрежение като му разказах при мене, той се учуди и ми каза да си проверя връзките.
Връзките в таблото на къщата и в нея са добри и стегнати, гледал съм ги. При товар няма "църкане" от таблата.
Ние сме 17-ти стълб от извода на ТП до къщата, с по 25 mm2 въжета на око, доста са нагъсто къщите в квартала и сигурно бая свързани, но не би трябвало това да е проблема.
Не знам дали да звъня на енергото, имам ли тези правомощия, в моя телевизор ли е проблема ?...
Но 3 години карам така и не е работа. Дайте съвет, защото не разбирам.
hidrazin - майстор
Напрежението между 207 и 253V е в границите на стандарта за електрозахранване.
:partyman:
mironcho - специалист
Ако електромерното табло е пластмасово (иначе е опасно) или поне рамката на прозорчето през, която стигаш до твоя предпазител, вероятно ще можеш да бръкнеш до болтовете му и да измериш напрежението и да го сравниш с това в къщата. Така ще разбереш, каде е тясното място.
Мисля обаче, че резултата е предварително известен - линията е претоварена и вашата къща е в края. Влизаш във филм, едва ли ще ти обърнат внимание - доста трудно ще убедиш ЕРП-то или кооперацията (ако линията е частна), че трябва да се направи нещо, включително и заради това, което е писал Хидразин.
GalinBelos - специалист
Имате проблем с нулата според мен . Прегледайте всички връзки на нулите . Има голяма вероятност проблема да не е при вас а в таблото и мрежата на енергото . Добре е да се обадите на местното енерго , и да поискате да отворят електромерното табло и да прегледат връзките там .Включително и на клемите на електромера .
Antonii - майстор
При нас подобен проблем се оказа стопен клеморед вследствие на хлабави връзки в уличното ел. табло.
Така, че както ви съветват при подобен проблем звънете в енергото.
moimoimoi - майстор
тия 15 киловата трифазен означава че на фаза имаш 5киловата.

" пусна в едната стая маслен радиатор 2,5kW и една духалка 1,5kW и напрежението вече е 222V"
ами че това са си 4 киловата минимум на фазата

17-ти стълб....това ми звучи като много далече от трансформатора ,дълга линия,много връзки по стълбовете, и като краен резултат може да имаш и лоша нула

пробвай да измериш напрежението между фазите преди и след натоварване,ако пада на напрежение е много по малък то вероятно лоша нула
ben84 - специалист
Премери какъв пад има в таблото на стълба. Ако там кляка напрежението като включиш нещо, обади се на "Енергото"!
Една вечер лампите взеха да мигат като включих микровълновата. Мерих в къщата кръговете и навсякъде беше така. Оказа се, че алуминиевото жило на нулата в електромерното на стълба беше директно мушнато в медна шина. След като видях, че няма как без да им строша таблото да стегна връзката се обадих на дежурния телефон.
За мое учудване след 45 минути авариен екип дойде и си свърши работата. Това е един от малкото случаи, когато съм се чувствал като бял човек. (Аз бърза помощ съм чакал повече)

А каква е дължината на кабела от стълба до къщата?
Ако в таблото на улицата всичко е наред, премери на входа на глевния в таблото на къщата, ако и там е наред, мери на изхода му.... Карай подред докато не стигнеш до верния отговор.
Здравейте !
Ще направя всичко това, което казвате.
И аз се усъмних в нулата преди време.
Това което направих - премерих за симетрия между фазите и между нула при натоварен втори етаж. Между тях си е 404, 403, 398 V следователно за 1 и 3, 1 и 2, и 2 и 3. Между нулата - 240, 238 и 219 за 1, 2 и 3 фаза.
Сега това което ми идва на акъла е на таблото на гърба на къщата да замеря с амперклещи при разтоварени 1 и 3, и натоварена само 2 фаза например какво тече през 2 фаза и какво излиза през нулата.
Но това което преди малко ми направи впечатление е, че когато пусна товар 2kW на едната фаза, останалите две винаги се покачват с един волт.
Потенциал между нула и земя PE държи между 1.3 и 2V.
Но не разбирам много и май ще се вика енергото.
Между другото, май забелязвам, че и трифазния контакт е свързван грешно. 3 фаза е на 2-ра дупка. И те такива.
Но енергото ще се вика, защото тотално се обърках. Ясно е че електротехник от мене не става.
hidrazin - майстор
Ами щом си решил викай ги. Само едно уточнение.
След това:
ср ное 07, 2018 9:57 amNaskobe написа:
...В таблото на енергото на улицата, съм с B50 трифазен след електромера...
на енергото хич не им дреме.
Демек ако при тоя бАшон Б50 всичко е наред, нататък те нямат никакви задължения и въобще не ги интересува.
:partyman:
iliya_i - майстор
чет ное 08, 2018 9:49 amNaskobe написа:
Здравейте !
Ще направя всичко това, което казвате.
И аз се усъмних в нулата преди време.
Това което направих - премерих за симетрия между фазите и между нула при натоварен втори етаж. Между тях си е 404, 403, 398 V следователно за 1 и 3, 1 и 2, и 2 и 3. Между нулата - 240, 238 и 219 за 1, 2 и 3 фаза.
Сега това което ми идва на акъла е на таблото на гърба на къщата да замеря с амперклещи при разтоварени 1 и 3, и натоварена само 2 фаза например какво тече през 2 фаза и какво излиза през нулата.
Но това което преди малко ми направи впечатление е, че когато пусна товар 2kW на едната фаза, останалите две винаги се покачват с един волт.
Потенциал между нула и земя PE държи между 1.3 и 2V.
Но не разбирам много и май ще се вика енергото.
Тези 1-2 V не са никаква разлика. Ако мериш 3 пъти през 5 минути на едно и също място ще откриеш същата разлика. А нали беше констатирал пад от 15 V. Тръгвай по веригата в къщата и търси той къде се получава.
чет ное 08, 2018 9:49 amNaskobe написа:
Между другото, май забелязвам, че и трифазния контакт е свързван грешно. 3 фаза е на 2-ра дупка.
А как разбра коя е фаза 1, коя 2 и коя 3?
  • 1
  • 2

Тема "Сриване на напрежение в къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: