Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
АБВ потребител - специалист
Какво ще рече дроселния вариант на драйверите??? Искаш да кажеш трансформатор като драйвер, да правил съм работи добре. :) и с транзисторни ключове пак става,въпроса е да имаш правилния импулс на гейта на транзисторите. С оптрони пак става ,малко се усложнява изработката,но не е проблем. :)
lbr
Имах в предвид схемата на Негуляев. Да трансформатор а не дросел ама нали е на тородоид и затова е лапсоса. Някой от тези схеми ли си пробвал. Сподели коя си правил. Не съм решил да ли ще е с оптрони все още. Ако твоя вариант с транзисторни ключове е по надежден ще правя това което е изпитано и работи. При транзисторните ключове не разбрах точно напреженията каде се подават.

Прикачен файл

драйвер Мультика.gif
драйвер Мультика.gif (48.67 KиБ) Видяна 1332 пъти

Прикачен файл

драйвер Большакова.gif
драйвер Большакова.gif (36.22 KиБ) Видяна 1332 пъти
АБВ потребител - специалист
Колега,опитах да кача една схема за теб, но не става нещо,не може да се свали.Драйвер с транзистори се слага спямо изхода на ШИМ-контролера.Зависи какъв е изхода на чипа.Остави ги тези на схемите които си дал,има по прости работещи решения.Не мога да го обясня с две думи,всичко е строго индивидуално.Свали си втората книга на Негуляев ,направи схемата от рис.20 :) Там много внимателно трябва да избереш ферита за силовия траф,защото работния ток не е ограничен както е при резонансника с дросел,а само тока на късо.Работния ток се регулира с широчината на импулса,и ако не е навит трафа правилно, ще имаш малък диапазон на тока.
Последна промяна от АБВ потребител на пет ное 16, 2018 5:47 pm, променено общо 2 пъти.
АБВ потребител - специалист
Ако искаш направи тази :) Защитата може и по друг начин , само с токов трансформатор без чипа примерно.
Прикачен файл:
01 (1).jpg
АБВ потребител - специалист
Ето по този начин.
Прикачен файл:
резонансник Негуляев 11.png
Последна промяна от АБВ потребител на пет ное 16, 2018 5:44 pm, променено общо 2 пъти.
АБВ потребител - специалист
Ето ти и още една тема да мислиш :) Резонансен мост. Само че тук е широчинна модулация, честотата е фиксирана,и настройката е по малко по различен начин.
Прикачен файл:
_______ (1).jpg
АБВ потребител - специалист
И защо мислиш че с транзисторите е по лесно,напротив с трафчето е най лесно да го направиш. Пък ако не можеш да наредиш 3 транзистора и 3 резистора на една макетна платка,да пуснеш захранващо напрежение и да видиш какво имаш на осцилоскопа,значи по добре се откажи да правиш електрожен. :) Тези схеми които ти дадох по горе са лесни за направа и ще вършат работа, аз мога да ти дам и други ,но са доста по сложни.И искаш схема на драйвер да ти дам,само че как да стане като незнам с какво управление е тази схема.На схемата го няма :)
lbr
Благодаря ти АБВ. Просто като виждам тези къдреви импулси на осцилограмите се си мисля че дискретно би било по добре. Явно се гони галванично развързване ама и с отптрони би се развързало галванично също. Не е проблем да навия по 40 намотки на тородоид но поръчката на определен проводник си мисля че ще по проблем от четири оптрона. Въпреки всичко започвам да се замислям сериозно. Първата схема която си дал по ми се понрави. Тока в първичната сякаш се следи по прецизно. Схемата от книжката рис. 20 е с по още един драйверен транзистор. Мисля че това няма да е проблем за се вземе управлението от тази схема и силовата част да се направи по схемата от книгата. Знаеш ли дали има платка на управлението от първата схема която си дал и да започвам да дерзая да не му мисля повече. Още веднъж ти благодаря!
АБВ потребител - специалист
Навивай едно трафче сложи от това 4 броя на четирите гейта и виж какво дава :) Диода на 100в от бързите.
Прикачен файл:
draiwer negulqew.png
draiwer negulqew.png (45.58 KиБ) Видяна 1215 пъти
АБВ потребител - специалист
Ето ти управлението на твоята схема.Невиждам смисъл да се усложняват така нещата.Този чип може да работи добре и с 7-8 елемента около него,както на втората схема по напред.Някой хора се престарават.По принцип има два начина на управление на зав.ток.Единия е ограничение на тока на късо и регулиране през трафа ,посредством широчината на импулса или промяна на честотата.Другия по-сложния (любимия на братята китайци) е регулиране на раб.ток през обратна връзка или дросел и широчината на импулса ,както и ограничаване тока на късо.Всичко това като се опрости работи по безгрижно и дълго.Гледам някой хора слагат какви ли не чипове та други щуротий,и като почнат да дават дефекти става интересно.Замислям една схема с 20-тина елемента,максимално проста,но трябва да е направя и работеща,по на сетне живот и здраве. :) Скоро няма да е проблем осмокласници в час по трудово обочение да правят инверторни електрожени :-D
Прикачен файл:
БУ4mini (1)-1.jpg

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: