Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Билян - специалист
Благодаря ще търся части тази седмица и я почвам. Пречи ли на работата това че е с р22 или трябва да взема и 407 понеже вече имам 22
Boyan - специалист
нед дек 02, 2018 1:08 pmшоп написа:
Знаете, че вече е купен, но се замислих дали мастото му е преди субкулера, както е на схемата или след него? :?
Идеята ви беше да работите на ниска температура на кондензация , с цел постигане на висок коефицент.
В този случай няма опасност да прегрява компресора .
Избора на огромен субкулер, обуславя регенеративният топлообменник (рекуператор) да е преди него , както си е на схемата.
Иначе няма да има топлина за регенерация .
На мен ще ми е много интересно да проверим на практика руският опит със субкулинга.
Не съм ползвал субкулер във термопомпи вода-вода .
За да видим ефекта със и без субкулер (или частично ), е достатъчно посредством два крана да регулираме водата през него .
Рекуператора може да се регулира с отклоняване на фреона .

Прикачен файл:
Термопомпа вода вода.jpg
Термопомпа вода вода.jpg (27.02 KиБ) Видяна 2220 пъти
шоп - майстор
Последната схема е много интересна. Ще помисля:-)
Рекуператора е модел HXR-50 и не ме притеснява, че ще прегрява компресора, пък и термичната защита по твои съвет е купена на 120 градуса

Сегашната ми ТП никога не съм я виждал да работи с повече от 70 градуса прегрети пари
Hursa - майстор
нед дек 02, 2018 12:52 pmBoyan написа:
Просто увеличава температурата на парите преди компресора .
Погледнете с колко пада разрешената от производителя температура на кондензация, при подаване на пари с температура 25 градуса .
Мисля, че чак сега - разбрах :) . Благодаря!
Билян - специалист
Започвам с преработката на небивалицата наречена термопомпа

Прикачен файл

IMG_20181207_192642.jpg От тук се почва аз забравих но не е късно

Прикачен файл

IMG_20181207_192719.jpg Ще покажа къде и е вярното място

Прикачен файл

IMG_20181207_182215.jpg Върха на космическите технологий

Прикачен файл

IMG_20181207_182204.jpg
Билян - специалист
До тук стигнах сега чакаме останалите части

Прикачен файл

IMG_20181208_192516.jpg
Boyan - специалист
Гледам снимките и не мога да повярвам какво виждам :shock:
И външните и вътрешните топлообменници са свързани последователно по вода :shock:
При такава схема, само първата секция работи ефективно .
Следващите се налага да работят при по-ниска температура на сондажната вода и същевременно
при по-висока на вътрешния кръг . По този начин се занижават и КОП-а и полезната мощност .
filmatoplo - майстор
:wink: Толкова са можели тогава .
шоп - майстор
Те май и сега толкова си могат :-D

Преди време един колега си купи ТП втора употреба от въпосната фирма, 30 киловата на символична цена. ТП е на един сезон и продавача от с Мировяне с радост се отърва. Та и на моя колега му предстои основен ремонт. ТП е с два компресора и идентично свързани топлообменници.

Боян, аз се замислих по принцип...то и паралелното свързване по вода си има малки минуси от типа да се балансира равномерно потока между двата топлообменника.

Какво ти е мнението при два топлообменника свързани последователно ако първият е вързан на противоток спрямо фреона, а втория на прямоток?

Хипотетично приемаме, че пластинчатите ТО са с малко хидр. съпротивление и сондажната и цирк. помпа са с достатъчен дебит.

Не е ли това вариант за максимално добър КОП с минимално намаляване на делта Т?
Hursa - майстор
шоп написа:
Какво ти е мнението при два топлообменника свързани последователно ако първият е вързан на противоток спрямо фреона, а втория на прямоток?
Няма ли само, така да се влоши допълнително топлообмена във втория топлообменик и без това занижен.

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: