Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
АБВ потребител - специалист
Колега ако не ти се занимава с глупости,заложи на изпитана схема ето ти я ,класика в жанра :)
Прикачен файл:
Схема-2.jpg
АБВ потребител - специалист
А относно Колегата който спореше за напрежението и тока в заваряването.Определящата думичка е ТОК.Ако беше напрежение, на апаратите нямаше да пише ампери, а щеше да пише волтове. :wink: В дъгата протича и друг ОСНОВЕН процес, освен нагряването.Наподобавя електролизата при металите,заряд на частиците ,само че тук катализатора е топлината,не киселинния разтвор.Замислял ли си се защо при вертикален шев, метала от електрода се ЛЕПИ на основния метал.Ако беше само нагряване ,при вертикален шев или таван ,материала от електрода щеше да пада дирекно на земята.Запомнете го това.Това което ви казвам тук ми отне 2 години докато го разбера.Еееех това заваряване да беше така просто колкото го смятаме. :) Това е че съм обикновен тенекеджия,ако бях по -специален сигурно по бързо щях да го усетя :-D За напрежението пак друг път.
АБВ потребител - специалист
И аз днес се занимавам с пустите му драйвери :) Ето как изглеждат импулсите,мисля че са добре.Това е на гейт -емитер :) Ти Колега докъде стигна? Спря ли се на нещо.
Прикачен файл:
драйвери.jpg
драйвери.jpg (18.31 KиБ) Видяна 1814 пъти
lbr
Търся платките някъде по твоята схема управлението с 3825 и LA7 но с драйверни/ключови/ транзистори. Схемата определено ще пълен мост. Импулсите са супер. С драйвери ли са мосфета? Виждам че си с два лъча. Пусни и на другия транзистор да си го представя как ще се получи, ако не е проблем разбира се.
АБВ потребител - специалист
Та не можеш ли да ги нарисуваш с един маркер примерно,не са много елементите.Ето импулсите на точно такъв чип ,uc3825 .Твоята схема е с честота.Тук съм я направил с широчина на импулса.Само че схемата съм я променил малко,ще ти я драсна. :) Оригиналната не тръгва.
Предишната снимка е от друга схема.
Прикачен файл:
inpulsi.jpg
inpulsi.jpg (20.76 KиБ) Видяна 1773 пъти
Прикачен файл:
inpuls1.jpg
inpuls1.jpg (21.26 KиБ) Видяна 1773 пъти
АБВ потребител - специалист
Тази схема не съм я правил с транзистори.Схеми на драйвери бол в интернет.Пробвай.Ето ти нещо за изхода на този чип.Вторичните са както на схемата.Ценерите са спрямо напрежението.
Прикачен файл:
draiwer negulqew.7.png
АБВ потребител - специалист
((((Аз като един проС заварчик съм установил следното:
Напрежението на празен ход е определящо и много важно за работа с "трудни" електроди.))))


Колега :) ,сега да порасъждаваме малко,не че ми се отдава но все пак. :-D Двете думи ,заварчик и прост са напълно противоположни.Какво всъщност създава напрежението??? От не безизвесната формула разбираме че тока по съпротивлението прави напрежението.Ще увеличиш напрежението на празен ход до някъде и започва да гори само дъга, без да топи метала,е верно дъгата ще гори и при 3 см разтояние между електрода и метала но не върши.Индуктивното съпротивление е голямо и тока преминава в напрежение.Когато едното се увеличава ,другото намалява и обратно. :) Електрода се топи при определена мощност.Тоест ,ток по напрежение.Като стойноста на мощността слага чертата.Точно в това е тънкоста, да направиш источника на ток за заваряването в точното съотношение ток/напрежение,при точната мощност.Като при различните електроди е различно.В това се състои всъщност стръмноста на характеристиката на източника . Когато държиш електрода по-високо при заварката ,напрежението се вдига до 40-50в,но шева става наплют,въпреки че увеличаваш почти двойно напрежението в дъгата.Защо е така според теб??? Защото паралелно с това намаляваш тока. Е след това като увеличиш мощноста от копчето почва да реже , но това е друг въпрос.Сега разбирате ли защо апарат за 200лв няма как да заварява като този от 1000 примерно.А и що не си задавате въпроса ,защо хората които имат фирми за заваръчни дейности не си купуват електрожени за по 200лв.Точно там е отговора на въпроса.Не може с 16а ток консумация да правите качествен шев с 3,2 електрод, нищо че във вторичната имате 130а.Всичко е въпрос на баланс. Както при силен ток и ниско напрежение,дъгата гори бавно и метала се нагрява силно,дори метала около шева почервенява целия,така и при силно напрежение и слаб ток дъгата гори бързо,но не разтопява добре метала.Напрежението на празен ход според мен ,трябва да е толкова високо,колкото да подържа стабилна дъга на разтояние 5-6мм.Другото го върши тока.
АБВ потребител - специалист
Ето това се води висш пилотаж в заваряването :)

swissmad1 - специалист
нед дек 02, 2018 12:26 pmАБВ потребител написа:
Ето това се води висш пилотаж в заваряването :)
Този пич е известен с клипчетата си по заваряване и което е по-интересно е добър не само в ММА , а и в TIG и MIG заваряването.Може си го човека.
АБВ потребител - специалист
Погледнато от страни изглежда толкова лесно :) Някви си тръби под 45градуса.Ебаси. :)

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: