• 1
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 111
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ludoto_momche - специалист
Хора помагайте ..... сложих слънчогледови пелети на стандартни настройки.Горелката пали.1ва,2ра,3степен гори малко и спира.Огъня лилавее да не би да е много силен огъня.За първи път пробвам слънчоглед.
n.ganev - майстор
Много е писано за Фероли със сл. пелети - НЕ
filmatoplo - майстор
:) Да -Не е за всеки с Фероли , но ги гори при определени настройки .
Ludoto_momche - специалист
вт дек 04, 2018 4:35 pmfilmatoplo написа:
:) Да -Не е за всеки с Фероли , но ги гори при определени настройки .
Можеш ли да ми кажеш някакви настройки.В момента гори малко спира и пак тръгва.
Ludoto_momche - специалист
Като по чудо вдигнах т07-20 т08-35 и за сега не гасне гори ги.т20 варира от 8 до 20 най много.Забелязах ,че преди това вдигаше до 30 и може би затова гаснеше.По късно ще настроя и 2ра степен.Много интересно,че на 07-15 спира да гори.С дървесните повече от 07-15 не можех да вдигна.
filmatoplo - майстор
Писах -Не -защото ги нямам ,ето че сам се ориентираш . :)
trunski - специалист
вт дек 04, 2018 7:10 pmLudoto_momche написа:
Като по чудо вдигнах т07-20 т08-35 и за сега не гасне гори ги.т20 варира от 8 до 20 най много.Забелязах ,че преди това вдигаше до 30 и може би затова гаснеше.По късно ще настроя и 2ра степен.Много интересно,че на 07-15 спира да гори.С дървесните повече от 07-15 не можех да вдигна.
Здравей колега,
на прав път си. От скромният ми опит миналата година с 4 вида слънч. пелети с Фероли /със стоково управление, без Натурела/, мога да споделя следното:
1. Феролито гори слънчоглед, но трябва да си много упорит.
2. Слънчогледовите пелети искат повече въздух от чамовите, затова като си разредил времето на подаване на дозите Т7 нещата са се подобрили. Или на всяка степен вдигаш въздуха /примерно с пет единици, но е относително за горелка и качеството на пелетите/ или разреждаш дозите и времето за горене се увеличава, но дозата си остава същата. До миналия месец и аз бях на Т7-22 със слънчоглед. Ако е малко въздуха има два варианта да гасне: -времето между дозите Т7 да не стига за пълно изгаряне на съответната доза и отвора за следене на пламъка от фото сензора да се запушва с подадените от шнека пелети. Тогава се регистрира липса на пламък и горелката гасне.
- поради недостатъчното количество въздух се влошава горенето и пелетите не изгарят напълно, така че да се образува прах и горелката да го издухва в котела, а остатъците от недобре изгорели пелети се трупат в скарата /като пуканки са/ и пак запушват отвора на фото сензора и се регистрира липса на пламък. Тука роля играе и качеството на пелетите. При мен имаше такива при които след известно време се пълнеше скарата с остатък, просто не искаха да изгорят напълно при всякакви настройки на въздуха. В такъв случай направих следното- увеличих мощността на горелката /може и да се намали зададената температура/, така че горелката да достига зададената температура преди скарата да се е напълнила с недобре изгорели пелети. Така при по-често гасене на горелката по температура, предизвиквам по-често почистване на скарата от вентилатора на максимална степен.
Внимавай да не увеличиш прекалено много въздуха и пламъка да се губи и да гасне от липса на пелети.
3. Друг проблем, който се появи при мен е проблема с трудното първоначално палене, след като оригиналната запалка изгоря и я смених с керамична. При мен на слънчоглед, трудно се получава да запали студена горелката при първият опит. Проблема е, че с керамичната запалка пелетите се разпалват малко по-късно от оригиналната и при слънчогледа времето за разпалване /Т6 - 100/ не ми стига да се регистрира горене /Т20 да е под 30 единици/ и минава приз грешка F02, вентилира, шнека пуска още още една първоначална доза пелети върху горящите вече пелети и горенето си продължава нормално. След дълго клечане пред горелката и надничане през отвора на фотосензора по време на първоначално палене стигнах до извода, че слънчогледовите пелети се разгарят с по бледо синкав пламък и фото резистора трудно го отчита в началото. Показанията на Т-20 падат под 30 единици чак след като пелетите се разгорят хубаво, тогава и пламъкът който се вижда през отвора на фото резистора е по-жълтеникъв. Взел съм една платка с която се надявам да мога да регулирам показанията на фоторезистора, но все още нямам време да я изпробвам. Другият вариант е да сложа по-мощна запалка, която да пали по-бързо пелетите и времето за запалване Т 6-100 да стига.

Според мен си заслужава гимнастиката да си пригодим горелките да горят слънчоглед, защото съществена разлика в отдадената топлина в полза на чамовите не съм забелязал. Само трябва да свикнеш с неудобството да чистиш скарата и котела по-често.

Пожелавам ти успех! :)
Последна промяна от trunski на ср дек 05, 2018 10:11 am, променено общо 1 път.
trunski - специалист
"Другият вариант е да сложа по-мощна запалка, която да пали по-бързо пелетите и времето за запалване Т 6-100 да стига."
Във връзка този пост, един въпрос към професионалистите във форума, и не само :) .
Някой дали е ползвал от кварцовите запалки, някакви отзиви?
Прикачен файл:
zapalka.jpg
zapalka.jpg (4.55 KиБ) Видяна 1323 пъти
filmatoplo - майстор
На тръбичката за запалка има едни отвори -разшири ги още малко да преминава добре въздух от там.
  • 1
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 111

Тема "Пелетни горелки Ferroli Sun и Mikro P7-P12 Инфо,настр. и др." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: