• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
lov - майстор
Самата дюза не я ли свали от корпуса. Я снимай да видим какво си извадил и разглобил че нещо говорим май на различни езици.
nautilus33 - майстор
Свалих я. Разглоби се на три части, но е трябвало да се напъне по-яко с ключа. Дюзата се отви и бръкнах отгорния край през нея с тънък кантал. Сега работи :) По късно ще кача снимки на разглобеното, в случай, че някой е любопитен или му се наложи да прави същото след време.

Ако бутилката никога не е изпразвана напълно и държана така много време, може ли да корозира отвътре? Питам, понеже е на повече от 10 години.
lov - майстор
Корозия по принцип има но тя в много слаба. Повече проблем е ако се ползва постоянно и в нея се натрупват съпътваши газта боклуци и най вече графит и окалина. Както и голямо количество тежки фракции които не се изпаряват лесно. В един момент виждаш, че в бутилката се кандилка някаква течност а като я пуснеш газ няма. Лошото на този пип бутилки по точно на техните кранове, че са със сонди на долу и като я обърнеш няма как да се източи. Става но трябва да се свали крана което не е операция от типа направи си сам.
То по принцип всички такива бутилки трябва да се тестват по закон на всеки 5 години и те тогава крана се сваля и почиства бутилката но цената е почти на колкото на нова. Но споко преоразмерени са на здравина в пъти от колкото трябва и ако не се издевателства над нея ще си я ползваш още много години и корозията ти е най малкия проблем.
nautilus33 - майстор
Ами да ти кажа честно, миналата година смених крана на една. Не аз, а я занесох в сервиз, където пълнят и заверяват пожарогасители. Хвана я човека на едно менгеме, отвъртя крана с тръбен ключ, нави тефлонова лента на новия и го зави. нито проверки, нито нищо.
Иначе за какво е пробката(малкото болтче) на вентила от първата снимка(тази на стр. 5)? Точно срещо бялата врътка на вентила? Да не би да е точно за изпразване на такива отлагания?
lov - майстор
Тези кранове са една стара идея за полеви подвижни газстанци за точно такива туристически. Държа да подчертая че България никога не е имало такива и такава услуга по къмпинзите и селата. :)
Пълненето там се осъществява само с преливане от по големи бутилки без използването на кантар. Та тази пробка е с двойно предназначение. Всъщност е конусен кран с изход. Няма нищо общо с другия и нямат обща връзка. Ползва се в началото за да се изпусне налягането за да може да се прелее в нея газ на самотек но и да се проследи кога се е напълнила бутилката. Това се разбира когато от нея тръгне втечнена газ. Каналчето на тази пробка след крана завършва с една тръбичка доста по на вътре в бутилката от тази която се ползва за котлончето примерно.. Щом от нея тръгне втечнена то нейния обем е запълнен на 80% колко трябва и да бъде и се счита за напълнена.
Това е доста стара система за пълнене и нямам информация да се ползва вече. На новите производства кранчета в место тази пробка се монтира предпазен клапан по налягане. И контролирането на пълнене става само на кантар.
nautilus33 - майстор
Този червеният високотемпературен силикон(до 300 градуса по целзий) на Акфикс, дали ще навреди на месинг, че четох, че може да доведе до корозия? Трябва ми да уплътня около иглата на клапана, на бензинов котлон Juwel 34, че не мога да намеря подходяща графитна набивка. Или има вероятност и да залепне около самата игла дори и да е намазана с масло например?
lov - майстор
Сложи тефлонова лента. Но първо я усукваш да стане като конец и след това навиваш. Става и с тефлонов конец дето се ползва за водопроводите.
nautilus33 - майстор
Издържа ли на високи температури, защото точно тази част подложена на директен пламък и доста се нагрява. Нагрявам я с мини горелка за да влезе в работен режим.
lov - майстор
nautilus33 написа:
................... Трябва ми да уплътня около иглата на клапана, на бензинов котлон Juwel 34, че не мога да намеря подходяща графитна набивка. ...............
С теб нали се разбрахме че питаш но снимаш и показваш. :lol: Какво общо има игла на клапана и горивна дюза. Щото сега се чудя дали за иглата си питал или за друго.
А и да те питам тефлонови тигани не ползвате ли в къщи че питаш тефлона колко държи.
kr1100 - майстор
lov че питаш тефлона колко държи.[/quote написа:
240 гр.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Как се работи с този туристически котлон ?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: