• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
m0m43 - специалист
Здравейте,

Понеже лятото съм си наумил да слагам котела в/у кутия, за да разширя пепелника, и се чудя дали да препработя и отоплителната система.

Системата е "заварено положение", направена преди доста време и е предназначена да няма помпа - с други думи естествена цирукалция.
Направена е по следния начин:
В мазата e котелa (по-рано е бил на въглища, в момента съм сложил RB30 + горелка RB30) от него тръгва 1 тръба (2 1/2"), която отива към разширителния съд на тавана.
От разширителни съд излиза тръба, която се разклонява за всяка стая + банята (5 пъти, ако не се лъжа). Всяка от тези 5 тръби минава през 2рия етаж, като се разклонява за радиатор, и продължава към радиатора на 1ви етаж. Изходите на радиатора отива към обща връщата тръба която отива към котела.
За да стане малко по-модерна, добавих помпа на връщата тръба, 2 термоглави за лирите в баните и стаен термостат на 1ви етаж :D

Къщата е с изолация и хубава дограма. Разположението, както става ясно е на 2 етажа + таванско помещение и маза, или по точно:
ниво -1: маза
ниво 0 (1ви етаж): гараж (пада се над мазата и не се опоплява), хол, трапезария, кухня (направени със свод - тоест няма врати) и санитарен възел
ниво 1 (2ри етаж): коридор, санитарен възел и 4 спални (една от спалните се пада над гаража)
ниво 2 - таванско помещение, където е разширителния съд и вървят тръбите на 10тина см от пода.

Общата квадратура е около 220м2 (100 на етаж 1 и 120 на етаж 2). В момента имам 100тина глидера, 2 лири в баните и ще се добавя и бойлер със серпентина.

Моята идея е да направя затворена система с трипътен вентил за малък кръг и след време ще добавя още една помпа за бойлера (за сега само тръбите).
Ето това е:
http://www.ekoeffect.com/kotelvr1.html
Тръбата от котела ще e 1" и ще се разклонява към 2 колектора - по един на етаж. От колектроите ще тръгва кръг за всеки радиатор на ф16.
На 2рия етаж радиаторите ще са с термоглави, а 1вия етаж ще продължи да се контролира със стаен термостат.

Идеята на това упражнение е икономията на пелетки и по-бързо загравяне. Та въпроса ми е дали ще има ефект и заслужава ли си?
Последна промяна от m0m43 на чет дек 06, 2018 10:57 pm, променено общо 1 път.
Стайния като изгаси горелката, термоглавите на втория етаж ще останат недо.....затоплени сякаш, освен в някои по особени случаи, но тогава няма да има нужда от термоглави на втория етаж.
m0m43 - специалист
В момента идва горе-долу добре през деня. Обаче сутрин като нагрее слънцето си става жега, а вечерно време идва хладно (със 1-2 градуса по-малко от стайния) За това съм решил да сложа фибран на пода на таванското (преди това трябва да разкарам разширителния съд и тръбите), фибран на тавана на гаража, че стаята над него е със доста студен под и за десерт ще сложа още 10тина глидера (разхвърлени и из 4те стаи). Така със термоглавите, сутрин няма да става мръсна жега, а вечер заради изолацията на тавана ще държи малко по конфортно :)
шоп - майстор
чет дек 06, 2018 4:10 pmm0m43 написа:

Идеята на това упражнение е икономията на пелетки и по-бързо загравяне. Та въпроса ми е дали ще има ефект и заслужава ли си?
Икономия от тези промени не очаквай. Ефекта е, че ще премахнеш 3/4 изходяща труба и ще преминеш на 1''

3/4 е прекалено малък изход за 30 киловатова горелка и много се съмнявам дали е такава конкретиката.

А това дали бавно или бързо загрява изобщо не мога да го разбера. Малко вода в системата бързо загрява и бързо изстива и обратното. Първото е е минус...те хората слагат буфери...
LazarGanev - "Велик майстор"
Шопе, не 3/4", а 3-4" пише момчето, системата е термосифонна с горно разпределение. Въпреки че аз се съмнявам да е повече от 2". Икономия може да се очаква от спестените топлозагуби от огромния РС на тавана.
шоп - майстор
3-4" наистина не съм довидял :shock: :shock: :shock:
Това е размер като за 3-4-5 етажна сграда:-)
andy_forresite - майстор
Освен от РС сигурно се губи топлина и от доста широките тръби от метал по този таван (ниво 2). При добро топлоизолиране на тръбите това вложение към по-тесни и т.н. може никога да не се изплати. От друга страна малък кръг, термостатичен против конденз и втора помпа, са уместни подобрения, а и по-лесно се скриват тръбите като са по-тънки. Щом имаш излишен леев...
m0m43 - специалист
Извинявам се, наистина съм преувеличил с размера на изходящата тръба - реалният размер е 2 1/2″
шоп написа:
А това дали бавно или бързо загрява изобщо не мога да го разбера. Малко вода в системата бързо загрява и бързо изстива и обратното. Първото е е минус...те хората слагат буфери...
Направил съм помпата да се пуска и спира на 51 градуса а котела върви на 60 градуса. Понеже е гравитационна система, съм останал с впечатлението, че водата пак си се върти макар и по-бавно когато помпата не работи (тоест под 50 градуса). Следователно водата си се охлажда през радиаторите и сравнително бързо изстива. Някой ще каже, че все пак топли - е да, ама не - под 50 градуса не мисля че топли нещо радиатора, все пак не е конвертор :)

Относно икономията, си мисля че ще има такава заради термоглавите - в някоя стая като си достигне градусите, ще се затвори кръга на този радиатор и по-малко kW ще са нужни за поддържане на 60 градуса на водата.

А и както е казал andy_forresite, ще мога да си скрия тръбите, че в момента все едно сме в апартамент с тец - метални тръби от тавана до пода и към радиаторите :)
Валтер Желязков - специалист
m0m43 post_id=951014 time=1544129826 user_id=77623]
Някой ще каже, че все пак топли - е да, ама не - под 50 градуса не мисля че топли нещо радиатора, все пак не е конвертор :)
В момента отоплителния ми кръг е на 40 градуса. Дори при това застудяване повече от 42 градуса не е подавано. Температурата в стаите е 24 градуса по китайския термометър.
m0m43 - специалист
Възможно e, не споря :)
Миналата година на външна температура около -5 и зададена температура на котела 50 градуса, забелязах, че температурата в стаята отива надолу, вместо нагоре (по стайния термостат) - :)
  • 1
  • 2

Тема "Парна инсталация" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: