• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 110
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Тани - модератор
Ако става въпрос за такава връзка , като първата - по-добре клема! А като си представя , че 3 години на този контакт е работила печка Делонги 2kW :? :?


Втората връзка се надявам , че ще може да сахрани телевизор и ДВД :-D :-D :-D

А между другото въпроса ми за луничките беше напълно сериозен!Спешно се нуждая от отговор!

Прикачен файл

kabel1.jpg
kabel1.jpg (140.93 KиБ) Видяна 16894 пъти

Прикачен файл

kabel.jpg
kabel.jpg (94.25 KиБ) Видяна 16894 пъти
8180 - майстор
Мерси за отговорите, ама разбрах само "почти".
А там за броя проводници в дупката на клемата?
Всъщност за едни и същи клеми ли говорим - аз за тези дето са на пръчки по 12 бр. и жиците се мушкат от двете страни и две винтчета - "лустър", "устър" или нещо подобно.
Няма ли измислено за разклоняване нещо като шина с клеми и ако да, какво е?
За инсталация на къща - мостов или СВТ?
Palawnik - специалист
Тани, а гаранция че там освен DVD и телевизор на някой няма да му скимне да включи акумулираща печка 4kW?
8180 написа:
За инсталация на къща - мостов или СВТ?
Мостовия кабел тип ПВВМ се полага само под мазилка. Ако ще полагаш СВТ под мазилка задължително в тръба. За мой срам и аз скоро го разбрах. Варовия разтвор много бързо състарява изолацията на СВТ кабела. Ако ще правиш гипсокартон на конструкция, кабела независимо от типа в тръба.
Fori - специалист
Това с усукването винаги ме е дразнило безкрайно :shock: .Защото е най-калпавия начин да се направи една връзка, и се прави първо от нямане, второ от мързел,и трто ми той майстора така ме "научи". Естественото обяснение е ами то така е по хубаво. По хубаво ама от кое? Единствено от това изобщо да не са свързани. Винаги като видя подобна свръзка чак лудите ме хващат. Да не говорим че 99% от проблемите ми се случват от подобно свързване. Пък който го мързи да свързва по този начин.
Тани - модератор
Ти какво ще ни препоръчаш майсторе?
докера - специалист
Хайде и аз да се намеся в заформилия се спор :-D .
Има една основна разлика в двата вида контактуване , обсъждани досега , а именно - едната връзка е неподвижна /твърда/ , а другата - периодично прекъсваема :wink: Вече има няколко поста затова , защо при втория вид връзка контактите са пъпковидни или тип "ножови" .
Доколкото разбрах , първоначалния въпрос беше - усукване или клеми при връзване на разкл. кутия .

Амиии :? ... и двете :wink: . Всичко зависи от изпълнението на връзката и преди всичко от оставащото свободно място в кутията . А най-много от качеството на използваните материали :!: Аз лично повече съм привърженик на усукването , но САМО на едножилни /мостови/ кабели , защото клемите са под всякаква критика като качество и изпълнение , а тези с добро свързване просто не могат да се съберат в кутията :wink: В тази връзка някой беше задал въпроса "За какво са пластинките в лустърклемите ?" - ами посто за да не се нарани проводника от болтчето :wink: Кабелните накрайници имат същата функция . А и клемите трябва периодично да се дозатягат , което е още един недостатък .
Ако усукването е правилно направено /като във втората снимка на Тани/ , но в никакъв случай да не се прегъва , защото тогава връзката се разхлабва , според мен е по-дълготрайно и сигурно от свързване с клема .
Всичко това се отнася за свързване на обикновена апартаментска разклонителна кутия :!:

Инсалацията в апартамента съм я направил с такива връзки /усукване / през 1995 г. и досега никакви проблеми , като имам консуматори като акумулираща печка и подово отопление , а за кухнята да не говорим .
pavelari - майстор
Fori написа:
Това с усукването винаги ме е дразнило безкрайно :shock: .Защото е най-калпавия начин да се направи една връзка, и се прави първо от нямане, второ от мързел,и трто ми той майстора така ме "научи". Естественото обяснение е ами то така е по хубаво. По хубаво ама от кое? Единствено от това изобщо да не са свързани. Винаги като видя подобна свръзка чак лудите ме хващат. Да не говорим че 99% от проблемите ми се случват от подобно свързване. Пък който го мързи да свързва по този начин.
Абсолютно пошло и неподплатено с нищо изказване - НЕ ГО СЛУШАЙТЕ ХОРА!!! Когато се работи с гъвкави кабели - да речем ШВПС - може да се ползват клеми или муфи, които да се изпълнят с кербовка - това е най-модерният и надежден начин. Освен това многожилните кабели са много добри за присъединяване към прекъсвачи, контакти, ключове и изобщо всякакви клеми. За твърдият кабел, който масово се ползва в строителството - ТАНИ Ви е показал начина, просто няма друг по удачен освен ако не си заварите точково - което е непосилно и излишно съответно. Метода който колегата е демонстрирал на снимката е изключително надежден, но да се прави от ел.техници или изтренирани майсторчета :)
При твърди /плътни кабели/ никога не слагайте клеми - контакта се осъществява само в две точки - мястото на натиск с винтчето и съответно точката в която кабела се "обляга" на клемата. Освен това клемите при силно затягане са под напрежение и не рядко се пукат - и то даже след като вече са сложени в кутията и има товар....
При усукване на двата типа кабели се ползва и поялник
evil - специалист
още един глас в полза на усукването при свързването на масивни жила направено от майстор :) а това че е лошо паралелното свързване на клеми на контактор немога да разбера,дори клемите да не си делят тока 50 на 50 пак ще е по -малко от 100 % пък и 100 на 0 какво лошо има че нали ако е само една така или иначе ще понесе на 100% товара ,така че и 90 на 10 да го разделят пак е от полза :)
Wishmaster-ruse - специалист
Брей то голям спор паднало тука :?
ето и моето мнение по тази тема.
Аз лично за малка консумация бих избрал клеми НО не се знае ко се знае след време може и друго да ми щукне и дали връзката ще издържи.
За усукването не забравяйте не по-малко от седем витки за стабилна връзка м/у проводниците. :idea:
cheri - помощник
а какво ще кажете за тези кабелни съединители? някой ползвал ли е и дали са ефектижни?
Също искам да попитам какви кабели са подходящи за подмяна на инсталацията в стара къща - гредоред. ако сложа СВТ дали ще издържат на гипсова шпакловка / по-нагоре пишеше, че не издържат на мазилка/

Прикачен файл

nut.jpg
nut.jpg (15.7 KиБ) Видяна 16316 пъти
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 110

Тема "Кабелни връзки" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: