Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Lisko - майстор
Това че бутилките не бива да са прави - ясно.
Спора ми с тъщата е следния - тя твърди че трябва да са наклонени "така че тапата да се мокри".
Аз викам, че съм съгласен за мокренето но не виждам защо непременно под наклон - може и хоризонтално.
Тя вика - не, не бива хоризонтално - правилно е под наклон.

Разбирачите, казвайте?
Мерси!
EDI - майстор
Слушай тъщата.Тапата трябва да контактува само с течност, иначе през корка влиза въздух и окислява виното.При новите полимерни или винтове тапи няма значение как се съхранява..
hidrazin - майстор
Въобще не слушай тъщата - тя е както и всички останали...
Виното в краен случай легнало и то ако си сигурен в качеството на корка.
При кофти корк - прави и евентуално парафинирани (ако ще гониш много години).
В никакъв случай наклонени към тапата - наобратно.
Виното прави утайка, колкото и да е добро.
При наклон към тапата (напред) няма начин да не размътиш утайката която ще е до ... тапата.
Тааа... при добър корк налонени наздад, колкото да е покрита тапата.
При липса на подходящ стелаж и добър корк - легнали.
В останалите случаи - прави и е добре да са парафинирани.
:partyman:
EDI - майстор
Хидра, имаш много здраве, в голяма грешка си.
hidrazin - майстор
Със сигурност съм в грешка.
Най-доброто съхранение е по стар български обичай.
В туби от автомобилно масло, добре измити с "Веро". :-D
Или шишета от Швепс - от тези стъклените по 1 литър...
:partyman:
preslav - майстор
Според мен е достатъчно една малка част от тапата да контактува с виното т.е. и хоризонтално положение на бутилката е ОК за да не разсъхва корка и да не се окислява виното. Както вече каза някой, при съвременните тапи (които не са корк) и при винтовите капачки, няма никакво значение как ще се съхранява виното, но трябва да се има предвид, че виното е като жив организъм - ражда се, расте, остарява и умира. Чувал съм, че белите вина "умират" доста по-рано от червените, а червените рядко изкарват повече от 30 години - имам червено вино на 33 години, ще споделя какво се е случило с него на сватбата на сина, ама не се знае кога ще е това.
EDI - майстор
Бяло до 4-5 години, червено 7-9, после тръгват надолу.
Lisko - майстор
Моя стелаж е за хоризонтални бутилки. При това положение тапата е изцяло под вино. Винаги е така при нормално пълна бутилка.
Гледаме да ги изпиваме до 1 година защото са от малка местна винарна и с намалено съдържание на сулфит.
Сега за първи път ще прехвърлим (може би, а може би не) една година, щото имаме 6 бутилки Pinot Noir дето са бутилирани през януари.


Вижте този как "тества" виното в ресторанта.



Накрая го върна.
Сори ма миришело на корк.
:-D
ArturDent - Почти Безобиден
съб дек 08, 2018 11:08 pmEDI написа:
Бяло до 4-5 години, червено 7-9, после тръгват надолу.
Точно, даже съм съгласен с съответно 4 и 7.
После губят вкусови качества. Вина на повече години имат само колекционерска стойност.

Тема "Съхранение на вино" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: