• 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 52
Всичко за този вид строителство.
adonchevski - специалист
Днес разбрах, че в БГ се предлага и алуминиева дограма за пасивни къщи - Alumil Supreme S91 - https://database.passivehouse.com/en/co ... window/168.

Аз съм се спрял на Rehau Gneo PHZ, но за следваща постройка, която правя, се замислям за алуминиевата. Какво ви е мнението?

Някой може ли да ми каже каква трябва да е повърхността на тухлите при полагане на монтажните ленти? Тухлите са Wieneerberger с вертикални кухини, като зида върху който ще стъпи дограмта не е подмазван, а е само тухла. Трябва ли тухлите да се подмазват отгоре със зидарски разтвор предварително, така че да се попълнят кухините и това да даде по-голяма повърхност за залепване на лентите?
krismarg - специалист
Като е директно върху тухлата колко място ще остане за обръщането? Вероятно 2 см. Аз бих залепил 3 см XPS и върху него дограмата.
naster - майстор
ср ное 15, 2017 11:03 pmadonchevski написа:
Днес разбрах, че в БГ се предлага и алуминиева дограма за пасивни къщи - Alumil Supreme S91 - https://database.passivehouse.com/en/co ... window/168.
Да ъпна темата малко. На каква дограма се спряхте? Понеже съм на вълна дограма в момента. След посещението на пасивната къща във Войнеговци, която е с този профил S91, реших да проверя колко оскъпява алуминий спрямо пвц. Дори поисках оферта за по-малкия профил, който също е сертифициран Алумил S77... за 46м2 в цвят по РАЛ и монтаж с черна каса 28К дез ддс. На мен ми се струва много, тъй като е над 2.5 пъти по-скъпа от офертата за Kommerling 88.
BLUEPUPIL-2 - специалист
чет дек 13, 2018 9:58 amnaster написа:
=== реших да проверя колко оскъпява алуминий спрямо пвц.
:arrow: Не оскъпява, защото:
Цифрите от различни източници са сходни (въпреки, че има известни вариации дължащи се на два основни фактора- сумарното количество на слънчевото греене и нивото на специфична поддръжка на повърхността на PVC профилите) и показват, че реалния експлоатационен живот на PVC прозорците (преди профилите да деградират под определено ниво) е между един път и половина и два пъти по-къс от този на алуминиевите. Затова крайната сметка може да покаже, че алуминиевите са дори по-евтини от PVC прозорците или пък са приблизително на сходна цена! :idea: :o
nikolov333 - майстор
Тъкмо гледах едно интересно видео и се чудех къде да го постна..

maxchaos - помощник
Някой има ли наблюдение от т.н. "парников" ефект на "К" стъклата на южна и западна фасада през лятото и може ли да ги сподели тук?

[калкулациите оставени за редакция]
naster - майстор
Аз бих го решил така: Юг - сенник/козирка/стреха, Запад - външни щори.
Hursa - майстор
Трябва да се определи, какво се има предвид под "парников ефект". Парников ефект се създава и от земната атмосфера, без да има "ка" стъкло. Парников ефект се създава и в парниците - а е сложено "обикновено" стъкло или дори полиетилен.
naster - майстор
Аз го разбирам прегряване на помещенията.
Hursa - майстор
Но "ка" стъклото, в случая, намалява топлопреноса през стъклопакета. Нещо повече, намалява, макар и с малко непосредственото постъпление на слънчева енергия в помещението.
Т. е. стъклопакет с "ка" стъкло - намалява по значително притока на топлина от вън през лятото, по сравнение със стъклопакет с "бели" стъкла (разбира се, ако сравняваме съпоставими стъклопакети - например "двойни" с еднаква площ). А това означава, ако в помещението работи климатик например, ще може да поддържа по-ниската температура (в помещението) с по-малък разход на енергия.
Иначе, да - ако допуснем в помещението температурата да надвиши външната (например - ако се готви вътре или не се засенчват прозорците, когато се огряват, а климатика не се справя с този приток на топлина) - стъклопакета с "ка" стъкло - ще "намали" разсейването на тази топлина навън, по сравнение със стъклопакет с "бели" стъкла. Подобно на топлоизолацията на стените - например.
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 52

Тема "Дограма" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: